Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Πολιτική>Ξανά στα «χαρακώματα» για το ρέμα Σαπφούς

Ξανά στα «χαρακώματα» για το ρέμα Σαπφούς

rema sapfous 2 MESA amarysiaΜόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν… Δήμος Αμαρουσίου και Περιφέρεια έσπασαν το πρόσκαιρο «παύσατε πυρ» και επανέρχονται… δριμύτεροι, με αφορμή την διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς.

«Δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα! Απαιτούμε από την Περιφέρεια Αττικής την άμεση χρηματοδότηση του Ρέματος Σαπφούς». Με αυτή την φράση ξεκινά ο Δήμος Αμαρουσίου την ανακοίνωση της αποστολής στην Περιφέρεια της οριστικής μελέτης για την… πολύπαθη υπόθεση της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, με τις προβλεπόμενες εργασίες να έχουν συνολικό ύψος 10.676.400 €.

Η μελέτη είχε επιστραφεί στον Δήμο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας πριν από μερικούς μήνες, με διατυπωμένες τεχνικές κατευθύνσεις και μιας σειρά παρατηρήσεων. Σύμφωνα με τον Δήμο, η οριστικοποιημένη μελέτη πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να ανάψει «πράσινο φως» για την χρηματοδότησή του.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο το οποίο όχι μόνο είναι χρήσιμο αλλά αναγκαίο για τους πολίτες του Αμαρουσίου προστατεύοντας τους κατοίκους και την περιουσία τους.

Ζητάμε από την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει τις ευθύνες της και απαιτούμε την άμεση χρηματοδότηση του έργου προκειμένου η πόλη μας να μην θρηνήσει θύματα και να μην μετατραπεί σε μια νέα Μάνδρα», τονίζει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του και καταλήγει: «Ελπίζουμε η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου να κατανοήσει έστω και την ύστατη ώρα την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου διαφορετικά θα έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη στην περίπτωση που συμβούν γεγονότα τύπου Δυτικής Αττικής. Φτάνει πια!».

«Τα επίσημα έγγραφα κλείνουν τα στόματα των λασπολόγων»

Η απάντηση από την Περιφέρεια ήρθε σε πολύ σκληρό ύφος και με ευθείες αιχμές κατά του Δήμου για το θέμα των αντιπλημμυρικών μελετών και της επάρκειάς τους. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η αντιπλημμυρική προστασία είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για να γίνεται επιχείρημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και μέσο εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών. Με αίσθηση ευθύνης, μακριά από φωνασκίες, η Περιφέρεια Αττικής αντιμετωπίζει χωρίς διακρίσεις τις αντιπλημμυρικές ανάγκες των Δήμων, στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού που έχει καταρτίσει.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στον Δήμο Αμαρουσίου η Περιφέρεια Αττικής, δια του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, επιχείρησε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Μαρούσι, με την αποστολή 22 εγγράφων – ντοκουμέντων προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (με πρωτόκολλο του Δήμου 55303/2017). 

Ειδικότερα, στις 21 Νοεμβρίου 2017, η Περιφέρεια Αττικής απέστειλε αναλυτικά στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την εξέλιξη προτάσεων ή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής ή έχει ζητηθεί η ένταξη και χρηματοδότησή τους. Στη βάση των εγγράφων αυτών (που ο πρόεδρος του ΔΣ δεν γνωστοποίησε στους Δημοτικούς Συμβούλους), αποδεικνύεται ότι:

1. Από το σύνολο των δέκα έργων, συμπεριλαμβανομένου και του έργου της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, τα μισά πάσχουν καθώς πρόκειται για... τίτλους έργων χωρίς μελέτες (πρόκειται για έργα στις περιοχές Αναβρύτων, Κοκκινιάς, Σωρού, Παραδείσου και Νέου Αμαρούσιου).

2. Τα υπόλοιπα έργα (για το Κέντρο Αμαρουσίου, το Νέο Τέρμα, τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Φιλοθέη) εμφανίζονται με αρκετή καθυστέρηση και προβληματικές μελέτες.

3. Σε ό,τι αφορά στο ρέμα Σαπφούς, η απόπειρα της Δημοτικής Αρχής να κάνει το άσπρο μαύρο και να μεταφέρει τις δικές της αβελτηρίες, ολιγωρίες και ευθύνες στην Περιφέρεια απέτυχε. Αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί ότι η «ώριμη» μελέτη που είχε διαβιβάσει πριν15 μήνες στην Περιφέρεια ήταν τεχνικά ελλιπέστατη. Η αποστολή της «διορθωμένης» οριστικής μελέτης μετά τις τεχνικές επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής και με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό (από 6.230.000 σε 10.676.400!) αποτελεί αδιαμφισβήτητη ομολογία απουσίας άρτιας μελέτης.

Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να διαπιστώσει η διοίκηση του Δήμου την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος και άλλα 4 χρόνια για να εκπονήσει την οριστική μελέτη που είχε με αίτημά της διεκδικήσει και αναλάβει το 2013 από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ευελπιστούμε ότι η «διορθωμένη» οριστική μελέτη θα συνοδεύεται με την οριζόμενη, εκ του νόμου 4014/2011, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).

Όπως ευελπιστούμε ότι θα αποσταλούν τελικά και οι «ώριμες» μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Αναβρύτων, Κοκκινιάς, Σωρού, Παραδείσου και Νέου Αμαρουσίου. Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος δήλωσε σχετικά: «Οι ευθύνες του Δήμου Αμαρουσίου είναι τεράστιες και η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να υποκαθιστά την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής. Αναμένουμε από τη διοίκηση του Δήμου να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιπλημμυρική προστασία του Αμαρουσίου».

 

 

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης