Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Πολιτική>Στέλνουν τα δικαστήρια στη HELEXPO

Στέλνουν τα δικαστήρια στη HELEXPO

efeteioΝέα εστία έντονης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης αναμένεται να εγείρει η φημολογούμενη μετακίνηση τμήματος του Εφετείου Αθηνών σε χώρο εντός του συνεδριακού κέντρου της HELEXPO στο Μαρούσι.

Την «σπίθα» άναψε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» που κάνει λόγο για δημιουργία νέας αίθουσας για μεγάλες δίκες, δίπλα από το κτήριο της HELEXPO προκειμένου να καλυφθούν σημαντικές στεγαστικές ανάγκες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει: «Λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών για τις μεγάλες και πολυπρόσωπες δίκες επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης εξασφαλίζοντας κατάλληλο χώρο. Ήδη οι συνεννοήσεις με το υπουργείο Υγείας βρίσκονται στο τελικό στάδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο δικαστικό έτος αναμένεται να λειτουργήσει κατάλληλη διαμορφωμένη αίθουσα στο Μαρούσι.

Πρόκειται για συνεδριακό χώρο περίπου 800 θέσεων που βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και είναι ακριβώς δίπλα από το κτήριο της Helexpo επί της λεωφόρου Κηφισίας 39. Το κτήριο αναμένεται να λειτουργήσει ως δικαστική αίθουσα του Εφετείου, αλλά πριν από αυτό απαιτείται η ολοκλήρωση τριών σταδίων: α) το γραφειοκρατικό, προκειμένου να χαρακτηριστεί το κτίριο ως δικαστική αίθουσα, β) η παραχώρηση από το υπουργείο Υγείας και γ) οι τελικές εργασίες διαμόρφωσης.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πρώτο και πλέον δύσκολο κομμάτι, αυτό της γραφειοκρατίας. Εδώ και μερικούς μήνες έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να εκδοθεί το πιστοποιητικό καταλληλότητας, ενώ άνθρωποι από το Εφετείο έχουν επισκεφτεί τον χώρο και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος του Εφετείου Αθήνας Θόδωρος Κανελλόπουλος έχει δώσει και αυτός την έγκρισή του. Απομένουν ακόμα κάποια έγγραφα από την πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καθώς οι πιθανές μεταγωγές κρατουμένων δημιουργούν αυτομάτως ανάγκη για τη λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας και την τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων.

Στα μείον της συγκεκριμένης αίθουσας αναφέρεται το γεγονός ότι βρίσκεται μακριά από τη φυσική έδρα του Εφετείου, καθώς και το ότι δεν υπάρχει κοντά σταθμός μετρό ή ΗΣΑΠ που να εξυπηρετεί, ενώ η οδική αρτηρία της Κηφισίας, ειδικά τις πρωινές ώρες, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Η Οδύσσεια της δίκης της Χρυσής Αυγής

Η ανάγκη για τη δημιουργία μεγάλων κατάλληλων χώρων για τη διεξαγωγή δικών που είναι πολύ σημαντικές, πολυπρόσωπες και διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα κορυφώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια με την δίκη της Χρυσής Αυγής. Σχεδόν 70 κατηγορούμενοι, άλλοι τόσοι και περισσότεροι δικηγόροι, εκατοντάδες μάρτυρες, υποχρεώθηκαν για έναν και πλέον χρόνο να στριμώχνονται στην παντελώς ακατάλληλη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Απαιτήθηκε η αντίδραση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η σθεναρή στάση της Πολιτικής Αγωγής και η αποφασιστικότητα του αντιφασιστικού κινήματος για να μεταφερθεί η δίκη στο Εφετείο Αθήνας. Αλλά ούτε τότε σταμάτησαν τα προβλήματα, καθώς κάποιες συνεδριάσεις εξακολουθούν μέχρι σήμερα να γίνονται στον Κορυδαλλό με τη διαδικασία να έχει μετατραπεί σ’ ένα διαρκές πηγαινέλα για το σύνολο των παραγόντων της δίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον μήνα Σεπτέμβριο από τις εννέα δικασίμους που προσδιόρισε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτου, οι έξι θα πραγματοποιηθούν στον Κορυδαλλό.

Χώρος για τη δίκη της Siemens

Πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως διευκρίνιζαν ότι δεν είναι απαραίτητο η επίμαχη δίκη να μεταφερθεί στον νέο χώρο της λεωφόρου Κηφισίας. Αυτό που είναι σημαντικό, τόνιζαν, είναι ότι θα υπάρχει ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για να μεταφερθούν άλλες πολυπρόσωπες δίκες όπως π.χ. της Siemens, και να απελευθερωθεί ο χώρος του Εφετείου έτσι ώστε η δίκη της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιείται αποκλειστικά εκεί.

Χωρίς μικρόφωνα

Κι ενώ οι άθλιες συνθήκες της αίθουσας του Κορυδαλλού είχε καταγγελθεί με κάθε τρόπο και από κάθε ενδιαφερόμενο ή εμπλεκόμενο, αποτυπώθηκαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο στις δηλώσεις ευρωβουλευτών της Αριστεράς που έφτασαν στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωβουλευτές έμειναν πραγματικά με ανοιχτό το στόμα με την αίθουσα που ούτε καν τα μικρόφωνα δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα να μην ακούγεται ούτε η πρόεδρος, ούτε ο εκάστοτε μάρτυρας, ούτε οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης, σε μία κατά τ’ άλλα δημόσια διαδικασία. Έκπληκτοι επίσης έμειναν από το γεγονός ότι σε μια τέτοιας σπουδαιότητας δίκης δεν τηρούνται μαγνητοφωνημένα πρακτικά.

«Μια τόσο σημαντική δίκη, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, θα έπρεπε να διεξάγεται στο κέντρο της Αθήνας και με απευθείας μετάδοση ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες» είχαν δηλώσει στον ρ/σ Στο Κόκκινο οι ευρωβουλευτές Άνχελα Βαλίνα από την «Ενωμένη Αριστερά» της Ισπανίας και Χέλμουτ Σολτς από το Die Linke της Γερμανίας, οι οποίοι εκπροσωπώντας την GUE NGL, παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι «μια καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής θα στείλει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, για ανάληψη ουσιαστικής δράσης από τις κυβερνήσεις».

(Πηγή: avgi.gr)

 

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Πρώτος έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του και την αντίθεση του ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος. Με ανακοίνωση του δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με αυτό το ενδεχόμενο και καλεί τις ηγεσίες των υπουργία Δικαιοσύνης και Υγείας να δείξουν ότι  «διαθέτουν λογική ώστε να μην βρεθούν απέναντι την τοπική κοινωνία».

Αν και τα δημοσιεύματα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις του Δήμου Αμαρουσίου, τοπικών φορέων καθώς και των κατοίκων της περιοχής.

Στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Καραμέρος τονίζει:

 «Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα τόσο στον έντυπο, όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο, ότι σχεδιάζεται άμεσα η διάθεση κτιριακών εγκαταστάσεων επί της λεωφόρου Κηφισίας 39, όπου σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, και, η μετατροπή τους σε δικαστικές αίθουσες για τη διεξαγωγή μεγάλων και πολυπρόσωπων δικών.

Οι αναφερόμενες εγκαταστάσεις είναι εντελώς ακατάλληλες για λόγους ασφαλείας, καθώς στον ίδιο χώρο συστεγάζεται η Helexpo, τις περιοδικές εκθέσεις της οποίας επισκέπτονται δεκάδες σχολεία και εκατοντάδες επισκέπτες. Επιπλέον, είναι κυριολεκτικά «μεσοτοιχία» με μαιευτήριο, κλινική και πολυκαταστήματα.

Αν κάποιος μπορεί να φανταστεί από τη μία ασθενείς ή λεχώνες με νεογέννητα και από την άλλη οικογένειες φορτωμένες με τσάντες αγορών και στην μέση αυτοκινητοπομπές με φάρους που μεταφέρουν ακόμα και  σιδηροδέσμιους εν μέσω κυκλοφοριακής συμφόρεσης, να μας εξηγήσει πως πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσει αυτή η επιλογή.

Μαιευτήρια, κλινικές, πολυκαταστήματα και συνεδριακοί χώροι είναι αδιανόητο να συνυπάρχουν με κλούβες και στρατιές αστυνομικών. Προφανώς σε μια ευνομούμενη Πολιτεία αρμόζει η δημιουργία σύγχρονων χώρων για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών. Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Αττικής θέλει και μπορεί να σταθεί αρωγός.

Θεωρούμε ότι οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας διαθέτουν λογική ώστε να μην βρεθούν απέναντι την τοπική κοινωνία.

Η  περιοχή του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου, στα όρια της οποίας βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα, χρειάζεται επειγόντως σχολικές αίθουσες και όχι δικαστικές, καθώς το μοναδικό σχολείο που διαθέτει κτίστηκε το 1953».

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης