Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Εκπαίδευση>«Διαχειριστικός έλεγχος για το διάστημα 2011-2016»

«Διαχειριστικός έλεγχος για το διάστημα 2011-2016»

IMG 20171201 112251 lowH κρίση στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι δεδομένη, τα προβλήματα που επηρεάζουν τις ζωές περίπου 80 παιδιών ΑμεΑ και των οικογενειών τους είναι πολλά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιάννης Μπεθάνης

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Θεόδωρος Παρασκευόπουλος καλείται να δώσει άμεσα λύσεις, οι οποίες θα βγάλουν από τη στενωπό το  Ίδρυμα και θα επιτρέψουν σε παιδιά, γονείς και εργαζόμενους να ατενίσουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συζήτησε μαζί του και έμαθε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την κατάσταση που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, η οποία προξενεί «φλέγοντα» ερωτηματικά που ενδεχομένως θα απαντηθούν από τον διαχειριστικό έλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, αλλά και τα ενδιαφέροντα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον.

Παράλληλα, ο πρόεδρος μάς μιλάει για την ανταποδοτική σχέση που φιλοδοξεί να χτίσει με τον Δήμο Αμαρουσίου, αλλά και τα «παράπονά» του που περιμένει να διορθώσει η δημοτική Αρχή.

Κύριε Παρασκευόπουλε, ας ξεκινήσουμε με το φλέγον ζήτημα των 633.000 € που η Περιφέρεια εξασφάλισε μέσω ΕΣΠΑ για το Σικιαρίδειο και τα οποία δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη. Για ποιον λόγο δεν έχει γίνει αυτό;

Το πρόβλημα οφείλεται σε δικό μας λάθος, κατά την κατάρτιση του σχετικού αιτήματος/προγράμματος που υποβάλαμε προς έγκριση. Επομένως, έπρεπε να κάνουμε την όλη διαδικασία ξανά από την αρχή. Υποβάλαμε το αίτημα διορθωμένο και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Έχει ήδη αναρτηθεί ο προσωρινός πίνακας ωφελούμενων και άμεσα θα αναρτηθεί και ο οριστικός πίνακας, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση των ποσών για την επόμενη τριετία, τα οποία θα δώσουν σημαντικές ανάσες στο  Ίδρυμα.

Πού θα διατεθεί αυτό το ποσό;

Θα διατεθεί για τις πληρωμές των εργαζομένων, για τα εργαστήρια, το επιστημονικό προσωπικό και τα λειτουργικά έξοδα του Ιδρύματος. Οι δόσεις είναι ετήσιες.

Από πού προέρχονται οι πόροι του Ιδρύματος; Είναι αρκετοί για την εύρυθμη λειτουργία του, την ώρα που οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού τους και των δεδουλευμένων τους;

Η κρατική επιχορήγηση φέτος είναι της τάξης των 230.000 € ετησίως μέσω ΕΟΠΠΥ συν έκτακτη επιχορήγηση 15.000 €. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις κατά το παρελθόν, ωστόσο η κατάσταση τώρα τελευταία έχει βελτιωθεί, καθώς η καθυστέρηση είναι μόνο… δίμηνη. Πάντως, περιμένουμε άμεσα το ποσό αυτό και τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοί μας θα πληρωθούν. Υπάρχουν και οφειλόμενα της τάξης των 100.000 € από προηγούμενα έτη, τα οποία ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν σύντομα. Σε αυτό το σημείο θέλω να σημειώσω ότι 15 από τα παιδιά μας είναι ανασφάλιστα και δεν καλύπτονται από την επιχορήγηση του ΕΟΠΠΥ, επομένως γι’ αυτά τα παιδιά τα χρήματα καταβάλλονται από το  Ίδρυμα. Παράλληλα, υπάρχουν και χορηγοί, όπως π.χ. το  Ίδρυμα Αγγελικούση, το οποίο μας παρέχει τα τρόφιμα για τα παιδιά και βρισκόμαστε σε αναζήτηση και άλλων. Όσο για την καθημερινή μεταφορά των παιδιών, η Περιφέρεια μπορεί, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να βρει μια βιώσιμη λύση σε βάθος χρόνου. Την πρόθεση την έχει, ωστόσο πρέπει να προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό.

Πολύς λόγος έχει γίνει για την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος και τα σεβαστά αποθεματικά που είχε πριν λίγα χρόνια. Σε τι κατάσταση παραλάβατε το Σικιαρίδειο;

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι παρέλαβα ταμείο 200 €. Επίσης, τραπεζικούς λογαριασμούς δεσμευμένους λόγω οφειλών και τις κτηριακές εγκαταστάσεις με πολλά προβλήματα. Και ένα θεατράκι για το οποίο υποπτεύομαι… σκανδαλάκι, καθώς δόθηκαν για την κατασκευή του περίπου 250.000 €, τα οποία εκταμιεύτηκαν, το θεατράκι έμεινε ανολοκλήρωτο, με μπάζα και μπετά και κανείς δεν ξέρει πού και πώς διατέθηκαν. Κυρίως, όμως, διαπίστωσα ότι δεν γινόταν ποτέ έλεγχος στο  Ίδρυμα τα περασμένα χρόνια! Υπήρχε και υπάρχει κυβερνητικός επίτροπος και εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας, (τότε, αφού σήμερα υπαγόμαστε στο υπουργείο Εργασίας), και Οικονομικών. Ουσιαστικός έλεγχος, όμως δεν γινόταν ποτέ. Από τον Οκτώβριο που μας πέρασε, ωστόσο, υπάρχει διαχειριστικός έλεγχος σε εξέλιξη από την Επιθεώρηση Υγείας - Πρόνοιας, τα αποτελέσματα του οποίου θα πρέπει να τα αναμένουμε εντός εξαμήνου. Αφορά την περίοδο 2011 έως 2016, όμως για τα προηγούμενα χρόνια δεν θα είχε κάποιο νόημα, αφού ενδεχόμενες «ατασθαλίες» έχουν παραγραφεί. Όντως, όπως επισημάνατε, υπήρχαν αποθεματικά στα ταμεία του Ιδρύματος. Έγινε… γενναία αφαίμαξη τα προηγούμενα χρόνια!  Όπως καταλαβαίνετε, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, αν και έχω σχηματίσει εικόνα. Και μπορώ να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τις επιθεωρήτριες, δεν μπορώ να πω ότι… πέρασα και τόσο καλά. Αυτό είναι το νόημα του ενδελεχούς ελέγχου και αυτό επιθυμούμε κι εμείς.

Γύρω στο 2012 – 2013 υπήρξαν και πολλές απολύσεις προσωπικού, με τον Σύλλογο Εργαζομένων σήμερα να διαμαρτύρεται για υποστελέχωση. Υπάρχει η βούληση από μέρους σας να ενισχύσετε το προσωπικό του Σικιαριδείου;

Όντως υπάρχει υποστελέχωση και πράγματι κινούμε τις διαδικασίες για πρόσληψη προσωπικού, τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των δομών μας. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε κι άλλα εργαστήρια για τα παιδιά ΑμεΑ που φιλοξενούμε εδώ, ώστε να μειώσουμε τον αριθμό τους σε κάτω από 10 ανά εργαστήριο, προκειμένου να γίνεται ακόμη καλύτερη δουλειά. Προσλαμβάνουμε την ίδια γυμνάστρια που απολύθηκε πίσω στο 2012-13, η οποία εργαζόταν εδώ επί 20 συναπτά έτη και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις απαιτήσεις, ενισχύοντας τις δύο γυμνάστριες που μας έχει διαθέσει ο Δήμος Αμαρουσίου. Παράλληλα, προσλάβαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατρό ως επιστημονικό διευθυντή, ψυχολόγο - εργοθεραπεύτρια, λογοθεραπεύτρια και νοσηλευτή, ενώ σκοπεύουμε να ανοίξουμε εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, τους οποίους αποκτήσαμε με δωρεά χορηγών. Οι υπολογιστές θα έχουν σύγχρονα προγράμματα για ΑμεΑ, τα οποία θα βοηθήσουν πολύ στην καθημερινότητά τους. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε και ένα εργαστήριο βιβλιοδεσίας, το οποίο υπήρχε παλιά στο ίδρυμα και καταργήθηκε για άγνωστους λόγους, ενώ η υπεύθυνη απολύθηκε χωρίς λόγο, όταν απολύθηκε και η γυμνάστρια.

Με όλα αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη χρηματοδότηση του Σικιαρίδειου, είναι βιώσιμο το μέλλον του;  Έχετε κατά νου κάποιο οικονομικό πλάνο «σωτηρίας»;

Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι έχουν κινηθεί με παλαιότερη αίτηση οι διαδικασίες να λειτουργήσουμε από τον επόμενο χρόνο ως Κέντρο Διημέρευσης, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και με ποσό τετραπλάσιο ετησίως σε σχέση με την κρατική επιχορήγηση. Η πρότασή μας έχει εγκριθεί και απομένουν κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν στο  Ίδρυμα, οι οποίες, πάντως, είναι ακριβές. Εδώ μπαίνει στο κάδρο και ο Δήμος Αμαρουσίου, με τον οποίο συζητάμε για τη στέγαση ΚΔΑΠ - ΜΕΑ στο Σικιαρίδειο. Ο Δήμος προσφέρθηκε να αναλάβει όλες τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν στις εγκαταστάσεις μας.

Επειδή οι φήμες περί πρόθεσης των προηγουμένων διοικήσεων και, ίσως και του κράτους, για ιδιωτικοποίηση του Σικιαριδείου δίνουν και παίρνουν τα τελευταία «μνημονιακά» χρόνια, υπήρξε ή μπορεί να υπάρξει και στο μέλλον ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Μα το Σικιαρίδειο είναι ιδιωτικό και ο στόχος του είναι να ικανοποιεί τη βούληση του δωρητή. Όλοι οι Νόμοι και τα Βασιλικά και Προεδρικά Διατάγματα που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς χαρακτηρίζουν σαφώς το  Ίδρυμα ως μη κερδοσκοπικό φορέα και δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Άλλωστε, το θεωρώ απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα συνηγορήσει σε κάτι τέτοιο, εφόσον έχουμε να κάνουμε με ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, όπως τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ.

Αναφερθήκατε πριν στον Δήμο Αμαρουσίου. Πώς θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις σας;

Από την πρώτη στιγμή, πάρα πολύ φιλική. Ο δήμαρχος με υποδέχθηκε αμέσως στο γραφείο του, σε πολύ καλό κλίμα και οι επαφές μας συνεχίστηκαν, με στόχο μια αμοιβαία συνεργασία για το καλό και των δύο πλευρών. Είναι πολύ σημαντικό για το  Ίδρυμα να βάλουμε τη σχέση του με τον Δήμο σε ένα αυλάκι. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ορισμένες εκκρεμότητες.

Ποιες είναι αυτές;

Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι ότι πληρώνουμε 3.000 € δημοτικά τέλη ετησίως. Δεν ζητάμε φυσικά να απαλλαγούμε πλήρως από αυτά, αφού αυτό είναι αδύνατο, ωστόσο θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια μείωση. Ένα άλλο ζήτημα είναι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ για το Ειδικό Σχολείο του Δήμου. Ο οποίος πληρώνει τους λογαριασμούς για όλα τα υπόλοιπα σχολεία εντός των ορίων του, εκτός από το συγκεκριμένο. Αυτό θέλουμε να σταματήσει. Να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί ο Δήμος. Παράλληλα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και τένις δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ο Δήμος συμφώνησε για ολικό λίφτινγκ, με αντάλλαγμα να μπορεί να τα χρησιμοποιεί το απόγευμα. Επειδή, όμως, όλα αυτά έχουν συνδεθεί με τη στέγαση εδώ του ΚΔΑΠ - ΜΕΑ κι επειδή δεν πρόκειται για μια σύντομη διαδικασία, καλό θα ήταν να ξεκινήσουν οι εργασίες αυτές νωρίτερα. Θέλω να σημειώσω, επίσης, ότι εκκρεμεί η απάντηση της Μητρόπολης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού για την επισκευή και λειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου που βρίσκεται στον περίβολο.

Κύριε Παρασκευόπουλε, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη και δεδομένης της έντασης που επικρατεί το τελευταίο εξάμηνο λόγω των αντικειμενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Σικιαρίδειο, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε προς τους εμπλεκόμενους φορείς;

Αυτό που θα ήθελα να ζητήσω είναι απλό:  Όταν η Περιφέρεια και ο Δήμος Αμαρουσίου έχουν διαφωνίες, πολιτικές ή μη, καλό θα ήταν να μην εμπλέκουν το  Ίδρυμα. Μόνο ζημιά του προξενούν.

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης