Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Ελλάδα>Gorna ή Nova Makedonija;

Gorna ή Nova Makedonija;

tsipras zaevΣτο φόρτε της η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, εν μέσω συλλαλητηρίων και κυβερνητικών παραφωνιών

H κινητικότητα στο Σκοπιανό εντείνεται, δίχως αυτή τη στιγμή να είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν υπάρχουν πράγματι οι προϋποθέσεις για συμφωνία και τελική λύση. Η έλευση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια και οι συνομιλίες με τις δύο πλευρές έδειξαν πως υπάρχει πάντως υπόβαθρο και ήδη διέρρευσε πως η πρόταση της Αθήνας προβλέπει το όνομα Gorna Makedonija -δηλαδή Άνω Μακεδονία- και της πΓΔΜ το όνομα Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία).

Κατά τον Νίκο Κοτζιά, η λύση για την Ελλάδα προβλέπει ότι το όνομα αυτό θα ισχύει έναντι όλων και θα είναι αμετάφραστο, ενώ απομένουν να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για τον προσδιορισμό της εθνικότητας, της γλώσσας κτλ. Ο υπουργός Εξωτερικών υπόσχεται πως η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της εντός του Φεβρουαρίου και από την αντίδραση των γειτόνων θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, όμως, στο εσωτερικό πεδίο, οι αντεγκλήσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης συνεχίζονται, με φόντο το αλαλούμ με τους ΑΝΕΛ και το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα. Ως προς το τελευταίο, η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να αποτελέσει βαρόμετρο για τις εξελίξεις και τις πολιτικές αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί προσεκτικά και να κρατά χαμηλούς τόνους μετά τη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι φιλοδοξούν να το μετατρέψουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, περνώντας ένα λανθασμένο μήνυμα.

Όσο για τον Πάνο Καμμένο και τη στάση των ΑΝΕΛ, το μόνο βέβαιο είναι πως δεν στηρίζουν λύση που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Μετά από αυτό, όμως, το μέλλον των ΑΝΕΛ και του ιδίου στην κυβέρνηση ποιο θα είναι; Τούτο παραμένει άγνωστο, καθώς ακόμη κι οι ΑΝΕΛίτες κρατούν θολό το τοπίο. Κάποιοι ψελλίζουν ότι ενδέχεται μεν να αποχωρήσουν από τα υπουργικά πόστα, αλλά δεν θα σταματήσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είναι ένα ακόμη από τα παράδοξα που καλείται να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο συγκυβερνήτης του...

Περισσότερα στην κατηγορία Ελλάδα >

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης