Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ>Συνάντηση ΚΕΔΕ - Σπίρτζη για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων

Συνάντηση ΚΕΔΕ - Σπίρτζη για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων

autodioikisiΣυνάντηση εργασίας με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και αντιπροσωπεία της Ένωσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, βρέθηκαν οι προτάσεις από την πλευρά της ΚΕΔΕ για τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου του Ν.4412/2016 που αφορούν στις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών, Υπηρεσιών και Μελετών, με στόχο τις ταχύτερες διαδικασίες στην ανάθεση και εκτέλεση έργων. Στη συνάντηση μετείχαν ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκης, τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δ.Μπίρμπας - δήμαρχος Αιγάλεω, Αλ. Καστρινός- δήμαρχος Πηνειού και Δ. Τσιαντής- δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο και τα μέλη της ΚΕΔΕ για σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων που έγιναν σε κάποιες διατάξεις του νόμου οι οποίες, όπως ανέφερε, αναμένεται να ψηφιστούν στο προσεχές διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι τροποποιήσεις είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο εστίασε στην ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους Δήμους. Επιπρόσθετα επισήμανε ότι το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης προσωπικού αλλά και τις ελλιπούς κατάρτισης τους κυρίως στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, δυσχεραίνει την προσπάθεια των ΟΤΑ να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Ειδικότερα οι τροποποιήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σπίρτζης συνοψίζονται στις εξής:

- Τροποποιείται παράγραφος του άρθρου 118 περί απευθείας αναθέσεων από ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Ειδικότερα θα προβλέπεται πως σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 3 υποψηφίους αναδόχους να ενταχθούν στο μητρώο, ο Δήμος θα μπορεί να προβεί σε απευθείας ανάθεση έργου, χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης.

- Τροποποιούνται άρθρα προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με φορείς της γενικής κυβέρνησης, για την υλοποίηση δημόσιων έργων.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών δρομολογείται η τροποποίηση άρθρου του Καλλικράτη περί προγραμματικών συμβάσεων, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας συνεργασίας των Δήμων με λοιπούς φορείς για την εκτέλεση έργων.

Κοινές Επιτροπές για έργων και υποστελέχωση των Δήμων Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές η συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των υπουργείων Υποδομών και Δικαιοσύνης με αντικείμενο τη σύνταξη δύο πρότυπων προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες θα περάσουν από τον έλεγχο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ( ΕΑΑΔΗΣΥ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η καθυστέρηση υλοποίησης δημοσίων συμβάσεων, εφόσον τηρούνται επακριβώς τα πρότυπα των συμβάσεων. Επιπρόσθετα αποφασίστηκε η συγκρότηση και δεύτερης επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Υποδομών με αντικείμενο την καταγραφή των αναγκών στελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και τις προοπτικές διαδημοτικών συνεργασιών, στη βάση μιας μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ που σχετίζονται με τη συγκρότηση των επιτροπών διαγωνισμού αλλά και λειτουργίας του Μητρώου. Εκπαιδευτικά σεμινάρια για το τεχνικό προσωπικό Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης του τεχνικού προσωπικού των Δήμων με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκπόνηση των μελετών και την εκτέλεση των έργων.

Με βάση αυτή την επισήμανση του κ. Πατούλη συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές η συνεργασία της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα εκπαιδευτικά σεμινάρια από στελέχη του υπουργείου στο τεχνικό προσωπικό των Δήμων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλούμενος τις παθογένειες στη λειτουργία των Δήμων οι οποίες, όπως ανέφερε, υποσκάπτουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, υπογράμμισε την ανάγκη μιας ριζικής μεταρρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να αποφασίζουν οι ίδιοι για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι οι προσλήψεις προσωπικού, θα άρουν και πληθώρα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και θα συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Θέλουμε διαφάνεια στη διαδικασία εκτέλεσης των έργων αλλά όχι εις βάρος της ταχύτητας και της ευελιξίας.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί με στόχο να μην χάνεται πλέον ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης