Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ>Καραμέρος προς ΟΤΑ: «Καθαρίστε φρεάτια, προμηθευτείτε αλάτι»

Καραμέρος προς ΟΤΑ: «Καθαρίστε φρεάτια, προμηθευτείτε αλάτι»

IMG 0479Αιχμές προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τα ερειπωμένα κτίσματα στα ρέματα από τον αντιπεριφερειάρχη στο ΣΟΠΠ της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών.

 Oι δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις, απασχόλησαν το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών (ΠΕΒΤΑ) που συνεδρίασε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Καραμέρου και την παρουσία του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, υποστράτηγου Κωνσταντίνου Γιόβα και των δημάρχων Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη, και Βριλησσίων, Ξένου Μανιατογιάννη. Κατά τη συνεδρίαση, εντοπίστηκαν ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, δόθηκαν οδηγίες για συνεχή καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων συλλογής ομβρίων και απομάκρυνση διάσπαρτων υλικών από χώρους όπου εκτελούνται δημόσια ή ιδιωτικά έργα, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς και επικαιροποίησης των σχεδίων δράσης. Επιπλέον, έγινε απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα περιστατικά που εκδηλώθηκαν στη βόρεια Αθήνα αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από την Πυροσβεστική, τους δήμους και τα εθελοντικά κλιμάκια.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Καραμέρος επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Προετοιμαζόμαστε, όπως κάθε χρόνο, για τη χειρότερη εκδοχή και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς λαμβάνουμε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις». Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους Δήμους να μεριμνήσουν έγκαιρα για τον καθαρισμό των φρεατίων και την προμήθεια αλατιού, ενώ σημείωσε, ότι «προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής είναι η θωράκιση των πόλεων με χρηματοδότηση ώριμων και αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, κατασκευή ή επέκταση δικτύων ομβρίων υδάτων, καθώς και διευθετήσεις ρεμάτων με σεβασμό στο τοπικό οικοσύστημα. «Έγκαιρα προχωρήσαμε στον καθαρισμό τμημάτων του Κηφισού, και των ρεμάτων Βριλησσού, Σαπφούς, Κυρίλου, Χελιδονούς, άλλα και άλλων μικρών ρεμάτων στους δήμους, Κηφισιάς, Πεντέλης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Φιλοθέης Ψυχικού και Μεταμόρφωσης. Εμπόδιο αποτελεί η απομάκρυνση ερειπωμένων κατοικιών στα πρανή ή στις κοίτες ρεμάτων, όπως για παράδειγμα στο ρέμα Σαπφούς, καθώς καθυστερεί αδικαιολόγητα η σύγκλιση της Επιτροπής Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Κατασκευών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αν τα ερείπια αυτά με μια βροχή, τύπου Σαμοθράκης, καταρρεύσουν και φράξουν τα ρέματα και πνιγούν άνθρωποι, όπως συνέβη πρόσφατα στην Τοσκάνητης Ιταλίας, θα αναζητούμε ευθύνες στον εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχη ή Δήμαρχο» κατέληξε ο  Γ. Καραμέρος.

Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ συμμετείχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Φώτης Χρυσικός, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, ο Διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Σταθμών του Βόρειου Τομέα, ο Δασάρχης Πεντέλης, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων, Εθελοντικών Οργανώσεων, Ομάδων Διάσωσης, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής.

Βλάσσης Σιώμος, πρόεδρος ΣΠΑΠ «H αντιπυρική περίοδος ήταν καλή  μόνον για την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αττικής»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο πλαίσιο της παρέμβασής του ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος χαρακτήρισε την αντιπυρική περίοδο που οδεύει προς το τέλος της ως καλή, αλλά μόνον για την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αττικής, δεδομένου ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετά συμβάντα πυρκαγιάς, αυτά αντιμετωπίσθηκαν άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά, σε τέτοιο βαθμό που δεν έγιναν ευρέως γνωστά και αποφεύχθηκαν λάθη και παραλείψεις που έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. επεσήμανε το ετεροβαρές μεταξύ πρόληψης και καταστολής από πλευράς της Πολιτείας και ζήτησε να ληφθεί μέριμνα ώστε το άνισο του ισοζυγίου των πόρων μεταξύ πρόληψης και καταστολής να αμβλυνθεί προς όφελος της πρόληψης, τόσο από πλευράς προγραμματισμού και πόρων, όσο και από πλευράς μέσων και δράσεων. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε στο θέμα της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης των Συνδέσμων μέσω των ΚΑΠ και την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να αποδοθούν στους Δήμους όλοι οι προοριζόμενοι για την Πυροπροστασία πόροι και αυτοί με τη σειρά τους να τους αποδώσουν στους Συνδέσμους, εκφράζοντας τη βάσιμη αμφιβολία για το αν την επόμενη χρονιά θα φτάσουν έγκαιρα τα χρήματα σε αυτούς.  Τέλος πρότεινε η χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων μέσω των ΚΑΠ για δράσεις πυροπροστασίας να διευρυνθεί και να μετατραπεί σε χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ για το σύνολο των δράσεων που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας.

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης