Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΠΕΝΤΕΛΗ>Πολιτισμός>«Υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις με ,σχεδόν, μηδαμινό κόστος»

«Υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις με ,σχεδόν, μηδαμινό κόστος»

MESA 1Με αφορμή το τέλος των Εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017» ο πρόεδρος του ΟΠΑΘ Παναγιώτης Μούστρης  κάνει τον απολογισμό του Φεστιβάλ στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ».

«Ο πολιτισμός είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα του σύμπαντος» είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός Αντρέ Μαρλώ για να επισημάνει την σημασία της καλλιέργειας και της εκπαίδευσης που μπορεί να προσδώσει στον άνθρωπο μια πολιτιστική εκδήλωση. Απ’ αυτές που υπήρχαν σε αφθονία φέτος το καλοκαίρι στην Πεντέλη. Ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις… 53 Εκδηλώσεις Πολιτισμού (μουσική, χορός, θέατρο) περιελάμβανε το φετινό Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017 του Δήμου Πεντέλης. Και μπορεί  η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου  εκδήλωση- αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου να μην πραγματοποιήθηκε, όμως το πρόγραμμα που ετοίμασε ο Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Ο  πρόεδρος του ΟΠΑΘ Παναγιώτης Μούστρης μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ κάνοντας τον απολογισμό μιας καθ’ όλα επιτυχημένης σεζόν, αποκαλύπτει το πρόγραμμα της εκδήλωσης προς τιμήν του αείμνηστου Διονύση Αποστολάτου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου και δίνει το σύνθημα για νέες πολιτιστικές προκλήσεις μέσα στον επόμενο χρόνο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ

 Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017» του Δήμου Πεντέλης έριξε αυλαία. Τι συναισθήματα σας άφησε και κατά πόσο θεωρείτε ότι πέτυχε τον σκοπό του;

Το πέσιμο της αυλαίας προκάλεσε αισθήματα ανακούφισης αλλά και ικανοποίησης. Ανακούφισης διότι ένα μεγάλο πολιτιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, αλλά και ικανοποίησης διότι καταφέραμε για άλλη μια φορά, να προσφέρουμε στους δημότες μας υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις με, σχεδόν, μηδαμινό κόστος. Πιστεύω ότι ο σκοπός του προγράμματος επιτεύχθηκε πλήρως. Το πρόγραμμα απέβλεπε πρώτον, στο να δώσει την ευκαιρία στους νεώτερους αλλά και τους μεγαλύτερους ν’ αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, στους φορείς να παρουσιάσουν τα αντικείμενα της δράσης τους και τα ήθη και έθιμα των ιδιαιτέρων περιοχών που εκπροσωπούν αλλά και στους δημότες – θεατές, άλλοι μεν να γνωρίσουν, άλλοι δε να ξαναζήσουν παλιά και ξεχασμένα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας.

Έχετε στοιχεία σχετικά με το   πόσοι θεατές  παρακολούθησαν τις  εκδηλώσεις; 

Από τη χωρητικότητα, την πληρότητα και τον αριθμό των πολιτιστικών δράσεων, εκτιμώ ότι πρέπει να τις παρακολούθησαν περί τις 20.000 άτομα.

MESA 2Από τις εκδηλώσεις που εσείς παρακολουθήσατε , υπάρχουν κάποιες τις οποίες ξεχωρίσατε;          

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να επισημάνω ότι όλες οι εκδηλώσεις ήσαν επιτυχημένες, λαμβανομένου υπόψη ότι έγιναν από ερασιτέχνες. Θα ήθελα να ξεχωρίσω όμως τη βραδιά στο ανοικτό θέατρο από το Σύλλογο Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε, η οποία ήταν μια πλήρης μουσικοχορευτική βραδιά, με εκπληκτικά κοστούμια, εξαιρετική ηθογραφία, θεατρικά δρώμενα και σκηνοθεσία. Ακόμη, τη θεατρική παράσταση «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο από τον ερασιτεχνικό Σύλλογο «Αργώ» Χαλανδρίου, για την άρτια οργάνωση, τη σκηνοθεσία, τα κοστούμια και την απόδοση ενός τόσο δύσκολου κλασικού έργου. Να προσθέσω ακόμη τη γιορτή «Γουρουνοπούλας» στη πλατεία Αγίου Γεωργίου, για την άρτια διοργάνωση, την αθρόα συμμετοχή του κοινού και το πηγαίο κέφι που επικράτησε και πολλές άλλες που δεν θα ήθελα να αναφέρω, διότι θα αδικήσω όσες δεν αναφερθούν.

Για ποιο λόγο επιλέξατε κατά κύριο λόγο παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς;

Σκοπός μας, όπως προανέφερα , είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους δημότες μας ν’ ασχοληθούν με τα γράμματα και τις τέχνες σε όλες τις μορφές τους (χορό, τραγούδι, υποκριτική, ζωγραφική, λογοτεχνία κ.α). Γι’ αυτό είχαμε και πολλές εκδηλώσεις εκθέσεων, παρουσίασης βιβλίων, θεατρικά κλπ. Βέβαια, δεν παραλείψαμε να εντάξουμε και 2-3  εκδηλώσεις από επαγγελματίες, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουν κι αυτοί που δεν έχουν δυνατότητα να το πράξουν μόνοι τους.

Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε στο αφιέρωμα στον Διονύσιο Αποστολάτο;  

Όπως γνωρίζετε, το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου μας είναι αφιερωμένο στον ιδρυτή της πολυφωνικής χορωδίας μας, τον αείμνηστο αρχιμουσικό Διονύση Αποστολάτο. Η τιμητική εκδήλωση θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου και θα περιλαμβάνει, κατ’ αρχήν, τ’ ακόλουθα:

-Τη συμμετοχή της 4φωνικής χορωδίας του Δήμου, η οποία φέρει το όνομα του αειμνήστου μαέστρου μας, συνοδεία πιάνου

-Τη συμμετοχή χορωδίας, μαντολινάτας με οκτώ μουσικούς, 4 με μαντολίνο, μια μαντόλα, 2 κλασικές κιθάρες και ένα κοντραμπάσο.

-Τη σύμπραξη των αδελφών Καραβιώτη.

-Στην εκδήλωση θα γίνουν ομιλίες, με τις οποίες θα παρουσιαστεί η ζωή, το έργο και η προσωπικότητα του μαέστρου και θ’ απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στη σύζυγό του.

Η εκδήλωση σχεδιάζεται να διαρκέσει περίπου δυο ώρες. Θα παραστούν άνθρωποι της τέχνης, τέως συνάδελφοι του αείμνηστου μαέστρου μας.  Αναμένεται να εξελιχθεί σε μια εκδήλωση συμμετοχής όλου του κοινού, μαζί με τους καλλιτέχνες και ελπίζουμε ότι θα μείνει σε όλους αξέχαστη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Οι προσπάθειές μας δεν τελειώνουν εδώ. Ήδη ετοιμάζουμε το φθινοπωρινό πρόγραμμα για τη χρονική περίοδο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2018, ενώ θα ακολουθήσει το εαρινό πρόγραμμα, με κυρίαρχο το πρόγραμμα των Απόκρεω και θα συνεχίσουμε με το πολιτιστικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς.

Επιθυμία και πρόθεσή μας είναι να παρουσιάζουμε συνεχώς καλύτερα προγράμματα, για χάρη των δημοτών μας. Παράλληλα, φροντίζουμε για τη συντήρηση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεών μας στο μέγιστο δυνατόν, ώστε να παρέχουμε τη καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού μας. Ενδεικτικά αναφέρω τη μετατροπή της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου σε αίθουσα θεάτρου καθώς και την αύξηση της χωρητικότητας του ανοιχτού θεάτρου με τη προσθήκη ενός ή δύο διαζωμάτων καθώς και άλλες τροποποιήσεις των εγκαταστάσεών μας.

Ολοκληρώνοντας ,ποιους θα θέλατε να ευχαριστήσετε με αφορμή το πέρας του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού»;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν το Δήμαρχό μας, Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη για την αμέριστη υποστήριξή του στο έργο μας και το ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλει όλες τις δραστηριότητές μας και ακολούθως όλους τους συνεργάτες μου, τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού  Βασίλη Λάζο, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού  Παναγιώτα Τσινού, τη Πρόεδρο της Χορωδίας μας  Δήμητρα Δημητρίου και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στον ακούραστο και πανταχού παρόντα τεχνικό μας, τον Κυριάκο Μαρκούδη.

Περισσότερα στην κατηγορία ΠΕΝΤΕΛΗ > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης