Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΠΕΝΤΕΛΗ>Εκπαίδευση>Ξεκίνησε η συνεργασία Ελεύθερου Πανεπιστημίου - Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ξεκίνησε η συνεργασία Ελεύθερου Πανεπιστημίου - Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

mesa copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copyΜε την διάλεξη «Σύγχρονη θεώρηση για τη Γέννηση και την Εξέλιξη του Σύμπαντος».

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό τη 13η Θεματική Διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Πεντέλης σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με θέμα   «Σύγχρονη θεώρηση για τη Γέννηση και την Εξέλιξη του Σύμπαντος» και ομιλητή τον  Εμμανουήλ Πλειώνη, Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Καθηγητή Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Την εκδήλωση προλόγισε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος  Άντα Μπούσουλα η οποία ανακοίνωσε τη συνεργασία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το παλαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας με διαχρονικά σημαντικό ερευνητικό έργο, μεγάλο μέρος του οποίου εκπονείται από το επιστημονικό προσωπικό στις εγκαταστάσεις στο Λόφο Αστεροσκοπείου (Κουφού) στην Πεντέλη.        Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την αποδοχή της συνεργασίας και έκανε μία ιστορική ανασκόπηση για την ίδρυση και ανάπτυξη του ιδρύματος με σημείο αναφοράς τον αστρονομικό σταθμό της Πεντέλης. Επίσης ενημέρωσε το κοινό ότι το Ελέυθερο Πανεπιστήμιο θα παρουσιάσει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου το Θεματικό Κύκλο «Περιβάλλον- Κλιματική Αλλαγή». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Πεντέλης  Δημήτρης Στεργίου Καψάλης ο οποίος στον χαιρετισμό του συνεχάρη την κ. Μπούσουλα για την πρωτοβουλία της και ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Πρόεδρο κ. Πλειώνη για την συμμετοχή του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δυο φορέων τονίζοντας ότι η Πεντέλη είναι ένας χώρος που έχει συνδεθεί με κάθε σταθμό της ιστορίας και διαθέτει ιδιαίτερο πλούτο πολιτισμού μεταξύ αυτών και το Αστεροσκοπείο Πεντέλης -Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στη συνέχεια ο ομιλητής Εμμανουήλ Πλειώνης , παρουσίασε την προσφορά του ιδρύματος στους τομείς της πολιτικής προστασίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στο τρίπτυχο μετεωρολογία-σεισμολογία-αστρονομία. Στην ομιλία του με κατανοητό επιστημονικό λόγο ανέπτυξε την επιστημονική θεώρηση για τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος από τις κοσμολογικές θεωρίες των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων μέχρι το μοντέλο της «μεγάλης έκρηξης» που αποτελεί την αδιαμφισβήτητη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το σύγχρονο κοσμολογικό πρότυπο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής  Νικόλαος Κόλιας, ο Ακαδημαϊκός  Ιωάννης Τσιτσιπής, η Ερευνήτρια Μηχανικός Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Βασιλική Ασημακοπούλου, οι πτέραρχοι ε.α  Νικόλαος Νόκας, Αντώνιος Δημητρίου και Κουρούνης Χρήστος, ο Στρατηγός ε.α. Χρήστος Τόιλος, ο Τοπικός Σύμβουλος Δ.Κ. Μελισσίων Νικόλαος Δροσάτος, η Αντιπρόεδρος της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής  Χρυσούλα Μπάμπου, τα μέλη του ΟΚΠΑ  Ελένη Γκρέτσα και Αιμιλία Λεονταρίτου, η κα Πάχνη Σέβη, μέλος της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μορτερό  Αλέξανδρος Βασιλείου.

Περισσότερα στην κατηγορία ΠΕΝΤΕΛΗ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης