Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ>Κοινωνία>Σοκαριστικές εικόνες στο γηροκομείο της ντροπής

Σοκαριστικές εικόνες στο γηροκομείο της ντροπής

karameros girokomeio 6Πρώην τρόφιμοι του γηροκομείου της ντροπής στην Αγία Παρασκευή μιλούν αποκλειστικά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ και οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν.

Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες των ηλικιωμένων ανθρώπων που ζούσαν στο Γηροκομείο το οποίο «σφραγίστηκε» από την Περιφέρεια και τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όταν έγινε γνωστό ότι οι συνθήκες διαβίωσης ήταν κάτι παραπάνω από τραγικές.

Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του ιδιοκτήτη τού ακινήτου να επιδώσει έξωση στον ιδιοκτήτη της μονάδας, του ασκήθηκε αυτεπάγγελτα δίωξη από τον Εισαγγελέα για έκθεση ηλικιωμένων σε κίνδυνο. Ο ιδιοκτήτης της ΜΦΗ εξαφανίστηκε, παίρνοντας μαζί του όλο το αρχείο εγγράφων και εγκαταλείποντας μόνους τους νοσηλευόμενους. Λόγω δε, της έλλειψης στοιχείων ήταν αδύνατον να ειδοποιηθούν συγγενείς των ατόμων για να τους παραλάβουν, ενώ και η ταυτοποίησή τους έγινε αρχικά κατά δήλωση και μετά από έρευνα των κοινωνικών λειτουργών της Περιφέρειας.

«Είχαμε να πλυθούμε εβδομάδες»

Η «Αμαρυσία» βρήκε ανθρώπους που διέμεναν στο γηροκομείο και μίλησε μαζί τους. Αν και κατά την επιχείρηση απομάκρυνσής τους την περασμένη Παρασκευή από το κτίριο, βρέθηκαν 14 τρόφιμοι, οι ίδιοι μας λένε ότι μέχρι την προηγούμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη 1η του μηνός, ζούσαν εκεί συνολικά 30 ηλικιωμένοι. Όταν όμως στα χέρια του επιχειρηματία έφτασε η έξωση, εκείνος κινήθηκε άμεσα, ζητώντας από τους συγγενείς των τραγικών υπερηλίκων να τους πάρουν από τη Μονάδα. Έτσι, 16 άνθρωποι έφυγαν εν μία νυκτί από το γηροκομείο, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των τροφίμων, όσοι δηλαδή ήταν «τυχεροί» στην ατυχία τους και έχουν δικούς τους ανθρώπους. Οι υπόλοιποι, δυστυχώς, δεν έχουν συγγενείς και παρέμειναν εκεί, συνεχίζοντας να υπομένουν τα βασανιστήριά τους.

«Οι κανόνες υγιεινής ήταν ανύπαρκτοι», λέει στην «Α» άνθρωπος που έζησε εκεί τα τελευταία χρόνια. «Εγώ δυστυχώς δεν είχα κανέναν να με γλιτώσει από το μαρτύριο. Η Πρόνοια έδινε αυτά τα ελάχιστα χρήματα στον ιδιοκτήτη κι εγώ ήμουν αναγκασμένος να  ζω εκεί με λίγο φαγητό, με νερό που μας έδιναν από πηγάδι και με φοβερούς πόνους στην κοιλιά από τις δυσεντερίες».

«Τη βγάζαμε με σκέτα μακαρόνια ή ρύζι», μάς λέει ένας άλλος ηλικιωμένος που έμεινε στο γηροκομείο του τρόμου για πολύ καιρό. «Αν κάποιες μέρες τρώγαμε λίγο καλύτερα ήταν γιατί μας θυμούνταν κάποιοι γείτονες. Κι οι εργαζόμενοι έκαναν ό,τι μπορούσαν δεδομένου ότι κι αυτοί δεν πληρώνονταν, όπως μας έλεγαν».

«Πίναμε νερό απ’ το πηγάδι»

Οι εξαθλιωμένοι άνθρωποι που δέχτηκαν να μας μιλήσουν ανώνυμα  –ο φόβος για την τύχη τους είναι τεράστιος και είναι καχύποπτοι απέναντι σε όλους- μάς είπαν ότι το νερό που έπιναν ήταν βρώμικο αφού προερχόταν από πηγάδι. Οι βρύσες ήταν κατεστραμμένες, όλα μέσα στο κτίριο ήταν σάπια και μουχλιασμένα. «Η δυσωδία ήταν αφόρητη», λένε. «Δεν πλενόμασταν και απολύμανση δεν πρέπει να είχε γίνει ποτέ μέσα εκεί. Και βέβαια, είναι περιττό να πω ότι τα καλοριφέρ δε δούλευαν και η μόνη θέρμανση που είχαμε ήταν από σόμπα».

Όμηροι των τραγικών συνθηκών διαβίωσης στο γηροκομείο αυτό –αν μπορεί κανείς να το ονομάσει έτσι- ήταν, κυρίως,  άνθρωποι που δεν έχουν στον κόσμο κανέναν. Αφημένοι στη μοίρα τους φαίνεται να σώθηκαν από την παρέμβαση της Περιφέρειας, αν και για πολλούς, η τύχη τους στο μέλλον είναι άγνωστη. Όπου όμως κι αν βρεθούν, σίγουρα θα είναι καλύτερα από το αυτό το κολαστήριο.

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

«Να αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο»

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, «προκειμένου να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους από την επανάληψη τέτοιων περιστατικών», επισήμανε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, με αφορμή την εκκένωση και σφράγιση παράνομης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αγία Παρασκευή την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, ύστερα από παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής.

Η Περιφερειάρχης, ευχαρίστησε όλους όσοι έδρασαν άμεσα για να μπει τέλος στη λειτουργία της συγκεκριμένης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στην οποία ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες 14 ηλικιωμένοι τρόφιμοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε δημόσια θεραπευτήρια, νοσοκομεία και το Γηροκομείο Αθηνών. 

«Οι συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας, του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, Γιώργου Καραμέρου, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, έβαλαν τέλος στην παράταση λειτουργίας αυτού του κολαστηρίου, ανακουφίζοντας 14 ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Το γεγονός όμως αυτό δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε», προσέθεσε η ίδια.

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης