Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ>ΜΑΡΟΥΣΙ>«Συνέδριο ΚΕΔΕ προς νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη των Δήμων»

«Συνέδριο ΚΕΔΕ προς νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη των Δήμων»

magiakis copy copy copyΆρθρο του Λ. Μαγιάκη δημοτικού συμβούλου Αμαρουσίου και επικεφαλής της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ.

«Πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, από 30/11 μέχρι 2/12/2017, το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ένα συνέδριο που η αυτοπροβολή του προέδρου της κ. Γ. Πατούλη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Για την ηγεσία της ΚΕΔΕ η επικοινωνία και οι δημόσιες σχέσεις  είναι υπεράνω της ουσίας και δεν φείδεται δαπανών. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τον οικονομικό απολογισμό του συνέδριου.

Σε όσους παρακολουθούν τα συνέδρια της ΚΕΔΕ τα τελευταία μνημονιακά χρόνια τα αιτήματα και η κραυγή αγωνίας των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης παραμένουν τα ίδια. Καμιά ουσιαστική αλλαγή δεν έχει γίνει για να βελτιώσει την κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στους μικρούς, περιφερειακούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, που είναι υπό κατάρρευση.

Οι περιοριστικές μνημονιακές πολιτικές στην κρατική επιχορήγηση, ο οικονομικός στραγγαλισμός, ο συγκεντρωτισμός και ο ασφυκτικός έλεγχος του Κράτους, η γραφειοκρατία, η προχειρότητα στη νομοθεσία, οι περιορισμοί στις προσλήψεις κυρίως επιστημονικού προσωπικού, η σύγχυση στις αρμοδιότητες μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α, Β βαθμού, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Κράτους, η υποβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών όλων των βαθμίδων,  είναι μόνιμοι εφιάλτες όχι μόνο για τους αιρετούς αλλά και τους εργαζόμενους στην ΤΑ.

Απαξιώνεται το κύρος των ΟΤΑ, υπονομεύεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας τους και ανοίγει διάπλατα η πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς (Απορρίμματα, Ενέργεια, Υποδομές).

Και βέβαια, στο τέλος, αυτό αντανακλάται όχι απλά στην ποσότητα και ποιότητα των προσφερόμενων στους πολίτες υπηρεσιών, αλλά ακόμα και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, όπως έδειξαν τα τελευταία τραγικά γεγονότα στη Δ. Αττική και αλλού.

Οι πολιτικές αυτές είναι εσκεμμένες, δεν είναι τυχαίες. Μνημόνια, ασφυκτικός έλεγχος και εποπτεία στους ΟΤΑ από το Κράτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ακριβώς με τον ίδιο μηχανισμό που δρα και η Τρόϊκα, η ΕΕ και το ΔΝΤ απέναντι στην κεντρική Κυβέρνηση με τελικό στόχο τη διάσωση των Τραπεζών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αιρετών που πρόσκεινται στην πλειοψηφία, μη αποκλειομένων και ορισμένων που εξελέγησαν με «αριστερό» προσανατολισμό, φαίνεται να έχουν αποδεχθεί και να μην αντιμάχονται τη μνημονιακή και νεομνημονιακή «κανονικότητα». Στο λόγο τους αρκούνται να περιγράφουν τα προβλήματα χωρίς να αναφέρουν και τη βαθύτερη αιτία τους. Ιδιαίτερα οι δεύτεροι ούτε καν αυτό έκαναν. Προτίμησαν να παραμείνουν σιωπηλοί.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης ήταν σαφέστατος. Οι μόνες ουσιαστικές αλλαγές στο νόμο του Καλλικράτη που θα δημοσιευθούν στις αρχές του χρόνου θα είναι η απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα και ορισμένες αλλαγές στα συλλογικά και μονοπρόσωπα θεσμικά όργανα. Για όλα τα υπόλοιπα  ελάχιστες αλλαγές θα γίνουν, λόγω της γνωστής περιοριστικής πολιτικής (έτσι λέμε τώρα τα μνημόνια). Η ανάνηψη επομένως της «κλινικά νεκρής» Αυτοδιοίκησης (δανείζομαι τον όρο από τον Σπ. Τζόκα)  παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον.

Κάτι τέτοιο άλλωστε ισχυρίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο συνέδριο κ. Κ. Χατζηδάκης που περιορίστηκε μόνο σε υποσχέσεις για ευελιξία,  διαφάνεια και  ιδιωτικοποιήσεις (ΣΔΙΤ).

Η ηγεσία της ΚΕΔΕ μπροστά στο αδιέξοδο των μνημονίων, που υποστηρίζονται από όλο το μνημονιακό μπλοκ της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΑΝΕΛ), επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός, μέσα στα πλαίσια της «κανονικότητας» των μνημονίων.

  • Καταγγέλλει το ανίκανο πολιτικό προσωπικό και το αναποτελεσματικό, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό Κράτος σαν τους αποκλειστικούς και κύριους υπεύθυνους όχι μόνο για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και συνολικά για την οκτάχρονη κρίση
  • Προβάλλει αντιπαραθετικά την Αυτοδιοίκηση σαν την κύρια δύναμη αλλαγής μέσω   της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης (Δήμος Κράτος), της φορολογικής αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας, επικαλούμενη μάλιστα και την Ευρωπαϊκή εμπειρία

Έτσι το όραμα της, αλλά και όσων υποστήριξαν την τελική απόφαση του συνεδρίου, (Κοιμήσης, προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ), για τη νεομνημονιακή εποχή είναι η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, γιατί αυτό σημαίνει «φορολογική αποκέντρωση» και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων, γιατί αυτό σημαίνει «επιχειρηματικότητα».

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αντιμάχονται λυσσαλέα την απλή αναλογική σαν εκλογικό σύστημα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αργά η γρήγορα τα σχέδια τους θα αποκαλυφθούν και θα υπάρξει λαϊκή αντίδραση  στην επιχειρούμενη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη των Δήμων, γεγονός που θα εκφραστεί και στις δημοτικές εκλογές. Και αυτό θα είναι  μεγάλο εμπόδιο αφού οι νεοφιλελεύθεροι Δήμαρχοι δεν θα διαθέτουν στα Δημοτικά Συμβούλια, τα ΝΠΔΔ των Δήμων  και τις δημοτικές επιχειρήσεις τις καλπονοθευτικές πλειοψηφίες των 3/5 που έχουν σήμερα.

Είναι φανερό ότι οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση (Ιωακειμίδης, Μπίρμας) έχουν τεράστιο πρόβλημα στρατηγικής. Στη νεοφιλελεύθερη επίθεση του Πατούλη δεν μπορούν να εκφέρουν πειστικό λόγο, αφού στην πράξη ανέχονται ή στηρίζουν  τις μνημονιακές πολιτικές της Κυβέρνησης. Έτσι περιορίστηκαν να ψηφίσουν «λευκό» ή χλιαρά «όχι».

Ο «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ» παρουσίασε στο συνέδριο τις θέσεις του και πρόβαλλε τη μόνη ρεαλιστική προϋπόθεση που υπάρχει για να μπορέσει να υπάρξει φιλολαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και τη συμβολή σε αυτό ενός μετώπου αιρετών, εργαζόμενων της Αυτοδιοίκησης και δημοτών».

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης