Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Πολιτισμός>Πρότυπη Γεωργική Βιβλιοθήκη στο ΙΓΕ

Πρότυπη Γεωργική Βιβλιοθήκη στο ΙΓΕ

vivliothiki copyΟ σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο, στεγάζουν στην ιστορική Βίλλα Συγγρού τα ιστορικά βιβλία,με πυρήνα τις ιστορικές εκδόσεις της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρίας, δημιουργώντας μια «πύλη γνώσης και έρευνας»

Το πιο μεγάλο όνειρο των ανθρώπων του συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» είναι έτοιμο να πάρει σάρκα και οστά. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών έχει τα τελευταία χρόνια ξεκινήσει να δημιουργείται μια Πρότυπη Γεωργική Βιβλιοθήκη, που σκοπό έχει να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα του ΙΓΕ.

Στο σχετικό μήνυμα που έχει αναρτήσει ο σύλλογος στην επίσημη ιστοσελίδα του, στην οποία κατέχει περίοπτη θέση η Γεωργική Βιβλιοθήκη», αναφέρονται τα εξής:

Η δημιουργία και η ιστορική εξέλιξη της Βιβλιοθήκης συνδέεται με τις τύχες του δάσους.

Από το 2003 ήδη, οι «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» είχαν προτείνει τη δημιουργία μιας πρότυπης Γεωργικής Βιβλιοθήκης στη Βίλλα Συγγρού κατά τα πρότυπα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στην Αθήνα. Η πρόταση είχε βασιστεί στη βούληση της Ιφιγένειας Συγγρού, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου, και βεβαίως, στις ήδη υπάρχουσες εκπαιδευτικές δράσεις του ΙΓΕ, στις οποίες μια βιβλιοθήκη θα λειτουργούσε συμπληρωματικά και ενισχυτικά. Διότι, ως γνωστόν, η αποκατάσταση της Έπαυλης Συγγρού έχει ενταχθεί, από το Νοέμβριο του 2004, επί υπουργού Γεωργίας Τσιτουρίδη, στο Γ’ ΚΠΣ.

Με τη μετακόμιση από τα παλιά γραφεία στον Πύργο Συγγρού μάς δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε τον όγκο των βιβλίων που υπήρχαν, τα οποία φέραμε και στοιβάξαμε σε δύο μεγάλα δωμάτια. Με τον καιρό οι άνθρωποι του ΙΓΕ προσπαθούσαν να τα τοποθετήσουν στα ράφια αλλά ήταν ένα έργο πάνω από τις δυνάμεις τους.

Καθώς η αναδιοργάνωση – αναγέννηση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης μάς κίνησε εξ αρχής το ενδιαφέρον, είχαμε συνεχώς στο νου πώς αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Στις αρχές Ιουνίου συναντηθήκαμε με τους ανθρώπους του Ινστιτούτου και διερευνήσαμε την περίπτωση να υποστηριχθεί το έργο αναδιοργάνωσης της Βιβλιοθήκης από το Σύλλογό μας. Η παντελής απουσία πιστώσεων για τη Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα βασικό και ουσιαστικό πρόβλημα. Αποφασίστηκε λοιπόν η προσπάθεια να υποστηριχθεί από τους «Φίλους του Δάσους» τόσο με ώρες εθελοντικής εργασίας στον τομέα της οργάνωσης, ταξινόμησης και καταλογογράφησης, όσο και με οικονομική υποστήριξη και προσπάθεια ανεύρεσης πόρων από χορηγούς.

Ο πυρήνας της σημερινής βιβλιοθήκης αποτελείται από τις εκδόσεις της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας.

Βασικός στόχος μας είναι η Βιβλιοθήκη να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα του ΙΓΕ και να γίνει μία πύλη προς τη γνώση και την έρευνα. Σε επικουρικό πλαίσιο, θα μπορούσε να γίνει μέρος ακόμα των πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εξυπηρετεί (δευτερευόντως πάντα) γενικότερες ανάγκες παιδείας και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή.

Κομμάτι της Βιβλιοθήκης και η νέα Τράπεζα Σπόρων. Το ΙΓΕ, εδώ και χρόνια, μαζεύει αξιοσημείωτο υλικό σπόρων. Έτσι λοιπόν έγινε παραγγελία ειδικού επίπλου ως δωρεά από το σύλλογό, το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει πάνω από 1.000 σπόρους.

Α’ Βιβλιογραφικός Κατάλογος:

Η παρούσα έκδοση αποτελεί τον πρώτο Βιβλιογραφικό Κατάλογο, της Γεωργικής Βιβλιοθήκης ΕΓΕ – ΙΓΕ η οποία παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη της βιβλιοθήκης, το όραμα της ανασύστασής της, τη συνεργασία του Ι.Γ.Ε. και των «Φίλων του Δάσους Συγγρού», το υλικό που βρέθηκε, τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και τη σημερινή εικόνα της. Τέλος, στο δεύτερο μέρος, περιλαμβάνει βιβλιογραφικές αναφορές με μονογραφίες και δοκίμια εργασίας, καθώς και χάρτες από την έντυπη συλλογή της Γεωργικής Βιβλιοθήκης, του 19ου και 20ου αιώνα, των μέχρι σήμερα καταλογογραφημένων βιβλίων και χαρτών και αποσκοπεί στην αποτύπωση της μέχρι σήμερα προσπάθειας ανασύστασης της Γεωργικής Βιβλιοθήκης του ΙΓΕ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πύργο του κτήματος Συγγρού.

Ανοιχτή για το κοινό και με ψηφιοποιημένα αρχεία

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ενημερωτική έκδοση – οδηγό που έχει εκδοθεί, σκοπός της Πρότυπης Γεωργικής Βιβλιοθήκης είναι «η οργάνωση του πάσης φύσεως αρχειακού υλικού, η ταξινόμησή του, καθώς και των εκδόσεων της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρίας που αναφέρονται στη Γεωργία, προκειμένου να υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα για την ελληνική γεωργία από την επανίδρυση του κράτους».

vivliothiki1ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

- Η Βιβλιοθήκη υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα των επιστημονικών συνεργατών της Γεωργικής Εταιρείας.

- Διευκολύνει τους ερευνητές προκειμένου να εντοπίσουν από τις πηγές πληροφόρησης το κατάλληλο για την έρευνά τους βιβλιογραφικό υλικό.

- Διαφυλάσσει και συντηρεί το υλικό της Βιβλιοθήκης, ώστε αυτό να καταστεί κτήμα “ες αεί” για τις επόμενες γενιές.

- Οι στόχοι αυτοί υποβοηθούνται από τον κατάλληλο εξοπλισμό, τον οποίο το ΙΓΕ προσπαθεί να αναβαθμίζει, προκειμένου να καθίσταται αποδοτικότερη η λειτουργία της Βιβλιοθήκης και να εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς το αναγνωστικό κοινό.

- Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης διευκολύνει το αναγνωστικό κοινό στη χρήση του καταλόγου της συλλογής της αλλά και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που πρόκειται να δημιουργήσει.

ΜΟΡΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ

-Βιβλία: πληροφοριακά (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες) και μονογραφίες (επιστημονικές).

-Περιοδικές εκδόσεις: η Βιβλιοθήκη διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή Γεωργικού Δελτίου εκδόσεως ΕΓΕ καθώς και ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά βιβλία γεωργικού ενδιαφέροντος.

- Ηλεκτρονικά Βιβλία: υπό ψηφιοποίηση.

- CD-ROMs:

- DVD:

- Εφημερίδες και κυβερνητικές εκδόσεις: η Βιβλιοθήκη διαθέτει ελληνικές οικονομικές και κυβερνητικές εφημερίδες σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή («ΦΕΚ»).

- Πτυχιακές εργασίες: η Βιβλιοθήκη συλλέγει σε ψηφιακή μορφή (CD-ROM) τις πτυχιακές εργασίες των φοιτητών (γκρίζα βιβλιογραφία), οι οποίες είναι πλήρως προσβάσιμες μέσω της Βάσης «Biblioteca».

- Φυλλάδια: η Βιβλιοθήκη συλλέγει πληροφοριακά φυλλάδια και παρέχει στους χρήστες οδηγούς χρήσης των υπηρεσιών της σε μορφή φυλλαδίων.

- Πρακτικά συνεδρίων: η Βιβλιοθήκη συλλέγει ετησίως ολοκληρωμένες σειρές πρακτικών συνεδρίων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Η πάνω από 5 δεκαετίες εκδοτική δραστηριότητα της ΕΓΕ και μετέπειτα του ΙΓΕ, βασισμένη στη διαρκή ενημέρωση τόσο των επιστημόνων όσο και του αγροτικού πληθυσμού της χώρας με την έκδοση περιοδικών εκδόσεων (Γεωργικά Δελτία) και βιβλίων, καθιστά τη Βιβλιοθήκη μοναδική.

Είθισται η Βιβλιοθήκη να αγοράζει πρόσφατες εκδόσεις, που η θεματική τους σχετίζεται με τη γεωργία ή να δέχεται δωρεές συγγραφέων, σωματείων και λοιπών εκδοτικών οργανισμών, οι οποίες εμπλουτίζουν σημαντικά και διευρύνουν τη θεματική του υλικού της.

Ανταλλαγές δύναται να πραγματοποιεί η Βιβλιοθήκη, είτε από πολλαπλά αντίτυπα είτε από τις εκδόσεις της, προκειμένου να αποκτήσει εκδόσεις που δεν υπάρχουν στις συλλογές της και θεωρούνται σημαντικές.

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Στη Βιβλιοθήκη μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι αναγνώστες, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και ιδιότητας.

vivliothiki2 copyΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η Βιβλιοθήκη παραμένει ανοικτή για τους αναγνώστες από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 - 14:00 και όλη τη διάρκεια του έτους πλην των ημερών των επίσημων αργιών και εθνικών εορτών καθώς και τον μήνα Αύγουστο. Κατά την περίοδο των εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα), οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία της κοινοποιείται με ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στον ιστοχώρο του ΙΓΕ και στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Το αναγνωστήριο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 4 άτομα και η χρήση του υπόκειται στους κάτωθι περιορισμούς:

- Δεν επιτρέπεται η χρήση των βιβλιοστασίων από τους αναγνώστες χωρίς τη διαμεσολάβηση των βιβλιοθηκονόμων.

- Απαγορεύεται η τοποθέτηση βιβλίων στα ράφια από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Τα βιβλία μετά τη χρήση τους πρέπει να τοποθετούνται από τους αναγνώστες σε ειδικό χώρο της Βιβλιοθήκης.

- Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων στο χώρο του αναγνωστηρίου, τα δε κινητά τηλέφωνα απενεργοποιούνται ή τίθενται στην «αθόρυβη λειτουργία».

ΧΡΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Η Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική. Απαγορεύεται η φωτοτύπιση βιβλίων, περιοδικών και πληροφοριακού υλικού που τυπώθηκαν πριν το 1950. Η αναπαραγωγή γίνεται με τις προϋποθέσεις και περιορισμούς, όπως αυτές καθορίζονται από την υφιστάμενη νομοθεσία και ειδικότερα από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 «περί πνευματικής ιδιοκτησίας». Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση φωτογραφικών μηχανών, προκειμένου να αναπαραχθεί ψηφιακά υλικό της Βιβλιοθήκης. Η χρήση των βιβλίων πρέπει να είναι η κατά την κοινή λογική ενδεδειγμένη.

Τα σπάνια τεκμήρια αναπαράγονται μόνο από την Γεωργική Βιβλιοθήκη, εφ’ άπαξ, με μεθόδους που αποκλείουν τη φθορά τους. Η χρήση του φωτοτυπικού μηχανήματος γίνεται με χρέωση των αναγνωστών και η αναπαραγωγή του υλικού υπόκειται στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο χειρισμός των μηχανημάτων γίνεται από τους αναγνώστες και όχι από το προσωπικό της βιβλιοθήκης.

Οι ερευνητές υποχρεούνται να αναφέρουν ως πηγή της έρευνάς τους το υλικό της Γεωργικής Βιβλιοθήκης της ΕΓΕ – ΙΓΕ.

Κατά τα άλλα ισχύει ο «Κανονισμός Λειτουργίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών» Υ.Α. 83064/ΙΖ ΦΕΚ 1173Β/20-08-2003.

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης