Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Εκπαίδευση>Θεατρική Αγωγή σε Γυμνάσια και Λύκεια

Θεατρική Αγωγή σε Γυμνάσια και Λύκεια

Theatriki Paidagogia amarysiaΕνα καινοτόμο πρόγραμμα «θεατρικής παιδαγωγίας» εισάγει ο Δήμος Αμαρουσίου σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της στη διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων.

Το πρόγραμμα, παρουσίασε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την αναβάθμιση του έργου και των εμφανίσεων των χορωδιών των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, οι οποίες εμπλουτίζονται σε περιεχόμενο και αριθμό και έρχονται πιο κοντά σε μια κοινή χορωδιακή συνάντηση.

«Είναι κοινός τόπος ότι το θέατρο ως εκπαιδευτική διαδικασία και διδακτική μέθοδος συμβάλλει στη διάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών και των εφήβων με τρόπο υγιή και ολοκληρωμένο. Πρόσφατα παρουσιάσαμε τη συνεργασία του Δήμου μας με τον Φαίδωνα Γεωργίτση, ο οποίος αναλαμβάνει το θεατρικό εργαστήρι και τη θεατρική ομάδα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού της πόλης μας. Έχουμε ψηλά στην ατζέντα μας τον Πολιτισμό, τον οποίον και αναβαθμίζουμε αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο. Εισάγουμε τη «θεατρική παιδαγωγία» σε Γυμνάσια και Λύκεια, στηρίζουμε τις χορωδίες των Δημοτικών Σχολείων, ενθαρρύνουμε τη δημιουργία νέων, αναβαθμίζουμε τις εμφανίσεις τους σε μια κοινή χορωδιακή συνάντηση», ανέφερε ο δήμαρχος, κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων πολιτισμού στα σχολεία του Δήμου.

Στο πάνελ βρέθηκαν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σπύρος Σταθούλης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δημήτρης Καρλαύτης, οι συνεργάτες του προγράμματος Δημήτρης Ντάσκας και Θωμάς Κοντογιώργης.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Βραχνός, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Ελένη Βλάχου και διδακτικό προσωπικό των σχολείων.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν επτά Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Αμαρουσίου, έχει ως σκοπό τη μύηση των μαθητών στη θεατρική τέχνη μέσω της ενεργού συμμετοχής τους σε όλα τα στάδια προετοιμασίας μιας παράστασης, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους αλλά και έμπειρης ομάδας θεατρολόγων.

Η πρώτη φάση του προγράμματος, η οποία και έχει ολοκληρωθεί, αφορούσε στην εκπαίδευση των καθηγητών στα βασικά σημεία της παραγωγής μιας θεατρικής παράστασης μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια σειρά από βιωματικά εργαστήρια σκηνοθεσίας, υποκριτικής, δραματουργίας, σκηνογραφίας και μουσικής, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων επαγγελματιών από τον θεατρικό χώρο.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος, με διάρκεια από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Φεβρουάριο 2018, αφιερώνεται στην καθαυτή προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης. Οι καθηγητές συγκροτούν τις ομάδες των μαθητών με τους οποίους θα εργαστούν για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη παράσταση με θεματική «Το ταξίδι», όπως το αντιλαμβάνεται η κάθε ομάδα. Οι μαθητές θα αναλάβουν συγκεκριμένους ρόλους και θα επιμεληθούν ό,τι περιλαμβάνει μια παράσταση από τα σκηνικά, τα κοστούμια, το μακιγιάζ, τον σχεδιασμό των φωτισμών, τη μουσική, την ερμηνεία, την τεχνική υποστήριξη. Οι παραστάσεις θα «στηθούν» με την επιμέλεια των καθηγητών των σχολείων και με την υποστήριξη θεατρολόγων με ειδίκευση στη διδακτική καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, μέσα από προγραμματισμένες συναντήσεις, οι θεατρολόγοι θα είναι στη διάθεση των υπευθύνων καθηγητών και των μαθητών του κάθε σχολείου προκειμένου να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της παράστασης.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2018 στο Αμαλίειο Οικοτροφείο με τη διοργάνωση του μαθητικού θεατρικού φεστιβάλ όπου θα ανέβουν οι παραστάσεις των μαθητών όλων των σχολείων με κοινή θεματική «Το Ταξίδι».

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του σκηνοθέτη και Πανεπιστημιακού Τάκη Τζαμαργιά, της Δρ. Θεατρολογίας Ελένης Μολέσκης, του μουσικού και Δρ. Θεατρολογίας Βασίλη Πανόπουλου, του σκηνογράφου - αρχιτέκτονα Εδουάρδου Γεωργίου, των ηθοποιών - σκηνοθετών Δημήτρη Ντάσκα, και Βαλάντη Φράγκου, των ηθοποιών Βάσιας Βαλκανιώτη, και Κατερίνας Μηλιώτη.

Στη «θεατρική παιδαγωγία» συμμετέχουν το 1ο Γυμνάσιο, το 5ο Γυμνάσιο, το 7ο Γυμνάσιο, το 2ο Λύκειο, το 8ο Λύκειο, το 9ο Λύκειο και το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων.

«Χορωδιακή συνάντηση» Δημοτικών Σχολείων

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, την υποστήριξη των χορωδιών που υπάρχουν ήδη στα Δημοτικά Σχολεία του Αμαρουσίου και την ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της έκφρασης των συναισθημάτων, η καλλιέργεια της κοινωνικότητας των μαθητών, και εν τέλει η συμμετοχή και των 15 Δημοτικών Σχολείων της πόλης σε μία κοινή χορωδιακή συναυλία τον Απρίλιο του 2018.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος της χορωδιακής συνάντησης των Δημοτικών Σχολείων του Αμαρουσίου έχει ο καθηγητής Θωμάς Κοντογιώργης.

Τα δύο προγράμματα πολιτισμού υλοποιεί η Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Τμήμα Δομών Εκπαίδευσης του Δήμου, και με την υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αμαρουσίου, της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αμαρουσίου και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης