Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ>ΜΑΡΟΥΣΙ>«Νίκη κατά του νεοφιλελευθερισμού οι προσλήψεις μονίμων»

«Νίκη κατά του νεοφιλελευθερισμού οι προσλήψεις μονίμων»

petros koukouzasΤου Πέτρου Κούκουζα (αντιπρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου)

Μέσα στον Ιούλιο η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν άμεσα στη λειτουργία των Δήμων.

Είμαστε συνηθισμένοι από το παρελθόν, οι κυβερνήσεις να νομοθετούν μέσα στο καλοκαίρι με αρνητικό πρόσημο για τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Τα δύο παρακάτω όμως νομοθετήματα, όχι μόνο μας δείχνουν μια διαφορετική πολιτική βούληση αλλά καλό θα ήταν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και για τα άλλα νομοθετήματα που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα των δήμων να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους συμβασιούχους στην καθαριότητα, με διάρκεια έως τις 31.03.2018 και παράλληλα να αλλάξουν τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) των Δήμων, ώστε να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, για την πλήρωση των οποίων θα προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός, μέσω Α.Σ.Ε.Π..

Το δεύτερο αφορά σε αρκετές διατάξεις με τις οποίες λύνονται προς θετική κατεύθυνση αρκετές παθογένειες και δυσλειτουργίες των Δήμων.

Για να φτάσουμε στην ερμηνευτική εγκύκλιο 22159 στις 30.06.2017, του νόμου 4479/2017, που έδωσε λύση στο προσωρινό αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ακύρωσε την παράταση των συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας των Δήμων, χρειάστηκε αφενός ο μαζικός και μαχητικός αγώνας των συμβασιούχων και των άλλων εργαζομένων των Δήμων και αφετέρου η πολιτική βούληση της κυβέρνησης η οποία νομοθέτησε άμεσα.

Όλοι μας μπορούμε να σκεφτούμε την κατάληξη αυτής της υπόθεσης εάν στην κυβέρνηση βρίσκονταν οι “υπουργοί των απολύσεων”.

Η θεωρία του εργατικού κινήματος μας δίδαξε και η εμπειρία του μας απέδειξε πως γίνεται μαζικότερο και αποτελεσματικότερο,

  • όταν η πολιτική του έκφραση βρίσκεται σε θέση να νομοθετεί και να επιβάλλει τις θέσεις του
  • όταν η τακτική του, δεν είναι τυχοδιωκτική,
  • όταν δημιουργεί συμμαχίες με τα άλλα στρώματα της κοινωνίας
  • όταν τα αιτήματά του δεν είναι υπερφίαλα
  • όταν κεφαλαιοποιεί τις επιτυχίες του και σχεδιάζει μεθοδικά τις επόμενες διεκδικήσεις του

Η κυβέρνηση με τις πρώτες μαζικές (πάνω από 4.000) αξιοκρατικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, στη μνημονιακή εποχή, επιδιώκει να αποτρέψει τις προσπάθειες των εργολάβων και των νεοφιλελεύθερων δημάρχων για την ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας των Δήμων.

Αν και δεν κατάργησε, όπως θα θέλαμε, το νόμο Ραγκούση που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας των Δήμων, δεσμευμένη από τα καταστροφικά και απεχθή μνημόνια, με αυτές τις προσλήψεις, ουσιαστικά τον καθιστά ανενεργό και συμβάλλει στην επίτευξη μιας νίκης του κινήματος απέναντι στον νεοφιλευθερισμό.

Η ήττα που υπέστησαν οι πολιτικοί εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, αυτοί που απέλυσαν χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους, αυτοί που συνέβαλλαν στην υποστελέχωση και την απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους, οι θαυμαστές του Φούχτελ καθώς και οι εργολάβοι που θέλουν να θησαυρίσουν απομυζώντας τα δημοτικά τέλη των Δήμων, φαίνεται καθαρά από τις αντιδράσεις τους.

Οι δήμαρχοι που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν την ιδεολογία τους, για πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, αντέδρασαν στις νομοθετικές ρυθμίσεις με μικρότητα, ενώ άλλοι, υποψήφιοι σωτήρες της πρωτεύουσας, αφού είδαν τα σχέδιά τους να ναυαγούν, αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν και να εμφανιστούν ως φιλεργατικοί, ελπίζοντας σε μελλοντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Εμείς, ως αριστεροί αυτοδιοικητικοί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για

  • την πάταξη κάθε είδους λαμογιάς στους τομείς της καθαριότητας,
  • την αξιοκρατική αξιοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις σε ημέτερους ψηφοφόρους και μη,
  • την τήρηση του ωραρίου και της βάρδιας,
  • την κατάργηση των προνομιακών διακρίσεων με αποσπάσεις σε υπηρεσίες γραφείου και γενικότερα για όποιες στρεβλώσεις έχουν επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών.
  • την αύξηση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, σε όλες τις διευθύνσεις των δήμων, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ώστε αφενός οι δήμοι να μπορούν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα και ελλείψεις, αφετέρου οι εργαζόμενοι να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να μην αισθάνονται αναλώσιμοι και όμηροι των διοικήσεων.

Κυρίως όμως θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στα αίτια που προκάλεσαν τα μνημόνια, ενάντια στη διαπλοκή, στην αναξιοκρατία, και στη διαφθορά. Ο αγώνας αυτός είναι συνεχής και αποτελεί τον ταχύτερο δρόμο για την οριστική απαλλαγή μας από αυτά.

 

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης