Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΠΕΝΤΕΛΗ>Πολιτική>Κατατέθηκε η τροπολογία για τη δασική νομοθεσία

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη δασική νομοθεσία

mesa copy copy copy copy copy copy copy copy copy copyΚατατέθηκε η τροπολογία που απλοποιεί τις διαδικασίες όσον αφορά την δασική νομοθεσία. Δείτε την ανακοίνωση του δήμου Πεντέλης.

Θέματα που αφορούν στη δασική νομοθεσία, απλοποιώντας διαδικασίες και διευκολύνοντας και τις οικονομικές δραστηριότητες, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης και τους ΟΤΑ. Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας, υλοποιείται το έργο των δασικών χαρτών, εκπληρώνοντας μια συνταγματική απαίτηση περισσότερων των 40 ετών. Κατά τους ίδιους κύκλους, η ανάρτηση για πρώτη φορά ενός μεγάλου ποσοστού χαρτών (στο 35% της έκτασης της χώρας σε σχέση με το μόλις 1,5% κατά το παρελθόν) οδήγησε στην αποκάλυψη σημαντικών προβλημάτων χρήσεων γης και διαχείρισης του δασικού χώρου και εν γένει της υπαίθρου, τα οποία απαιτούσαν επίλυση, τόσο με αλλαγές στη νομοθεσία των δασικών χαρτών, όσο και σε αυτή της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Το υπουργείο ενημερώθηκε για τις απόψεις των διάφορων ενδιαφερομένων μερών και έχει προχωρήσει ήδη σε σειρά ρυθμίσεων (νόμοι, ΚΥΑ, ΥΑ και εγκυκλίους) για τη δημιουργία εργαλείων που εξυπηρετούν τους πολίτες, ενώ ετοιμάζονται και λοιπές εφαρμοστικές αποφάσεις για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία της κατάρτισης των δασικών χαρτών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου, κατά τους ίδιους κύκλους, έχουν ως εξής:

  • Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση ανάρτηση που έγινε ποτέ στη χώρα (35%), 42 χρόνια μετά τη συνταγματική επιταγή
  • Οριοθετείται και διασφαλίζεται ο δασικός χώρος
  • Ενημερώνεται άμεσα ο πολίτης για τον χαρακτήρα της έκτασης
  • Αποδεσμεύεται η Δασική Υπηρεσία από μια χρονοβόρα διαδικασία (πράξεις χαρακτηρισμού)
  • Τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης
  • Μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα το Εθνικό Κτηματολόγιο και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου.

 Κατά κοινή ομολογία, με την τροπολογία, βελτιώνονται στοιχεία της παλαιότερης δασικής νομοθεσίας (όχι της πρόσφατης των δασικών χαρτών) με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών, των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση του δήμου Πεντέλης για την τροπολογία

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε την Τρίτη 25 Ιουλίου ο δήμος Πεντέλης. Αναλυτικά, αναφέρεται: «Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατάθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών  με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης, ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση την λειτουργία τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ , ευρωπαϊκοί όμιλοι εδαφικής συνεργασίας, μητρώο πολιτών και άλλες διατάξεις». Στόχος της τροπολογίας είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη δασική νομοθεσία, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, σε σχέση με τις οικοδομικές άδειες απελευθερώνεται η έκδοσή τους και πλέον αυτό μπορεί να γίνει άμεσα μετά τη λήξη της υποβολής αντιρρήσεων.   Προβλέπεται απαλλαγή του πολίτη από την υποχρέωση να απευθύνεται στη δασική υπηρεσία για βεβαίωση του χαρακτήρα της έκτασης. Δίνεται η δυνατότητα βεβαίωσης από το μηχανικό,  του  χαρακτήρα της έκτασης επάνω στο τοπογραφικό διάγραμμα.  Με την τροπολογία αυτή  ο πολίτης απαλλάσσεται, μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, από την υποχρέωση να απευθύνεται στα κτηματολογικά γραφεία.  Δίνεται  παράταση για τρία χρόνια ώστε τα προσωρινά παραχωρητήρια της δασικής νομοθεσίας να γίνουν οριστικά. Στους δασωμένους αγρούς, εντάσσονται επιπλέον και οι πρώην αγροτικές εκτάσεις που είχαν δασωθεί κάποτε, για τις οποίες είναι λυμένο το ιδιοκτησιακό έναντι του Δημοσίου».

Περισσότερα στην κατηγορία ΠΕΝΤΕΛΗ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης