Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ>Κατατέθηκε στη Βουλή το υπόμνημα της ΚΕΔΕ για το δημογραφικό

Κατατέθηκε στη Βουλή το υπόμνημα της ΚΕΔΕ για το δημογραφικό

dimografikoΤη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για το Δημογραφικό και τη μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του «Τοπικού Κοινωνικού Κράτους», προτείνει με υπόμνημα του στην αρμόδια Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής η ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα, στο σχετικό υπόμνημα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης  υπογραμμίζει ότι «δεν έχει γίνει από πλευράς Κεντρικού Κράτους ουσιαστικά, ούτε ένα βήμα προς την αντιμετώπιση του ζητήματος, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια η Επιστημονική Κοινότητα και οι κοινωνικοί φορείς κτυπούν το καμπανάκι».

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δεν είναι θετικές. Ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα σημειώσει καθίζηση και θα μειωθεί κατά 1-1,7 εκατ. άτομα, από 4,7 εκατ. σήμερα, στα 3-3,7 εκατ. το 2050.

Την ίδια ώρα «τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό από την στιγμή που στην χώρα μας δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει προοπτική, ώστε να παραμείνουν και να κάνουν οικογένειες».

Πρόταση για σύσταση Εθνικής Επιτροπής για το Δημογραφικό

Ο Γ. Πατούλης, αφού τονίζει στο σχετικό υπόμνημα, ότι το «Δημογραφικό πρόβλημα δε λύνεται μόνο με απλές επιδοματικές πολιτικές καθώς είναι σύνθετο και πολυδιάστατο, συμπληρώνει ότι δεν επαρκούν οι δημοτικές κοινωνικές δομές για να στηριχθούν ουσιαστικά οι οικογένειες.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια Εθνική Πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και η λειτουργία ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, που θα στηρίζει τις οικογένειες και ιδίως τα νέα ζευγάρια, που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Για το λόγο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α Βαθμού προτείνει τη σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, στην οποία θα συμμετέχουν η Κεντρική Κυβέρνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Επιστημονική Κοινότητα και οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, οι οποίοι θα αναλάβουν να διαμορφώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το σχέδιο ενός Εθνικού Στρατηγικού Πλάνου, το οποίο στη συνέχεια θα υλοποιηθεί.

Επιπλέον προτείνεται, στο πλαίσια της προωθούμενης Μεταρρύθμισης για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η διοίκηση του Τοπικού Κοινωνικού Κράτους, με πόρους κι αρμοδιότητες, ώστε να στηριχθούν στην πράξη οι  οικογένειες της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το υπόμνημα κατατέθηκε στην αρμόδια Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, εκ μέρους του Προέδρου Γ. Πατούλη από το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της ΠΕΤΑ ΑΕ Ν. Χιωτάκη.

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης