Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Ελλάδα>Στις αγορές, χωρίς... ψώνια

Στις αγορές, χωρίς... ψώνια

xrimata amarysia copyΗ Ελλάδα δανείστηκε μέσω πενταετούς ομολόγου και οι πολιτικοί ερίζουν για τους αριθμούς

Τελικά, τα καταφέραμε. Βγήκαμε στις αγορές, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζετε - κι ας τρέχουν ήδη οι θερινές εκπτώσεις στα καταστήματα. Εννοούμε πως η Ελλάδα δανείστηκε μέσω ομολόγου για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και δεν πήρε (μόνο) τα λεφτά των δανειστών από το μνημόνιο. Πράγμα το οποίο φαινομενικά και όπως ακούγεται είναι εξαιρετικό, καθώς δείχνει πρώτα από όλα ότι υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το «προϊόν» που λέγεται Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τίποτε άλλο από μια τονωτική ένεση. Μια κίνηση για να αλλάξει η ψυχολογία στην οικονομία, καθώς το ποσό του δανεισμού ειναι αναγκαστικά μικρό και η απόδοση -δηλαδή, πρακτικά, το επιτόκιο- είναι εξαιρετικά υψηλή παρά τη θετική εξέλιξη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που οδήγησε την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση. Ενδεικτικά φανταστείτε πως το επιτόκιο που πληρώνουμε για τα δάνεια του μνημονίου είναι μόλις 1%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου έφτασε το 4,6%, όταν πάλι άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνια και βγήκαν από αυτά, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ή ακόμη και η Κύπρος, δανείζονται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από τις αγορές.

Τούτο βεβαίως δεν αναιρεί το γεγονός πως η απόδοση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη έκδοση ομολόγου που είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για μια νέα πολιτική κόντρα εσωτερικής κατανάλωσης για το ποιος... δανείστηκε φθηνότερα. Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι αυτό, αλλά η πραγματική έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, για την οποία ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα επιτευχθεί το επόμενο καλοκαίρι, με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Μάλιστα, αρχίζει να υπόσχεται και τις πρώτες φοροελαφρύνσεις από το 2019, αρχίζοντας έτσι να χτίζει και την προεκλογική στρατηγική του σε βάθος χρόνου. Η αντιπολίτευση ωστόσο στέκεται στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας με τους δανειστές και υποστηρίζει πως ο στόχος για υψηλά πλεονάσματα ως το 2060 ισοδυναμεί με επιτροπεία διαρκείας...

Περισσότερα στην κατηγορία Ελλάδα >

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης