Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Ελλάδα>Διπλό μέτωπο στα εθνικά

Διπλό μέτωπο στα εθνικά

ethnika amarysiaΣκοπιανό και ελληνοτουρκικές σχέσεις επισκιάζουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Και ξαφνικά, εκεί που περιμέναμε πως θα συζητάμε για την τρίτη αξιολόγηση και κυρίως για το τι έρχεται σιγά-σιγά με την τέταρτη και τελευταία, πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι, έρχονται τα εθνικά ζητήματα να αλλάξουν τα δεδομένα, να ταράξουν τα νερά και να δημιουργήσουν ακόμη και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, με τον Πάνο Καμμένο να (δηλώνει ότι) υπερασπίζεται το όνομα «Μακεδονία».

Από τη μια, το Σκοπιανό: το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ μονοπωλεί το ενδιαφέρον και η προοπτική λύσης εντός του 2018, όπως υποστηρίζουν Αθήνα και Σκόπια, οδηγεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών και... «κολοκυθιά» για το ποιος θα αποκαλύψει πρώτος την πρότασή του για το όνομα της γειτονικής χώρας. Πρόταση που θα αποτελέσει έτσι βάση διαλόγου με τους γείτονες, οι οποίοι εμφανίζονται υπέρ το δέον υποχωρητικοί μπροστά στην προοπτική της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ (σ.σ.: η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις, προγραμματίζεται για τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες).

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση των οκτώ Τούρκων επίδοξων πραξικοπηματιών που είχαν συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη και η χορήγηση ασύλου στον πρώτο εξ αυτών, έβαλε φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λίγες μόνον ημέρες μάλιστα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τον Τούρκο πρόεδρο να έχει εκφράσει δημοσίως το αίτημά του για παράδοση των οκτώ στην Τουρκία, αλλά τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση έσπευσε να υποβάλει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης χορήγησης ασύλου, με αποτέλεσμα θύελλα αντιδράσεων του πολιτικού και νομικού κόσμου. Κίνηση απρόσμενη και ασυνήθιστη για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία, όμως, είναι φανερό πως τελεί υπό την πίεση αρκετών παραγόντων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, το προσφυγικό, το Αιγαίο και η Κύπρος αποτελούν εκ των πραγμάτων ευαίσθητα κεφάλαια, τα οποία η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να μη θέλει να ανοίξουν και μάλιστα με δυσάρεστο τρόπο, όπως απειλεί η Άγκυρα.

Περισσότερα στην κατηγορία Ελλάδα >

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης