Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Άρθρα - Σχόλια>Ελληνικά και Εγγλέζικα

Ελληνικά και Εγγλέζικα

greekΑπό τη στήλη ΕΠΕΑΠΤΕΡΟΕΝΤΑ | Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος

Κάνοντας απογευματινό zapping πέφτω πάνω σε τηλεπαιχνίδι του ANT1. Γνωστή και συμπαθής παρουσιάστρια ρωτάει την παίκτρια: «Και τι δουλειά κάνεις;». Η παίκτρια απαντά «Merchandising». Η παρουσιάστρια ξαναρωτά: «Merchandising; Δηλαδή;». Και η παίκτρια κατατοπίζει παρουσιάστρια και κοινό: «Δεν το ξέρω στα ελληνικά». Μπροστά δε, στην επιμονή της παρουσιάστριας εξηγεί ότι εργάζεται «στο εμπορικό τμήμα μιας εταιρείας»!

Ακούγοντας την απάντηση «Δεν το ξέρω στα ελληνικά», θυμήθηκα τη μαθήτρια Λυκείου μέσα στο κατάστημα της γυναίκας μου, που ρωτήθηκε αν γνωρίζει εγγλέζικα για να διαβάσει τις οδηγίες του αυτόματου ρολογιού που θα αγόραζε και ρώτησε «εγγλέζικα; Τι γλώσσα είναι αυτή;»

«Τα εγγλέζικα είναι η επίσημη γλώσσα της Αγγλίας», παρενέβη ένας πελάτης μεγαλύτερος σε ηλικία. Οπότε η νεαρή τον αποστόμωσε δεόντως, στολίζοντας την ειρωνεία της με σύγχρονο νεανικό επιφώνημα: «Halloοο… Στην Αγγλία μιλάνε Αγγλικάαα».

Μείναμε όλοι άφωνοι, τόσο από την άγνοια, όσο και από το θράσος της νεαρής, η οποία μπορεί μεν να μη γνώριζε ότι κάποιοι λένε ακόμα «εγγλέζικα», αντί «αγγλικά», αλλά ειρωνεύτηκε με το απαξιωτικό «hallooo», που μεταξύ των νέων ερμηνεύεται (σε ήπια μορφή) και ως «πού ζεις εσύ;»

Κλείνω με αυτό που διάβασα στην Καθημερινή στις 13/2/2018 (σε άρθρο του κ. Π. Μανδραβέλη) και το μεταφέρω αυτούσιο, διότι η άγνοια και το θράσος παρατηρούνται και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

«Ο… οικολόγος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης έβγαλε τελεσίδικες αποφάσεις για όλα τα σκάνδαλα. Παλιά και νέα. Από τον Κοσκωτά μέχρι τη Novartis. Για το τελευταίο σκάνδαλο δήλωσε κατηγορηματικά ότι “δεν γνωρίζω ποια πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται, αλλά ξέρω ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα” (Θέμα 105,6 FM). Πόθεν, αφού δεν διάβασε τη δικογραφία;

Όπως ακριβώς και στο σκάνδαλο των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, ξέρει ότι “δεν είναι σκάνδαλο”, αφού “το Δημόσιο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ”.

Ή, όπως είπε για τη διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν χάσαμε τίποτε, διότι “πείτε μου από ποιον λογαριασμό του Δημοσίου λείπουν 100 δισ. ευρώ;”

Για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ακούει τι λέει ο κόσμος: “Υπάρχει καμιά αμφιβολία ακόμη και σε ένα μικρό παιδί ότι εμπλέκονταν πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο; Και το γεγονός ότι δεν απεδείχθη η ενοχή κανενός δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν τους ξέρει. Ο κόσμος ξέρει ότι υπήρχε εμπλοκή πολιτικών. Απλώς δεν απεδείχθη... Σας λέω ιστορικά στοιχεία”.

Μεγάλο πράγμα η μύτη ενός ευαίσθητου οικολόγου, αλλά τα ιστορικά στοιχεία λένε ότι η εκδίκαση του σκανδάλου Κοσκωτά κατέληξε στην καταδίκη δύο υπουργών του ΠΑΣΟΚ και τον θάνατο -αφού προηγήθηκε βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο εντός της δικαστικής αιθούσης- του Μένιου Κουτσόγιωργα.

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ >

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης