Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΠΕΝΤΕΛΗ>Πολιτισμός>Στην ΚΕΔΕ το θέμα των Δασικών Χαρτών

Στην ΚΕΔΕ το θέμα των Δασικών Χαρτών

mesa amarysia copy copyΣυνεδρίασε την Τρίτη 11/4 η ΚΕΔΕ για τους Δασικούς Χάρτες, εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή. Παρών ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος. Τι είπαν Γ. Πατούλης και Δ. Στεργίου-Καψάλης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανέφερε ότι οι Δασικοί Χάρτες καλούνται να συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού, στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου με εξασφάλιση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας  και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών.
Ωστόσο με την ανάρτησή τους προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στο γεγονός ότι:

Πρώτον, οι χάρτες δεν έχουν τα θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.

Δεύτερον, οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντάς τις αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.

Τρίτον, το τέλος υποβολής των αντιρρήσεων από τους ιδιοκτήτες είναι μεγάλο.

Τέταρτον, οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.

Πέμπτον, κλήθηκαν οι δήμοι και ιδιαίτερα οι μικροί, να φέρουν σε πέρας ένα έργο δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους, καθώς οι Υπηρεσίες Δόμησης, όπου  υπάρχουν, εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένες, παρά το αίτημα της ΚΕΔΕ για επαρκή στελέχωσή τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και μετά την ενημέρωση και τις διευκρινίσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των προτάσεων που κατατέθηκαν από την ΚΕΔΕ, έγιναν δεκτές και εν πολλοίς έχουν περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή,

Ειδικότερα:

 

  • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων από τους δύο στους πέντε μήνες.
  • Παρατείνεται μέχρι τις αρχές Ιουνίου η προθεσμία για να στείλουν οι δήμοι τα σχέδια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων. Ωστόσο δεν  αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, για να φέρουν σε πέρας το έργο, ιδιαίτερα οι μικροί και απομακρυσμένοι δήμοι.
  • Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με τις αναδασωτέες περιοχές, από τις οποίες δεν είχε εξαιρεθεί η αγροτική γη και πλέον η λύση θα δοθεί χωρίς κόστος από τα Δασαρχεία.
  • Μειώνεται σημαντικά το κόστος του τέλους αντίρρησης για τους ιδιοκτήτες ενώ μηδενίζεται για τους ΟΤΑ.

 

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ, τέθηκε επίσης το αίτημα να περιληφθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο διάταξη για τους βοσκότοπους και τα διαχειριστικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη, με στόχο την αύξηση του εθνικού επιλέξιμου βοσκότοπου.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε:

«Από τη συζήτηση προκύπτει ότι λύθηκαν αρκετά θέματα και έχει θετικό πρόσημο. Γεγονός που δείχνει ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η διάθεση, όταν αφήνουμε στην άκρη τις ιδεοληψίες, μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα και να οδηγήσουμε την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα στο δρόμο για έξοδο από την κρίση. Ευχόμαστε και άλλα στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής να έχουν ή να υιοθετήσουν  την ίδια αντίληψη με τον κ. υπουργό, ότι δηλαδή η ειλικρινής συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγεί σε λύσεις».

 

Ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης στην παρέμβασή του ανέλυσε το θέμα διεξοδικά και συμπερασματικά τόνισε στον Υπουργό ότι:

-  «Για τις περιοχές με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα σε εφαρμογή του Νόμου Τσιρώνη 4389/2016 δεν θα πρέπει να τίθεται θέμα δασικότητας (Δασικό – Αναδασωτέο)

-   Στηρίζουμε τη ρύθμιση για τα ιώδη όπως αυτή περιγράφεται στο Νόμο 4389/2016 για την οικιστική πύκνωση.

-   Θεωρούμε ότι το θέμα είναι κοινωνικό και όχι ταξικό (Δασικοί, Γεωλόγοι κτλ)

-   Απαιτείται ίσως για πρώτη φορά στο σύστημα για την δασικότητα, το κράτος να λειτουργήσει όχι καρεκλοκενταυρικά όπως μέχρι τώρα, αλλά με τη σκέψη ότι απαιτείται γρήγορα και σωστά το σοβαρό αυτό θέμα με αποφάσεις που θα τεκμηριώνουν την σταθερή μας θέση «Άνθρωπος η απάντηση στην όποια Ερώτηση».

Περισσότερα στην κατηγορία ΠΕΝΤΕΛΗ > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης