Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ - ΠΕΥΚΗ>Εκπαίδευση>Με χαμόγελα έκλεισε η καλοκαιρινή… Περιπέτεια

Με χαμόγελα έκλεισε η καλοκαιρινή… Περιπέτεια

vivliothiki 3-Με μεγάλη επιτυχία που ικανοποίησε όλους όσοι συνεργάστηκαν, ολοκληρώθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τα Εργαστήρια της «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017» από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη (ΚΟΙΠΑΠ) με θέμα: «Περιπέτειες από Σημείο σε Σημείο».

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, απευθύνθηκε σε παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών και από τις 16 Ιουνίου ως και τις 14 Ιουλίου, όταν και ολοκληρώθηκε, χάρισε στα παιδιά που συμμετείχαν μια μεγάλη δημιουργική καλοκαιρινή εμπειρία.

Συνολικά δημιουργήθηκαν 21 ευφάνταστα Εργαστήρια, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν καινούρια πράγματα, να ακούσουν, να παίξουν, να χορέψουν και να αυτοσχεδιάσουν, γεμίζοντας δημιουργικά τις μέρες τους πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Στα εργαστήρια συμμετείχαν 40 διαφορετικά παιδιά, οι επαναληπτικές παρουσίες των οποίων, έφτασαν στον αριθμό 287! Η επίσημη ολοκλήρωση του προγράμματος, θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η γιορτή λήξης (6:30 – 8:00, το απόγευμα) για όλα τα παιδιά.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα που παρακολούθησαν:

Καλλιτεχνήματα με πηλό από τους μικρούς δημιουργούς και τα μεγάλα γεγονότα του 19ου & 20ου αιώνα

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, τα παιδιά έπλασαν με πηλό καλλιτεχνήματα που θα τα θυμούνται για πολλά χρόνια, την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, μυήθηκαν μέσα από το παιχνίδι στην υψηλή τέχνη της κεραμικής, ενώ οι μικροί δημιουργοί υπόγραψαν τα έργα τους πριν μπουν στον "φούρνο" για να αποκτήσουν την οριστική τους μορφή.

Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, το εργαστήριο του Προγράμματος είχε θέμα: Όλοι βλέπουμε το ίδιο σημείο; Ήταν στην πράξη ένα "βάπτισμα" στη φιλοσοφία για το σημαίνον και το σημαινόμενο, και όχι μόνο. Ποια είναι η αλήθεια; Αυτή που αισθανόμαστε; Αυτή που φαίνεται με την πρώτη ματιά; Ή μήπως... πρέπει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο ή να ψάξουμε για να ανακαλύψουμε την αλήθεια των πραγμάτων;

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια διαδρομή μέσα στον χρόνο εστιάζοντας στα μεγάλα γεγονότα του τέλους του 19ου και του 20ου αιώνα για να αντιληφθούν τα παιδιά πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας, πόσο έχουμε προοδεύσει, πόσο καλά επικοινωνούμε, πως αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης Πεύκης ακούστηκαν επίσης τα τραγούδια του Σαββόπουλου "Εμείς του '60 οι εκδρομείς" και το "Μην πετάξεις τίποτα!". Δραματοποιήθηκε το μικρό διήγημα του Umberto Eco και έπειτα ακούστηκε για αποχαιρετισμό "Το Καλοκαίρι" του ανεπανάληπτου τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου. Τα παιδιά προβληματίστηκαν ευχάριστα και έγραψαν κείμενα με ευαισθησία και φαντασία.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 οι φάροι στη θάλασσα αφηγήθηκαν ιστορίες στα παιδιά, φουρτούνες και στοιχειά της θάλασσας πάλεψαν με ναυτικούς, ενώ ο ποιητής Νίκος Καββαδίας τραγούδησε τα πάθη των θαλασσινών. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα συνεπαρμένα αυτοσχεδίασαν και ζωγράφισαν τους δικούς τους φάρους.

Ο αστρολάβος... η πυξίδα, οι πειρατές και οι κουρσάροι!

Στο δημιουργικό καλοκαίρι που προσέφερε η Δημοτική Βιβλιοθήκη τον Ιούνιο 2017 και στις αρχές του επόμενου μήνα, στο εργαστήριο emoticons τα σημεία στίξης, γράμματα και αριθμοί έγιναν σιγά - σιγά εκφράσεις προσώπων… Στην αρχή τα παιδιά παριστάνοντας διάφορα ζώα οδηγήθηκαν στην παντομίμα για να εκφράσουν συναισθήματα (χαρά, φόβο, απόγνωση, κρύο, ζέστη, αμηχανία κ.λπ).

Και δεν είναι μόνον αυτά… στην “Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης Πεύκης” τα παιδιά άκουσαν για τα σημεία του ορίζοντα, τους αστερισμούς και τους ανέμους. Την Όστρια, τον Γαρμπή, τον Σιρόκο. Έμαθαν πώς ταξίδευαν τα παλιά χρόνια με τον αστρολάβο, κι αργότερα την πυξίδα. Φαντάστηκαν τους πειρατές και τους κουρσάρους, τον Μαγγελάνο, το Βάσκο ντα Γκάμα και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Η εθελόντρια Μαρία Μαρή διάβασε Καββαδία, Σεφέρη, Καρκαβίτσα, Βάρναλη, η Βιβλιοθήκη πλημμύρισε θάλασσα. Τα παιδιά έφτιαξαν και ζωγράφισαν βάρκες και βαρκάκια, αυτοσχεδίασαν και τέλος τραγούδησαν: “Ήταν ένα μικρό καράβι...”.  Ιδιαίτερη συνάντηση τα ταξίδια στα βιβλία! Τα παιδιά έψαξαν τη λέξη - κλειδί που θα τα οδηγήσει στην επόμενη ιστορία - στην επόμενη περιπέτεια, στον επόμενο αυτοσχεδιασμό!

Το πρόγραμμα ικανοποίησε απόλυτα την Δημοτική Αρχή, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνεργάστηκαν για την υλοποίησή του.

«Οι βιβλιοθήκες είναι οι χώροι που μας μπολιάζουν με μία σειρά από στοιχεία που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος νους και η ψυχή προκειμένου η προσωπικότητα να είναι συγκροτημένη. Ευχαριστούμε θερμά τις εθελόντριες που με την πολύτιμη βοήθειά τους πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα της ‘Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017’ στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ Άννα Ασπραδάκη τονίζει: «Με πολύ αγάπη και πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά του Δήμου μας προχωρήσαμε και φέτος, για άλλη μια χρονιά, τη συνεργασία της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος. Οι μικροί φίλοι του ΚΟΙΠΑΠ και της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης έφτιαξαν κατασκευές, γνώρισαν τα σημεία στίξης, συνάντησαν τα ‘τέρατα’ των παραμυθιών και των μύθων, έμαθαν για τους φάρους, τη θάλασσα και τους θαλασσινούς, μυήθηκαν στην κεραμική τέχνη, ζωγράφισαν, εκφράστηκαν και αυτοσχεδίασαν με πολύ κέφι και φαντασία, έμαθαν για τα μεγάλα γεγονότα του 19ου και του 20ου αιώνα. Όλα αυτά τα πετύχαμε χάρη στην πολύτιμη αρωγή των εθελοντών μας, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς!”.

 Με τη σειρά του ο υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηλίας Πολλάτος αποδίδει τα εύσημα στους εθελοντές του Προγράμματος «των οποίων», όπως αναφέρει, «η συμμετοχή και η προσφορά τους υπήρξε (και φέτος) συγκινητική. Μοίρασαν την αγάπη τους και εισέπραξαν τα χαμόγελα των παιδιών μας. Αυτό ήταν το δώρο τους!».

Ιδιαίτερη μνεία και θερμές ευχαριστίες απηύθυναν τόσο ο κ. Μαυρίδης, όσο και οι κ.κ. Ασπραδάκη και Πολλάτος στον εθελοντή Γιώργο Σιτώτη και στις εθελόντριες Ελευθερία Βούλγαρη, Ζωή Λυμπεροπούλου, Δέσποινα Καραβά – Μαλαβάζου, Χριστίνα Μαλαβάζου, Ελένη Μανδαμαδιώτου, Μαρία Μαρή, Δάφνη Μπουραντά, Στέλλα Χριστομόγλου, Εύη Ψύκου – Παναγοπούλου.

Περισσότερα στην κατηγορία ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης