Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΗΡΑΚΛΕΙΟ>Πολιτισμός>Ι. Καρυστιάννη & «Μικρά Αγγλία»

Ι. Καρυστιάννη & «Μικρά Αγγλία»

PC081714Στην εκπομπή της Κυριακής 8ης Δεκεμβρίου 2013 συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Π. Σκλιά, καθηγητή & πρόεδρο του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του συνεδρίου «Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σταυροδρόμι Κρίσιμων Εξελίξεων: Πολιτικές, Στρατηγικές Επιλογές και Προοπτικές» (Λουτράκι, 6 – 8 Δεκεμβρίου 2013) που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το εν λόγω τμήμα.

Στον 21ο αιώνα το τοπικό γίνεται παγκόσμιο, το ενδοκρατικό, διεθνές, καμία διαδρομή της σκέψης δεν είναι δημιουργική αν δεν συνδέει τις εθνικές με τις διεθνείς πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Στην αιχμή αυτής της ανάγκης για διεθνοποίηση της επιστημονικής γνώσης και για σύζευξη του εθνικού με το διεθνές βρίσκεται το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το οποίο αν και ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του διαδρομή εδώ και έξι χρόνια προσπαθεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές συνθήκες και στο ελληνικό/διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, με ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, με δυναμισμό, εξωστρέφεια, συνεργασίες και τρία προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (http://pedis.uop.gr/joomla/index.php?lang=el).

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε η πολυβραβευμένη συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη. Έγινε αναφορά στη ζωή και στο έργο της με κύρια αναφορά στο βιβλίο «Μικρά Αγγλία» (εκδόσεις Καστανιώτη, 1997), για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το 1998, και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας και για το λογοτεχνικό βραβείο Balkanika. Στις μέρες μας ευτύχισε στην κινηματογραφική του μεταφορά από τον Παντελή Βούλγαρη.

Η συγγραφέας αναφέρθηκε για το δύσκολο δρόμο και την κοινωνική επιταγή που καλούνταν να εκπληρώσουν οι άνθρωποι στο θέμα του βιβλίου της καθώς δεν καθόριζαν μόνοι τους το πλαίσιο και τις τύχες τους αλλά εξαρτιόνταν άμεσα από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής. Αναφέρθηκε για την ταινία λέγοντας ότι «...μιλάει για τον κόσμο των ναυτικών. Για μια εποχή που μπορεί κανείς να καταλάβει πώς ήταν κοιτώντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Αλλά μιλάει και για το πώς συγκροτείται και σήμερα η κοινωνία, γιατί υπάρχουν πράγματα διαχρονικά».

Ο Παντελής Βούλγαρης με τον οποίο συνομιλήσαμε τηλεφωνικά μας μίλησε με σεβασμό για το βιβλίο, την ταινία και το σενάριο. Στην ομώνυμη ταινία αναπλάθονται με ακρίβεια οι ιστορίες, έχοντας ως φόντο το νησί της Άνδρου, τη βασανισμένη ζωή των ναυτικών, τις γυναίκες που μένουν πίσω, τα οικονομικά αδιέξοδα και τις εσωτερικές αγωνίες.

Επισημάνθηκε η μεγάλη επιτυχία που σημειώνει η ταινία κατά το πρώτο τετραήμερο κυκλοφορίας της στους κινηματογράφους και για τις πρώτες εκτιμήσεις καθώς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές παραγωγές των τελευταίων ετών.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η ταινία αυτή που έχει σαλπάρει από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις αίθουσες, ας είναι η αφορμή για «αγάπη μύρια κύματα και όλα απ’ την αρχή», σύμφωνα με την Κατερίνα Πολέμη, που έχει συγγράψει τη μουσική στην «Μικρά Αγγλία».


Δημοτικό Ραδιόφωνο Επικοινωνία 94 FM – Bιβλιοθήκη


Περισσότερα στην κατηγορία ΗΡΑΚΛΕΙΟ > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης