Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ>Δράσεις για Παιδιά με Αυτισμό και Αναπτυξιακές Διαταραχές

Δράσεις για Παιδιά με Αυτισμό και Αναπτυξιακές Διαταραχές

metropolitan 1Τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδράμει, «με τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις», στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση έναρξης των Δράσεων για το Σχολικό έτος 2017-2018 για τα Παιδιά με Αυτισμό και Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, την οποία διοργάνωσε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Επιλογή» και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Επιλογή» Κ. Γρηγοριάδου και ο Πρόεδρος του Ομίλου Ακμή και του Metropollitan College που φιλοξένησε την εκδήλωση, Κ.Ροδόπουλος.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «για την ΚΕΔΕ τα ζητήματα Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα» και επισήμανε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει και υλοποιεί  σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων με κύριους αποδέκτες των πολύτιμων αυτών υπηρεσιών του συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού».

Ειδικότερ,α ανέφερε πως η ΚΕΔΕ, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία ειδικής αγωγής ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Υγείας:

- Την διατήρηση της δαπάνης ειδικής αγωγής στα μέχρι σήμερα επίπεδα

- Το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή

- Τη μείωση στην καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΠΥ για τις ήδη πραγματοποιηθείσες δαπάνες.

Παράλληλα, όπως τόνισε, κάλεσε τα συναρμόδια Υπουργεία να αναζητήσουν βιώσιμη λύση για την σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΠΥ και Παρόχων Ειδικής Αγωγής ενώ, με ίδιους πόρους, ανέπτυξε σειρά δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα όπως: Παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ , Κ.Η.Φ.Η. , Κέντρα Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία, Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι κ.α.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής»« 2017-2018 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020,  μέσα από το οποίο χρηματοδοτούνται και οι 89 δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τονίζοντας πως η ΚΕΔΕ έχει θέσει  ως επιτακτική ανάγκη τη διασφάλιση συνέχισης λειτουργίας των Δομών αυτών αλλά και την δυνατότητα  δημιουργίας  νέων δομών με την διασφάλιση της χρηματοδότησης  και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά.

Οι Δομές αυτές προσφέρουν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες για το κάθε παιδί, έφηβο, άτομο, καθώς δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη συμμετοχή και παρακολούθηση του προγράμματος.
Σκοποί του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση νέων με αναπηρίες, η κοινωνική ένταξή τους, η στήριξη των οικογενειών τους και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους.

Στη συνέχεια της ομιλίας του επισήμανε πως οι Δήμοι, παρά την τεράστια περικοπή που έχουν υποστεί στους πόρους τους, τουλάχιστον σε ποσοστό 60%,   έχουν αναπτύξει  ένα εκτεταμένο δίκτυο χιλιάδων κοινωνικών δομών  και υπηρεσιών καλύπτοντας σχεδόν το   σύνολο της χώρας και με τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων από τα Ασφαλιστικά ταμεία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την πεποίθηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού πρέπει να συμμετάσχει  ενεργά στη διαχείριση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και άλλων συναφών  Κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων  του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) , με εξειδίκευση στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δομών/ προγραμμάτων για Ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και παιδιά με Ειδικές  Ανάγκες.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη σχεδιασμού νέων πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο καθώς και η αποκέντρωση της κοινωνικής πολιτικής και των δράσεων που προάγουν την υγεία στην κοινότητα, με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Με δεδομένη την απουσία του Κοινωνικού Κράτους και του Κράτους Πρόνοιας είναι ανάγκη να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας, που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός  σύγχρονου, επιτελικού κράτους, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων, από την Κεντρική Κυβέρνηση προς την Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους».  

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης