Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Ελλάδα>Κίνδυνος εξ ανατολών

Κίνδυνος εξ ανατολών

tsipras erntogan amarysiaΤο θερμό επεισόδιο στα Ίμια ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να απειλούν ευθέως με πόλεμο

Εν μέσω συζητήσεων με τα Σκόπια για την ονομασία της γειτονικής χώρας και ενώ ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ βρισκόταν στην Άγκυρα και δήλωνε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος της χώρας του, ένα θερμό επεισόδιο στα Ίμια και η ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου ήρθαν να μας θυμίσουν με απότομο τρόπο πως η εξ ανατολών απειλή παραμένει ζωντανή.

Για την ιστορία, μια τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προξενώντας τελικώς -και ευτυχώς- μόνον υλικές ζημιές. Το επεισόδιο, όμως, ήταν το πιο σοβαρό που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο και μάλιστα σε μια περιοχή με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως είναι τα Ίμια, την ελληνικότητα των οποίων δεν έχασαν ευκαιρία να αμφισβητήσουν εκ νέου οι Τούρκοι, με τον πρόεδρο Ερντογάν να απειλεί ευθέως Ελλάδα και Κύπρο -λόγω των γεωτρήσεων στα χωρικά της ύδατα- με πολεμική σύρραξη.
Η «κόκκινη γραμμή» που λειτούργησε αμέσως ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας έδειξε πάντως προσωρινά να εκτονώνει την ένταση, ωστόσο οι απόψεις διίστανται για το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας. Το βέβαιο είναι ένα: η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται και ο κλοιός για την Ελλάδα σφίγγει, την εποχή μάλιστα που έχουν ανοίξει πολλά διπλωματικά μέτωπα στα Βαλκάνια, αφού, εκτός από το Σκοπιανό, υπάρχει και το Αλβανικό.
Η κυβέρνηση, για την ώρα, συνιστά ψυχραιμία και παρακολουθεί τις εξελίξεις, ελπίζοντας ασφαλώς και στην παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα. Οι ΗΠΑ επέλεξαν σε πρώτη φάση, όμως, να τηρήσουν ίσες αποστάσεις, ενώ περισσότερο υποστηρικτικοί προς την Ελλάδα ήταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η πρόκληση ενός νέου θερμού επεισοδίου, το οποίο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει ακόμη και σε σύρραξη των δύο χωρών. Την ώρα μάλιστα που η τουρκική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και σοβαρά εσωτερικά ζητήματα, μετά την επέμβαση στη Συρία και τον (ακήρυκτο) πόλεμο με τους Κούρδους στη Ν/Α Τουρκία.Περισσότερα στην κατηγορία Ελλάδα >

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης