Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΗΡΑΚΛΕΙΟ>Πολιτισμός>Δραστηριότητες Λέσχης Ανάγνωσης

Δραστηριότητες Λέσχης Ανάγνωσης

Σελίδες

lesxi-anagnosisΜε την αφορμή της επετείου της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου οργανώθηκε από την Παναγία Πρασίνου Λόφου εορτή με ποικιλία πολιτιστικών δρώμενων. Στην εκδήλωση που παρευρέθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Πασχάλης Γονατάς, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαίρη Ζούνη, η γραμματέας Μαριάννα Ζούρου, η αντιπρόεδρος της ΚΕΑΕΔΗΑ Παρασκευή Κράλλη, ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη Νίκος Μπάμπαλος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Γκίκας παρουσιάστηκε μουσικό μέρος από τη χορωδία της Παναγίας Πρασίνου Λόφου. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί υπό του χορευτικού τμήματος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και ιστορικό θεατρικό έργο της θεατρικής ομάδας του ιερού ναού Παναγίας Πρασίνου Λόφου. Η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Αττικής, στην 22η συνάντησή της που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2013, τίμησε τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη (1863-1933), στo πλαίσιο του Έτους Καβάφη, όπως έχει ανακηρυχτεί το 2013, και του εορτασμού των εκατό πενήντα χρόνων από τη γέννησή του ποιητή.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή από τη μεριά της μητέρας του, ο Καβάφης, Έλληνας της διασποράς και κοσμοπολίτης, στο «σταυροδρόμι» Ανατολής και Δύσης, διαμορφώνει μία γλώσσα καθαρά προσωπική και τολμηρή για την εποχή του, τη δική του «καβαφική γλώσσα» και κτίζει με μοναδικό τρόπο τη «καβαφική πολιτεία» του.

Αυτόν τον ποιητικό ανεπανάληπτο κόσμο θέλησαν να προσεγγίσουν και φωτίσουν τα μέλη της Λέσχης με την επιλογή αγαπημένων τους ποιημάτων και την ανάγνωσή τους στην ομήγυρη.

Στη συνάντηση ακούστηκαν τα ποιήματα:

«Όποιος απέτυχε» (1894) (Αμαλία Νάνου)

«Τείχη» (1896) (Χαρούλα   Αποστολάκη)

«Φωνές» και «Άννα Κομνηνή» (Ελευθερία  Παπαδάκη )

«Η Διορία του Νέρωνος» / «Ο Θεόδοτος» «Τελειωμένα» (Πόπη Μαργαρίτη)

«Καισαρίων» (1918) (Μαρίνα Κολιτσοπούλου)

«Η Πόλις» (1910) (Έλενα)

«Στες σκάλες» (Χρυσούλα Γεωργούλα)

«Ιθάκη» (1911) (Ματίνα   Πολίτη)

«Όσο μπορείς» / «Τα παράθυρα» «Θέατρον της Σιδώνος» (400 μ. Χ.) (1923) (Μαριάννα Αναγνωστοπούλου)

«Επέστρεφε» (Ελευθερία)

«Μια Νύχτα» (Εύη Λιναρδή)

Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, (200 π.Χ.)» (Μαριγούλα Λαμπρίδου)

«Μύρης. Αλεξάνδρεια (του 340 μ. Χ.) (1929) (Χρύσα Λαγοπούλου)

«Che fece .... il gran rifiuto» (Νίκος Παραμερίτης)

Aκούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη:  «Για νάρθουν» και  τα «Κεριά» από τον συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου, ερμηνευμένα εξαίσια από την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, πλαισιωμένη από την Οrchestra Mobile υπό την διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.

Επιπλέον, διαβάστηκαν αποσπάσματα για την ποιητική του Καβάφη από το βιβλίο Κριτική για τον Καβάφη του Ροζάνη (Κώστας Ανέστης) και από τα Σχόλια στον Καβάφη του Α. Σαρεγιάννη (1964).


Προηγούμενο 1/2 Επόμενη σελίδα

Περισσότερα στην κατηγορία ΗΡΑΚΛΕΙΟ > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης