Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ - ΠΕΥΚΗ>Τοπικές Δράσεις>Εκδρομή στη λίμνη Τσιβλού

Εκδρομή στη λίμνη Τσιβλού

limni tsivlou 1 amarysiaΜονοήμερη εκδρομή στη λίμνη Τσιβλού μια από τις ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου και έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της περιοχής πραγματοποίησε στις 6 Νοεμβρίου το νομικό πρόσωπο ΚΟΙΠΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, με τους εκδρομείς να γευματίζουν στο γραφικό χωριουδάκι Ζαρούχλα.

Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας και στον Χελμό σε υψόμετρο 800 μέτρα. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου 1913 όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια 200 στρέμματα και βάθος 80 μέτρα. Γύρω και κοντά στη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Η τοπική παράδοση την ονομάζει και Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε. Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου.

Άριστος εκδρομικός προορισμός

Μια λίμνη με ασυνήθιστη ιστορία, ανάμεσα σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα και καστανιές και μικρά, παραδοσιακά χωριουδάκια, είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις για ολιγοήμερες ή πολυήμερες εξορμήσεις από την Αθήνα. Στη διαδρομή, στρίβοντας στην Ακράτα, θα προσπεράσετε τα χωριά Βούτσιμο και Καλαμιά στις απέναντι όχθες του ποταμού Κράθη και στη συνέχεια τον οικισμό του Πύργου. Στη συνέχεια θα φτάσετε στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής, στη Βαλιμή (υψόμετρο 970 μ.), όπου ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει για να καταλήξει στη λίμνη του Τσιβλού, μια από τις λίγες φυσικές ορεινές λίμνες της Ελλάδας, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση.

Το αρχικό βάθος της λίμνης έφτανε τα 77 μέτρα. Εντούτοις η έκτασή της αυξομειώνεται συνεχώς, καθώς η στάθμη της ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την εποχή και το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιά. Έτσι κάποιες χρονιές και συγκεκριμένα την άνοιξη, η στάθμη είναι πολύ υψηλή και άλλες χρονιές, το καλοκαίρι, πέφτει τόσο χαμηλά που φαίνονται τα ερείπια και τα δοκάρια των σπιτιών του παλιού οικισμού! Πάντως, παρά τις προσχώσεις και την αυξομείωση της στάθμης της, η λίμνη παραμένει και σήμερα ιδιαίτερα βαθιά και με απότομες όχθες.

Τι μπορείτε να κάνετε γύρω από τη λίμνη

Το τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι καταπράσινο γεμάτο από έλατα, πεύκα και πλατάνια που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Οι όχθες της λίμνης είναι ιδανικές για πεζοπορία και βόλτα, αλλά και για ποδήλατο, ενώ ορισμένοι επιλέγουν τη λίμνη για κωπηλασία ή κολυμπούν στα δροσερά νερά της, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης είναι πολύ ευχάριστη και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από δύο ώρες.

Οι οικισμοί & τα μυθικά Ύδατα της Στυγός

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, Σόλος και Ζαρούχλα. Η Ζαρούχλα, περίπου 11 χλμ. από τη λίμνη, είναι το μέρος που επιλέγουν οι περισσότεροι για τη διαμονή τους. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με το νομό Κορινθίας και είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.

Το χωριό αποτελεί ορεινό θέρετρο. Τα πέτρινα, καλοδιατηρημένα σπίτια, ο πλακόστρωτος κεντρικός δρόμος, ο ποταμός Ασωπός που διασχίζει το χωριό, το πυκνό δάσος τριγύρω, οι ταβέρνες, τα cafe-bars και τα μαγαζιά με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, συνθέτουν ένα πραγματικά εξαίρετο σκηνικό.

Από τα χωριά Σόλος και Περιστέρα (με τα αιωνόβια πλατάνια), μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδρομή που οδηγεί στη βάση του διάσημου καταρράκτη Ύδατα της Στυγός. Κατά την μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φυλάγανε μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Πιστευόταν ότι τα νερά της πηγής έβγαιναν από τα Τάρταρα και το παλάτι της Στύγας και πως όποιο ον ζωντανό έπινε από το νερό της πέθαινε και οποιοδήποτε μέταλλο το βουτούσαν στο νερά της έλιωνε. Οι ολύμπιοι θεοί, ορκίζονταν στα νερά της. Εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Θέτιδα και έγινε άτρωτος, αλλά τον κρατούσε από την φτέρνα και έμεινε το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του.

Περισσότερα στην κατηγορία ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ > ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης