Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ - ΠΕΥΚΗ>Κοινωνία>Στο επίκεντρο η φροντίδα της ψυχικής υγείας

Στο επίκεντρο η φροντίδα της ψυχικής υγείας

photo exw amarysiaΕπιτυχημένη εκδήλωση με αγάπη για τον άνθρωπο σε συνδιοργάνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης, της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος Αττικής» και του Ν.Π.Δ.Δ. ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης.

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο και επίκεντρο τον άνθρωπο πραγματοποίησαν η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος Αττικής», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (11 Οκτωβρίου) σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν».

Η ταινία ξεναγεί στα εσωτερικά της ψυχιατρικής δομής των Χανίων. Πρωταγωνιστούν οι πάσχοντες και χρήστες αυτών των υπηρεσιών, περιγράφοντας την προσωπική τους ιστορία όσον αφορά στην εισαγωγή τους στο άσυλο. Μιλούν για τη ζωή τους, τα βιώματα τους αλλά και για την ίδια την πάθηση. Μέσα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ γνωρίζουμε τον  «Άνθρωπο που ενόχλησε το σύμπαν». Πρόκειται για τον Γιώργο Κοκκινίδη, ο οποίος εισήχθη στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Χημικών Μηχανικών. Κατά τη διάρκεια όμως, των σπουδών του, ήρθε αντιμέτωπος με τη ψυχική διαταραχή, χωρίς, ωστόσο, να χάσει ούτε το ταλέντο του, στην ποιητική έκφραση, αλλά ούτε και τη δύναμη να καθηλώνει τον ακροατή με τον λόγο του.

Η ταινία προβλήθηκε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Οκτώβριος 2000), όπου και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας (εξ’ ημισείας με το ντοκιμαντέρ “Η Άδεια”) από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Όπως επισημαίνει σχετικά ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης Τάσος Μαυρίδης που παρέστη στην εκδήλωση: «Η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, δεν αφορά μονάχα τους πάσχοντες από κάποια διαταραχή. Αφορά πάνω από όλα, όλους εμάς, καθώς οι πάσχοντες αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας μας. Η ιδιαίτερη και ξεχωριστή αυτή εκδήλωση στο Δημοτικό μας Θέατρο στην Πεύκη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, επικεντρώθηκε στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις ψυχικές παθήσεις με στόχο να αντιμετωπίζουν τους πάσχοντες με σεβασμό και όχι με οίκτο ή φόβο. Η προκατάληψη και το στίγμα, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία μιας κοινωνίας που δεν γνωρίζει, δεν κατανοεί και δεν συμπαραστέκεται σε εκείνον που ζητά βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης λειτουργεί Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης που υπάγεται στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου μας ΚΟΙΠΑΠ. Το Κέντρο λειτουργεί σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και απευθύνεται στους κατοίκους και δημότες του Δήμου όλων των ηλικιών. Μέσω της διάγνωσης, της αξιολόγησης, της ενημέρωσης και της συμβουλευτικής, σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση, η παρέμβαση, η πρόληψη και η κατεύθυνση των ενδιαφερομένων με κύριο χαρακτηριστικό την διευθέτηση του προβλήματος. Παράλληλα, στον Δήμο μας λειτουργούν ομάδες εθελοντών ψυχικής υγείας και ομάδα λογοθεραπείας και ειδικής παιδαγωγικής. Οι άνθρωποι με ψυχικές νόσους είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και τούς αγαπάμε, οφείλουμε να τούς αγαπάμε, να μεριμνούμε γι’ αυτούς, να τούς προσφέρουμε απλόχερα τη στοργή, τη ζεστασιά και τη φροντίδα μας».

Περισσότερα στην κατηγορία ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης