Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Κόσμος>Kίνα - ΗΠΑ - Γερμανία: Άνιση σύγκριση!

Kίνα - ΗΠΑ - Γερμανία: Άνιση σύγκριση!

kina ipa amarysiaYπάρχουν πολλοί τρόποι να παρουσιάσεις μια συγκριτική ανάλυση της ανάπτυξης δυο χωρών. Ανάμεσα στους πολλούς διαθέσιμους δείκτες, το Spectator Index εντόπισε έναν που εντυπωσιάζει. Χρησιμοποιώντας στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, υπολόγισε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν 
4,5 γιγατόνους τσιμέντου από το 1901 έως το 2000 ενώ η Κίνα χρησιμοποίησε 6,6 γιγατόνους σε διάστημα τριών χρόνων, από το 2011 έως το 2013! Δηλαδή, η Κίνα χρησιμοποίησε περισσότερο τσιμέντο σε τρία χρόνια από όσο οι ΗΠΑ στον εικοστό αιώνα!

Η παρατήρηση έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου όλο και περισσότεροι αναλυτές μιλούν για το οριστικό τέλος της οικονομικής αυτοκρατορίας των ΗΠΑ, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι καλούν τον πρόεδρο Τραμπ να κλιμακώσει την προβολή της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στην Ασία, όπου αναδύονται οι νέοι οικονομικοί κυρίαρχοι του πλανήτη. «Ο αμερικανικός αιώνας τελείωσε» τιτλοφορούσε κείμενό της η γερμανική Zeit στην αρχή της χρονιάς, ενώ μερικούς μήνες νωρίτερα οι New York Times παρουσίαζαν μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Το τέλος της αγγλο-αμερικανικής τάξης πραγμάτων».

Ο νέος πολεμικός προϋπολογισμός της αμερικανικής κυβέρνησης που άγγιξε τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια (καθώς οι Δημοκρατικοί πίεσαν τον Τραμπ για να… αυξήσει τον προϋπολογισμό που είχε προτείνει επισήμως ο Λευκός Οίκος), δίνει μια σαφή εικόνα για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει η Ουάσινγκτον την ανοιχτή αμφισβήτηση της οικονομικής της κυριαρχίας. Κάπως έτσι μπορεί να κατανοήσει κανείς τις συνεχείς αντιπαραθέσεις στα χωρικά ύδατα της Κίνας, αλλά και την εμμονή του νέου προέδρου με τη Βόρεια Κορέα.

Η Γερμανία κατανοεί…

Μπορεί οι Αμερικανοί να χρηματοδοτούν τις αυταπάτες τους, διευρύνοντας το τεράστιο έλλειμμά τους, όμως οι ψυχραιμότεροι Γερμανοί άλλαξαν το τελευταίο διάστημα ριζικά το δόγμα και τις προτεραιότητές τους. Γι’ αυτούς, οι ΗΠΑ παραμένουν… «το χρήσιμο κορόιδο» που (υποτίθεται ότι…) εγγυάται την ασφάλειά τους από φανταστικούς εχθρούς, όπως η… Ρωσία. Όμως στο οικονομικό πεδίο τα γερμανικά μάτια κοιτούν κυρίως… ανατολικά!

Έτοιμα να επενδύσουν στην τεράστια κινεζική πρωτοβουλία κατασκευής υποδομών «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» είναι τα γερμανικά επιχειρηματικά «μεγαθήρια». Η σύγχρονη εκδοχή του «Δρόμου του Μεταξιού» από την Κίνα αφορά ένα έργο - μαμούθ με υπέρογκες επενδύσεις σε οικονομικούς και εμπορικούς διαύλους μέσω ξηράς και θάλασσας, ανάμεσα σε Κίνα και Ευρώπη, Αφρική και Εγγύς Ανατολή, νότια, κεντρική και νοτιοανατολική Ασία. Όπως επισημαίνει ο Ντάνιελ Μίλερ, εκπρόσωπος 500 γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, οι Γερμανοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για «κάτι μεγάλο» που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο οποίο «πρέπει να συμμετέχει κανείς οπωσδήποτε»!

«Με διμερείς εμπορικές σχέσεις αξίας 170 δισ. ευρώ το 2016, η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας», μπροστά από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, είχε σημειώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στο Βερολίνο! Μέσω της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης Κίνας - Ευρώπης που διαρκεί το μισό χρόνο της θαλάσσιας μεταφοράς εξυπηρετείται, ήδη το 37% των διμερών εξαγωγών-εισαγωγών…

Περισσότερα στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ > ΚΟΣΜΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης