Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Εκπαίδευση>Νέα κόντρα για το μαθητικό πρόγραμμα ανακύκλωσης

Νέα κόντρα για το μαθητικό πρόγραμμα ανακύκλωσης

mathites anakyklwsi 1 MESA amarysia«Όχι» στη συνεργασία Δήμου - ιδιωτών για το μαθητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανακύκλωσης, λέει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου. «Χάνετε το δάσος», απαντά η διοίκηση.

Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος, αφού καταδικάζει την συνεργασία του Δήμου με την ιδιωτική εταιρία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, την συνδέει ευθέως με «την ιδέα της ιδιωτικοποίησης συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων», αναφέροντας τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο  Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της 3 – 10 – 2017 με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου αποφάσισε να συνεργαστεί με την ιδιωτική εταιρία ΑΝΑΜΕΤ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα της  ανακύκλωσης, με σκοπό την «προώθηση και ενίσχυση της ανακύκλωσης ιδίως σε μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας».

Θεωρώντας ότι η εμπλοκή οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρίας στην εκστρατεία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα της ανακύκλωσης και της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή εισάγει ουσιαστικά και προετοιμάζει την κοινωνία στην ιδέα της ιδιωτικοποίησης συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων και μάλιστα από την προσχολική ηλικία καλούμε το Δήμο Αμαρουσίου να επανεξετάσει την απόφασή του αυτή.

Άλλωστε το αποτέλεσμα αυτής της καμπάνιας θα αποφέρει στην ίδια την εταιρεία μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πάγια παιδαγωγική και δημοκρατική αντίληψή των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί το σχολείο να μετατρέπεται σε χώρο προώθησης οικονομικών συμφερόντων.

Καλούμε το ΥΠΠΕΘ να εξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης και να μην επιτρέψει τα δημόσια σχολεία να γίνουν χώρος ανταγωνισμού ιδιωτικών συμφερόντων.

Καλούμε τις/τους συναδέλφους – μέλη του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου να μην δέχονται την εφαρμογή και λειτουργία τέτοιου είδους εκπαιδευτικών προγραμμάτων από όπου κι αν προέρχονται χωρίς την εξασφάλιση έγκρισης – άδειας για την εφαρμογή τους από το ΥΠΠΕΘ.

Η  ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ανακύκλωση, κομβικό σημείο για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και  την προστασία του περιβάλλοντος, είναι πράξη δημόσιου συμφέροντος και η όποια εκπαιδευτική δράση γίνεται μέσα στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία  σχετική με αυτήν (την ανακύκλωση) οφείλει να έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και να μην αποτελεί απλά πρόταση επιχειρηματικής δράσης των Δήμων, οι οποίοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα σε ότι αφορά το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας (αναλυτικά προγράμματα – εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ.), αλλά και επί των εργασιακών ζητημάτων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Εκπ/σης».    

Δήμος: «Μην δαιμονοποιείτε την ιδιωτική πρωτοβουλία»

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχοντας ως προτεραιότητα την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος προβάλει την ανακύκλωση ως βασική συνιστώσα για την προστασία του. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών των σχολείων του Δήμου Αμαρουσίου προάγοντας την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στη βασική αυτή υποχρέωση.

Είναι λυπηρό η αγάπη και ο σεβασμός προς περιβάλλον να γίνεται στόχος συνδικαλιστικών και μικροπολιτικών αντιλήψεων που αποπροσανατολίζουν και τελικά έχουν ως αποτέλεσμα να χαθεί τόσο το δέντρο όσο και όλο το δάσος.

Καλούμε τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε Αμαρουσίου να ασχοληθεί το ίδιο θερμά με τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Εκπαίδευση και η Εκπαιδευτική Κοινότητα και να μην αντιμετωπίζει με καχυποψία περιβαλλοντικές δράσεις που μόνο όφελος έχουν για την κοινωνία και τους πολίτες

Ας μην δαιμονοποιείται επιτέλους η ιδιωτική πρωτοβουλία, ας μην λησμονούμε ότι δράσεις όπως αυτή του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ με συνεργασία του ΣΚΑΙ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είχε ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση χιλιάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας/

Όπου ο Δημόσιος Φορέας αδυνατεί, η ιδιωτική πρωτοβουλία ανθρώπων με υψηλό αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης μπορεί να καλύψει το κενό.

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης