Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Life Style>Γιώργος Λάνθιμος: «Έπρεπε να φύγω από την Ελλάδα»

Γιώργος Λάνθιμος: «Έπρεπε να φύγω από την Ελλάδα»

lanthimos amarysia«Αν ήθελα να προοδεύσω ως σκηνοθέτης, έπρεπε να εγκαταλείψω την πατρίδα μου», δήλωσε στην έντυπη έκδοση της «Die Welt»

Για τις αμφισημίες του έργου του, τις κριτικές, αλλά και την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ως προς τις κινηματογραφικές παραγωγές, μίλησε ο βραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, σε συνέντευξή του με αφορμή της νέα του ταινία «Ο φόνος του ιερού ελαφιού» (The Killing of a Sacred Deer) στη έντυπη έκδοση της Die Welt της 28ης Δεκεμβρίου 2017.

Σε ερώτηση γιατί τις δύο τελευταίες ταινίες του τις έχει γυρίσει εκτός Ελλάδας, απαντά ότι δεν τον ικανοποιούσε πλέον ο τρόπος εργασίας στην Ελλάδα. «Μόνο μια χούφτα ανθρώπων κάνει ταινίες, επειδή πραγματικά είναι κάτι που αγαπά», αναφέρει ο Λάνθιμος, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πληρώνεται. «Θέλω να κάνω σωστές ταινίες. Εάν ως σκηνοθέτης ήθελα να προοδεύσω, έπρεπε να εγκαταλείψω την πατρίδα μου».

Στη συνέντευξή του, με τίτλο «Δεν θέλω να περάσω κάποιο μήνυμα», ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιθυμεί να ερμηνεύσει ο ίδιος την ταινία του, αλλά δημιουργεί τον χώρο για να σχηματίσει το κοινό τη δική του άποψη. «Παρουσιάζω το έργο στον κόσμο και μετά ο θεατής μπορεί να το καταναλώσει ή να το ερμηνεύσει ή να το αγαπήσει ή να το μισήσει. Δεν μπορώ να προβώ σε αυτοανάλυση (…) η αμφισημία προετοιμάζει τον θεατή για περισσότερη σκέψη. Ναι, εάν με αναγκάσει κανείς, θα μπορούσα να δώσω μια ερμηνεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει μεγαλύτερη αξία από εκείνη του θεατή».

Αναφέρει, επίσης, ότι εμπιστεύεται το ένστικτό του και ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα με τις ταινίες του.

Σε ερώτηση για το τι έχει αφήσει πίσω της η δικτατορία στην Ελλάδα, ο Λάνθιμος απάντησε: «Τη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας. Αυτή είναι και η αιτία της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς. Ο  Έλληνας φοβάται ότι θα φανεί ανόητος, εάν ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού».

Περισσότερα στην κατηγορία Life Style >

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης