Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ>Μήνυμα για τα 184 χρόνια από την καθιέρωση των Δήμων

Μήνυμα για τα 184 χρόνια από την καθιέρωση των Δήμων

patoulis KEDEΜε αφορμή τη συμπλήρωση 184 χρόνων από την καθιέρωση του θεσμού του Δήμου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δήλωσε τα εξής:

«Σαν σήμερα το 1833 καθιερώθηκε στη χώρα μας ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Ελλάδα διαιρέθηκε σε Δήμους, Επαρχίες και Νομούς.

Για όλους εμάς τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης πρόκειται για μία ιστορική μέρα η οποία μας δίνει την ευκαιρία να ανανεώσουμε το σεβασμό και την αναγνώριση μας σε αυτόν τον τόσο σημαντικό πολιτικό θεσμό, μέσω του οποίου γίνεται πράξη η θεμελιώδης αρχή κάθε οργανωμένης κοινωνίας, που είναι η ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών στα κοινά.

Διαχρονικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθιστά τη λειτουργία ενός κράτους περισσότερο αποτελεσματική, ενώ αποδεικνύει έμπρακτα την ουσιαστική συμβολή της στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση των χωρών.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που κράτησε όρθια την κοινωνία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του θεσμού, με  μεταρρυθμίσεις που θα αντιλαμβάνονται την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας ως ζωτικό τμήμα της Ελλάδας του 2030, θα αποκεντρώνουν αρμοδιότητες και πόρους και θα βοηθούν στην ανάπτυξη συνεργιών των πόλεων αλλά και των φορέων τους.

Aποκέντρωση και επιχειρηματικότητα αποτελούν τα κλειδιά για την εκτίναξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Αυτά τα ζητήματα πρέπει να προταχθούν στο δημόσιο διάλογο της χώρας μας που θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης όπου στο  επίκεντρο θα είναι πολίτες οι οποίοι θα έχουν τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώσουν το μέλλον τους. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για να αλλάξει ταχύτητα. Είναι ο δρόμος που ακολούθησαν όλες οι χώρες της Ευρώπης για να βγουν από την κρίση».

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης