Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Πολιτική>Tελεσίδικη «ασπίδα προστασίας» στο Μετόχι Αγίας Φιλοθέης

Tελεσίδικη «ασπίδα προστασίας» στο Μετόχι Αγίας Φιλοθέης

dimarxeio amarousiou MESA amarysia«Νίκη – δικαίωση», χαρακτήρισε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης την απόφαση του Εφετείου Αθηνών οτι το ιστορικό Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης ανήκει στη Μητρόπολη Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Ωρωπού.

 

Με την τελεσίδικη υπ’ αριθμ. 421/2018 απόφασή του το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι ο Κοινόχρηστος Χώρος με αριθμό 45 της περιοχής της Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου που περιλαμβάνει το συγκρότημα της Μονής των Εισοδίων της Θεοτόκου που ίδρυσε η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία ως Μετόχι της Ιεράς Μονής του Αγίου Ανδρέου και τον περιβάλλοντα χώρο αυτού, ανήκει κατά κυριότητα στην Ιερά Μητρόπολη Αμαρουσίου, Κηφισίας και Ωρωπού αποτελώντας «στο σύνολό του, ως Μοναστηριακό Συγκρότημα, που συμπεριλαμβάνει τόσο τον Ιερό Ναό όσο και τον περιβάλλοντα χώρο, πράγμα ιερό και εκτός συναλλαγής, προορισμένο να εξυπηρετήσει θρησκευτικούς σκοπούς».

Εγκρίνοντας το αίτημα για επανεπιβολή της διαδικασία απαλλοτρίωσης, βάζοντας φρένο στα σχέδια ιδιωτικών συμφερόντων, το δικαστήριο «επικύρωσε» την επιλογή της διοίκησης Πατούλη, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της προ δεκαετίας, όσον αφορά στην προστασία του κοινόχρηστου και θρησκευτικού χαρακτήρα του Ιερού Μνημείου της Αγίας Φιλοθέης.

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ανέλαβε πρωτοβουλία για την προάσπιση του ιερού και κοινόχρηστου χαρακτήρα του εν λόγω ακινήτου λαμβάνοντας από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2007, την απόφαση περί επανεπιβολής απαλλοτρίωσης στον ΚΧ 45 στην περιοχή της Αγίας Φιλοθέης και εγγραφής στον προϋπολογισμό του Δήμου χρηματικού ποσού 800.000 ευρώ.


«Φρένο στα συμφέροντα»

Με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή απόφαση αποτελεί νίκη – δικαίωση για τη Διοίκησή μας και για τη γειτονιά της Αγίας Φιλοθέης. Δεχτήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που αποσαφηνίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Κοινόχρηστου Χώρου 45 όπου εντάσσεται το Ιερό Μνημείο της Αγίας Φιλοθέης αναγνωρίζοντας την κυριότητα του Ιερού αλλά και του περιβάλλοντος χώρου αυτού στην Μητρόπολη Αμαρουσίου, Κηφισίας και Ωρωπού. Η προστασία του Μετοχίου της Αγίας Φιλοθέης μέχρι αποκαταστάσεως του επί μακρόν αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΚΧ 45 ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων, αποτέλεσε προτεραιότητα της διοίκησής μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Με τη δεδομένη απόφαση δικαιώνεται η επιλογή μας να διασφαλίσουμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του εν λόγω ακινήτου αποτρέποντας τη μετατροπή του σε Οικοδομικό Τετράγωνο και τον κίνδυνο ανέγερσης εντός του Ιερού Θρησκευτικού Μνημείου συγκροτήματος πολυκατοικιών. Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση και για την Μητρόπολη Αμαρουσίου, Κηφισίας και Ωρωπού και προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε σταθερός σύμμαχός μας στην προσπάθεια αυτή. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον να βάζουμε φρένο σε κάθε ενέργεια που θα στρέφεται σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, του κοινωνικού οφέλους και της ποιότητας ζωής των γειτονιών της πόλης μας».

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης