Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ>Απλή αναλογική και 8.845 προσλήψεις στην καθαριότητα

Απλή αναλογική και 8.845 προσλήψεις στην καθαριότητα

skourletis mesaΗ εφαρμογή απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η πρόσληψη 8.845 εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων ξεχώρισαν από την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Η ομιλία του υπουργού στο άνοιγμα του συνεδρίου των Ιωαννίνων την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου ήταν εξόχως σημαντική, καθώς για πρώτη φορά ξεδίπλωσε το περίγραμμα των αλλαγών που θα επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένα, όπως, είπε:

- Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων.

- Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

- Κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας – όπως η γενική απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ακόμα και ορισμένου χρόνου (λ.χ. δίμηνη, πεντάμηνη κ.λπ. σύμβαση εργασίας) – οι οποίες περιορίζουν υπέρμετρα σε σύγκριση με τον επιδιωκόμενο σκοπό το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά δημόσια πράγματα, εξορθολογίζονται.

- Διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες.

- Εισάγεται η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων.

- Η συγκρότηση όλων των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών αντιστοιχίζεται στην αναλογική συγκρότηση των οικείων Συμβουλίων. Όπως είναι λογικό, το σύστημα της απλής αναλογικής, ως βασικός μηχανισμός εκδημοκρατισμού, διαχέεται στο σύνολο της οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ.

- Σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και, δευτερευόντως, της Οικονομικής Επιτροπής, στο βαθμό που μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά σε χαμηλότερο επίπεδο, μεταβιβάζεται στις Κοινότητες.

- Ενισχύονται και θεσμοποιούνται οι διαδικασίες προκαταρκτικής διαβούλευσης, πριν την εισαγωγή και ψήφιση σημαντικών θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαμόρφωση συναινέσεων.

- Θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας.

- Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επεκτείνεται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί έγκυρα τοπικό δημοψήφισμα, ακόμα και για θέματα που δεν ανάγονται στη με τη στενή έννοια αρμοδιότητα των ΟΤΑ, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή (συμβουλευτικού υποχρεωτικά στην περίπτωση αυτή) δημοψηφίσματος για κάθε θέμα τοπικού ενδιαφέροντος. Για ειδικότερα δε, ζητήματα προβλέπεται απλοποίηση της διαδικασίας διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, με ταυτόχρονη αποσύνδεση του θεσμού από τη βούληση της κεντρικής εξουσίας και ενδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου.

Η εξαγγελία του Υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών αλλά και την αποχώρηση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος από τις πρώτες θέσεις που βρίσκονταν και απευθυνόμενος στον υπουργό είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτά τα δεδομένα.

Για τις προσλήψεις στην καθαριότητα

Ο υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του, παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι δήμοι αντιμετωπίστηκαν με ίσους όρους και αντικειμενικό τρόπο.

Αναγνώρισε ότι οι περικοπές πόρων των τελευταίων ετών, που φτάνουν στο 60% είναι πολύ μεγάλες και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν τετελεσμένο για την αυτοδιοίκηση. Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι περικοπές του 2017 θα ήταν οι τελευταίες αποτυπώνονται στον προυπολογισμό του νέου έτους, όπου οι ΚΑΠ είναι αυξημένοι κατά 5%.

Για τις 8.845 θέσεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τους Συνδέσμους τους, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που διατηρούν, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως υπήρξαν αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας και πρόσθεσε:

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συμφέροντα που έβλεπαν τους Δήμους ως μια νέα προσοδοφόρα αγορά στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Συγκρουστήκαμε με αυτή την λογική, ερχόμενοι σε πλήρη αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη οπτική, η οποία επιζητά ακριβώς το αντίθετο. Οι Δήμοι, που έχουν το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο αυτό, που τοποθετείται στον πυρήνα των υποχρεώσεών τους προς τους δημότες τους. Κι εμείς τους δώσαμε τη δυνατότητα, προτρέποντας και σε μεταβολές των οργανισμών, να θωρακιστούν πλήρως απέναντι στα κάθε λογής συμφέροντα και να επιτελέσουν το έργο τους από καλύτερη θέση, με ίδια μέσα».

Επίσης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι θα διατεθούν 95 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας για την προσαρμογή των Δήμων στο νέο πλαίσιο αναμόρφωσης των δημοτικών παιδικών σταθμών. Επίσης, αναφέρθηκε στα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 500 εκατ. ευρώ, τα οποία σε βάθος 5ετιας μπορούν να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, για ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, αποκατάσταση ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων), αντιπλημμυρικά έργα.

Επίσης, γίνεται στοχευμένη χρηματοδότηση των Δήμων για προμήθεια Μηχανημάτων Έργου, επιχορήγησή τους, σε συνέργεια με το Πράσινο Ταμείο, για παιδικές χαρές, καθώς και χρηματοδότηση για την ανέγερση δημοτικών κτιρίων.

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης