Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Ελλάδα>Έξω πάμε καλά. Kαι μέσα;

Έξω πάμε καλά. Kαι μέσα;

tsipras politiki grammateia amarysiaΙκανοποίηση για την αξιολόγηση στην κυβέρνηση, εσωκομματικά πάθη για το προσφυγικό στον ΣΥΡΙΖΑ, «στοίχημα» το κοινωνικό μέρισμα.

Πέραν πάσης προσδοκίας φαίνεται πως κύλησε η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση, εντυπωσιάζοντας ακόμη και τα κυβερνητικά στελέχη. Έτσι, ο στόχος της έγκαιρης ολοκλήρωσής της, ο οποίος περνά μέσα από την υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτουμένων, φαίνεται περισσότερο εφικτός από ποτέ. Γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, οι οποίοι θεωρούν πλέον ότι «το σχέδιο βγαίνει» για έξοδο από τα μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η διαχείριση του προσφυγικού, ωστόσο, αποτέλεσε αφορμή για να ανασυρθούν τα παλιά εσωκομματικά πάθη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η λεγόμενη «ομάδα των 53» επιτέθηκε στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, με αποτέλεσμα εκείνος να απειλήσει ακόμη και με παραίτηση, να δημιουργηθεί μίνι ενδοκυβερνητική κρίση και οι «53» να παρουσιάσουν μανιφέστο με προτάσεις και θέσεις για όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Γ. Μουζάλας, ούτως ή άλλως, βαδίζει προς την έξοδο, καθώς αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τυχόν αποχώρησή του από το υπουργικό πόστο λύνει και τα χέρια του πρωθυπουργού για έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο ανασχηματισμό.

Τα βλέμματα του πρωθυπουργικού επιτελείου στρέφονται στο κοινωνικό μέρισμα, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός του Νοεμβρίου - πάντοτε σε συνεννόηση με τους θεσμούς, προς αποφυγή... δυσάρεστων εκπλήξεων. Όλα δείχνουν πως ένα μέρος από το 1,1 δισ. ευρώ, όπως υπολόγισε το ποσό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα κατευθυνθεί στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου -ώστε να ικανοποιηθούν και οι δανειστές- και το μεγαλύτερο θα διατεθεί στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, με συγκεκριμένα κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και πάλι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ οι αρχικές σκέψεις για διάθεση του μερίσματος με οριζόντιο τρόπο και συγκεκριμένα τη διαγραφή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους να εγκαταλείπονται.

Περισσότερα στην κατηγορία Ελλάδα >

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης