Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ>«Αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρούς Δήμους »

«Αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρούς Δήμους »

photo ioannina 3 MESA amarysiaΠρώτη προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ χαρακτήρισε όλα τα ζητήματα τοπικής ανάπτυξης, ο πρόεδρος Γ. Πατούλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου.

Αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου αποτέλεσε το θεματικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕΔΕ στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Κόνιτσα με θέμα την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου και ο δήμαρχος Μήλου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Γ. Δαμουλάκης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, το συνέδριο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες δημόσιου διαλόγου που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ για να προωθήσει στην ατζέντα της πολιτικής διαβούλευσης, την μεταρρυθμιστική της πρόταση για την αλλαγή του “Καλλικράτη” και του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

«Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της εθνικής ανάπτυξης είναι η τοπική ανάπτυξη» επισήμανε ο κ. Πατούλης και εστίασε στη σημασία να χειρίζονται οι Δήμοι κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, τα έργα τοπικής σημασίας, η συντήρηση των τοπικών υποδομών, οι κοινωνικές δομές στήριξης των ανθρώπων, τονίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη.

«Ζητάμε ρόλο, αρμοδιότητες, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει ο Υπουργός Υγείας ή Παιδείας από την Αθήνα, για το αν θα έχει γιατρό ή δάσκαλο ο κάτοικος της Κόνιτσας. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να εξαρτάται από τις διαθέσεις του κάθε Περιφερειάρχη, για το αν θα του εντάξει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα που του είναι απαραίτητα. Αυτό είναι ένα μοντέλο που πρέπει να αλλάξει».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε παθογένειες που φρενάρουν τις προοπτικές της τοπικής ανάπτυξης όπως η υπερβολική αύξηση του ΦΠΑ, η έλλειψη προσωπικού αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης των χρηματοδοτήσεων των Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Με δεδομένα τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη μιας ριζικής μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, στο μοντέλο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. «Σας μιλώ για ένα Κράτος στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 325 Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες, θα έχουν πραγματική διοικητική ανεξαρτησία και πραγματική οικονομική αυτοτέλεια» ανέφερε.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στη ανάγκη «μιας γενναίας αποκέντρωσης με τους πολίτες σε κεντρικό ρόλο και  με ουσιαστική, πρωταγωνιστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό και μέσο εξόδου από την κρίση» και πρόσθεσε «Θέλουμε οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον τους και όχι να αποφασίζουν άλλοι για μας.

Από τα Ιωάννινα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Περιμένουμε από αύριο κιόλας, να μας καλέσει η Κυβέρνηση να συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας. Κι όχι μόνον για το πότε θα γίνουν εκλογές ή με ποιο σύστημα αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν. Θέλουμε να γίνει ένας διάλογος με ορίζοντα δεκαετιών, κι όχι λίγων μηνών. Σε αυτόν το διάλογο θα προσέλθουμε με συνέπεια κι ευθύνη, έχοντας στο πλευρό μας».

Σε ότι αφορά το θέμα του συνεδρίου, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ορεινών Δήμων οι οποίοι, όπως ανέφερε, «επιβιώνουν οριακά» και προανήγγειλε πως θα ακολουθήσει ανάλογο Συνέδριο με θέμα τη νησιωτικότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ.Λώλος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Περιφέρειας και πρόσθεσε πως σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Κόνιτσα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σημείωσε ότι παραβιάζεται συστηματικά το αυτοδιοίκητο των Δήμων και εστίασε στη σημασία της αποκέντρωσης του κράτους.

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης