Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ>ΚΕΔΕ: «Υπόθεση των Δήμων το υπαίθριο εμπόριο»

ΚΕΔΕ: «Υπόθεση των Δήμων το υπαίθριο εμπόριο»

kede copyΌτι το υπαίθριο εμπόριο και οι λαϊκές αγορές «αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων και όχι των Περιφερειών» υπογραμμίζει με δήλωσή του ο πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Πιο συγκεκριμένα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκφράζει τη διαφωνία της με το περιεχόμενο του σχεδίου Νόμου του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης με τίτλο «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», εφόσον οι λαϊκές αγορές αποτελούν τοπική υπόθεση, άρα ως αρμοδιότητα πρέπει να ανήκουν στους Δήμους.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της ΚΕΔΕ «η αναμόρφωση της νομοθεσίας που αφορά στο υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές αποσκοπεί στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, στην ουσία, όμως αυτή ακυρώνεται καθώς κατά αυτόν τον τρόπο οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν ρόλο εις βάρος των Δήμων». Και προσθέτει: «Πρόκειται δηλαδή για μία τοπική και άρα δημοτική υπόθεση και επομένως κρίνεται παράλογη η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. Η ΚΕΔΕ διαχρονικά έχει υποστηρίξει ότι οι Δήμοι πρέπει να είναι οι αρμόδιοι για τις εμπορικές δραστηριότητες  χωρίς να γίνεται καμία διάκριση σε δήμους που ανήκουν στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης εφόσον οι λαϊκές αγορές ως τοπικός θεσμός αλληλεπιδρά με την τοπική κοινωνία».

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε, μάλιστα, την αντισυνταγματικότητα της εμπλοκής των Περιφερειών εκτός των Δήμων διότι παραβιάζεται η αρχή της εγγύτητας, ενώ χαρακτήρισε ως «θεσμικό ατόπημα» την υπο-εκπροσώπηση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, οι επιτροπές λαϊκών αγορών θα συγκροτούνται από τις περιφέρειες και θα προεδρεύονται από αντιπεριφερειάρχη.

Την πλήρη διαφωνία της εξέφρασε η ΚΕΔΕ και ως προς το ημερήσιο τέλος που καταβάλλεται από τους επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, δηλώνοντας πως θα πρέπει να καταβάλλεται στο σύνολό τους στους ΟΤΑ, «καθώς, αν το νομοσχέδιο ισχύσει, θα επιβαρύνει τους δημότες».

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης