Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΠΕΝΤΕΛΗ>Εκπαίδευση>«Γυαλιά - καρφιά» από κατάληψη στο Λύκειο Μελισσίων

«Γυαλιά - καρφιά» από κατάληψη στο Λύκειο Μελισσίων

vandalismoi lykeioΤο πνεύμα των Χριστουγέννων δεν φαίνεται να άγγιξε τους καταληψίες του Λυκείου Μελισσίων, οι οποίοι λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα προχώρησαν σε κατάληψη, αφήνοντας «καμένη γη» πίσω της.

Πρόκειται για μια ακόμη κατάληψη που γίνεται στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα και συνοδεύεται από εκτεταμένους βανδαλισμούς, με τους αρμόδιους να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, ώστε να το παραδώσουν έτοιμο για την επανέναρξη των μαθημάτων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ: «Θεατής η διοίκηση»

Μετά τις σοβαρές καταστροφές, ο συνδυασμός ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ με ανακοίνωσή του ανέδειξε το θέμα, καταλογίζοντας ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου και στον διευθυντή του σχολείου, αναφέροντας τα εξής: «Το Λύκειο Μελισσίων έχει μια άσχημη παράδοση στις καταλήψεις. Τη φετινή σχολική χρονιά, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου και το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο ώστε να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα. Όμως δυστυχώς, άστοχες ενέργειες του διευθυντή του σχολείου πυροδότησαν την κατάσταση και έδωσαν αφορμή σε ομάδες εξωσχολικών να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτηρίου. Αποτέλεσμα είναι ότι μετά από μια εβδομάδα κατάληψης, η εικόνα που παρουσιάζει το σχολείο, μετά την αποχώρηση των καταληψιών, να είναι θλιβερή, μια εικόνα που δεν θυμίζει σχολείο. Διερωτόμαστε γιατί πρέπει οι δημότες να πληρώσουν τις καταστροφές που διέπραξαν οι καταληψίες; Καταληψίες, που μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι γνωστοί και μάλιστα εντελώς άσχετοι με τη σχολική κοινότητα. Όσο για τη δημοτική αρχή του κ. Στεργίου, ήταν για μια ακόμα φορά θεατής των εξελίξεων, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική τους. Δήμαρχος, αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν εγκαίρως από το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων για τον κίνδυνο κατάληψης, αλλά όπως συνήθως, δήλωσαν αναρμόδιοι και δεν έπραξαν το παραμικρό για να αποφευχθεί η κατάληψη».

ilias viliotis antid paideiasΗλίας Βιλιώτης: «Πράξαμε όπως έπρεπε»

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Πεντέλης Ηλία Βιλιώτη, ο οποίος τόνισε: «Η κατάληψη ολοκληρώθηκε και προσπαθούμε από τη μια να αντιμετωπίσουμε τις φθορές που προκλήθηκαν και από την άλλη να βρεθούν οι υπαίτιοι. Οι καταληψίες ήταν εξωσχολικοί και φορούσαν κουκούλες, όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία φύλαξης».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωσή της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε: «Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ας λέει ότι θέλει. Εμείς ως δημοτική Αρχή πράξαμε ότι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε. Μόλις ενημερωθήκαμε για την κατάληψη, συντάξαμε άμεσα αναφορά προς το Αστυνομικό Τμήμα, ώστε να κινηθούν σε περαιτέρω ενέργειες. Ο Σύλλογος Γονέων, το 15μελές και ο Σύλλογος Διδασκόντων, με τους οποίους ήρθαμε άμεσα σε επαφή, δήλωσαν αντίθετοι με την κατάληψη. Δόθηκαν καταθέσεις υπό μορφή καταγγελίας από τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων. Η εισαγγελική έρευνα είναι σε εξέλιξη».

Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών, ο Ηλίας Βιλιώτης σημειώνει ότι «καταστράφηκε ένας αριθμός θρανίων και οι τοίχοι γράφτηκαν με σπρέι», εκτιμώντας ότι «παρ’ όλα αυτά, το σχολείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει κανονικά την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ: «Έτσι περιφρουρούν και βελτιώνουν τη Δημόσια Παιδεία;»

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Μελισσίων ενημέρωσε τόσο τον δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, όσο και όλους τους αρμόδιους φορείς (αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Πεντέλης, διευθυντή Γενικού Λυκείου Μελισσίων, πρόεδρο Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Σύλλογο Διδασκόντων Γενικού Λυκείου Μελισσίων, Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πεντέλης, 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο και μέλη του συλλόγου) για την κατάληψη, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του: «Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Μελισσίων είναι δίπλα στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ουσιαστικά, αποτελεσματικά και πάντα συλλογικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όταν πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ενδεχόμενο κατάληψης της σχολικής μονάδας συγκαλέσαμε έκτακτη συνεδρίαση, την Τρίτη 19.12.2017, στην οποία προσήλθαν εκπρόσωποι του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου και ερχόμενοι σε γόνιμο διάλογο με τους μαθητές, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε τα ζητήματα που ανέκυψαν στη σχολική κοινότητα, με πνεύμα σύνεσης και εμπιστοσύνης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της κατάληψης. Στη συνέχεια ενημερώσαμε τηλεφωνικά τον διευθυντή του ΓΕΛ Μελισσίων Μαρκότση Ιωάννη και τον πρόεδρο της Β’ Βαθμιας Σχολικής Επιτροπής Παλαιοδήμο Άγγελο. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά μας και την πλευρά του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, στον σχολικό χώρο εισήλθαν εξωσχολικοί το βράδυ της Τρίτης 19.12.2017 και τον κατέλαβαν.

Κατά τη διάρκεια μιας κατάληψης αναδεικνύονται αδυναμίες και τακτικές για την αποποίηση και τον αυθαίρετο καταλογισμό ευθυνών. Ως Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων γνωρίζουμε πολύ καλά τις υποχρεώσεις μας και την υπευθυνότητα του ρόλου μας και καταδικάζουμε την παράνομη είσοδο και την παραμονή στο σχολικό χώρο από διάφορες ομάδες, με συνέπεια τη διακοπή των μαθημάτων και τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του σχολείου. Η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας και επειδή, το αγαθό της Δημόσιας Παιδείας εξακολουθεί να υπάρχει, φρονούμε ότι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να το περιφρουρήσουμε και για το λόγο αυτό αιτούμαστε τη βοήθειά σας, για να αντιμετωπίσουμε την κατάληψη».

Τέλος, στις 27 Δεκεμβρίου μετά το πέρας της κατάληψης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Μελισσίων σε δημόσια ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης αναρωτιόταν: «Αγαπητοί Γονείς, σας παρουσιάζουμε μερικές μόνο από τις εικόνες καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι καταληψίες στο σχολείο μας. Πιστεύουν άραγε ότι με αυτόν τον τρόπο περιφρουρούν και βελτιώνουν το αγαθό της Δημόσιας Παιδείας»;

Περισσότερα στην κατηγορία ΠΕΝΤΕΛΗ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης