Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΠΕΝΤΕΛΗ>Πολιτισμός>«Πεντέλη – Παρθενώνας – Λονδίνο» μέσω Οδού Λιθαγωγίας

«Πεντέλη – Παρθενώνας – Λονδίνο» μέσω Οδού Λιθαγωγίας

kentrikh amarysiaΣτο κατάμεστο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» παρουσιάστηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η έκδοση «Οδός Λιθαγωγίας – Ο Δρόμος από την Πεντέλη στον Παρθενώνα».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ, τον οποίο πλαισίωσαν ο αντπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος και ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.  

Την πολιτιστική ημερίδα επιμελήθηκε η Multi Marketing Group του ομίλου «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» στο πλαίσιο του Συνεργατικού Σχηματισμού «Discover North Athens» της Περιφέρειας Αττικής.

Η ειδική έκδοση για την «Οδό Λιθαγωγίας» αποτελεί έναν καλαίσθητο και εύχρηστο οδηγό για τον δρόμο καθόδου των Πεντελικών μαρμάρων από τα αρχαία λατομεία του βουνού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει για τα καλά στον ιστορικό «χάρτη» της Αθήνας την σημασία της Πεντέλης στην υπόθεση «μάρμαρα του Παρθενώνα».

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το σκεπτικό, ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης έδωσε το στίγμα της προσπάθειας αυτής, με το τρίπτυχο «Πεντέλη – Παρθενώνας – Λονδίνο», σε μια σαφή αναφορά του στην εθνική προσπάθεια επιστροφής των θρυλικών μαρμάρων από την Αγγλία στον τόπο τους.

korres amarysiaΑπό το βουνό στον Ιερό Βράχο

Την ομιλία του ομότιμου καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ, παρακολούθησαν με τεράστιο ενδιαφέρον πλήθος προσκεκλημένων και επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων.

Για περίπου 45 λεπτά ο καθηγητής, με τη βοήθεια πλούσιου οπτικού υλικού, όχι μόνο «περπάτησε» τους παρευρισκόμενους στην Οδό Λιθαγωγίας, εξηγώντας όλες τις ιστορικές και αρχαιολογικές παραμέτρους και ευρήματα που περιγράφουν την πορεία των μαρμάρων από το βουνό στον Ιερό Βράχο, αλλά πλαισίωσε την αναφορά του στα αρχαία, νεότερα και σύγχρονα ιστορικά, κοινωνικά και αρχιτεκτονικά πλαίσια που οδήγησαν στην ανακάλυψη και ανάδειξη του αρχαίου δρόμου.

Ξεκινώντας την πορεία από μια περιγραφή των αρχαίων λατομείων της Πεντέλης τόσο γεωγραφικά όσο και ως προς την λειτουργία τους, ο Μανόλης Κορρές περιέγραψε την πορεία των μαρμάρων μέσα από Ρεματιά της Πεντέλης, τα σημερινά Μελίσσια, Βριλήσσια, Χαλάνδρι και Αθήνα, βασισμένος σε αρχαιολογικά ευρήματα, με σημαντικότεροι τον αριθμό 133 της Λεωφόρου Πεντέλης στο Χαλάνδρι, όταν κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την ανέγερση κτηρίου το 2009 ήρθε στο φως, τμήμα της Αρχαίας Οδού Λιθαγωγίας από τους αρχαιολόγους της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ανακάλυψη ιδιαίτερης σημασίας, καθώς μέχρι τότε η πορεία της Αρχαίας Οδού εικαζόταν με βάση αρχαιολογικές και γεωμορφολογικές παρατηρήσεις.

Η διαδικασία της μεταφοράς

Εξόχως ενδιαφέρουσα ήταν και η περιγραφή της διαδικασίας της «Λιθαγωγίας», της μεταφοράς του μαρμάρου μέσω της άμαξας από το λατομείο στον προορισμό του, μέσα από εξαιρετικές αναπαραστάσεις που έχει σχεδιάσει ο καθηγητής.

Όπως ανέφερε, αυτών των ειδών οι μεταφορές γίνονταν κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, ώστε οι δρόμοι να είναι στεγνοί και η διαδρομή να γίνεται πιο άνετα.  Από τις επιγραφικές μαρτυρίες γίνεται γνωστό ότι για την έλξη των τετράτροχων, τετράκυκλων, αμαξών της Λιθαγωγίας προς την Ακρόπολη χρησιμοποιήθηκαν ημίονοι, παρόλα αυτά όμως οι πληροφορίες δεν επιτρέπουν ακριβή αναπαράσταση των αμαξών, αλλά ούτε και τον προσδιορισμό του ακριβούς αριθμού των ελκτικών ημιόνων.

Μετά την κατάβαση από το ύψωμα, ο όγκος φορτώνονταν στην τετράκυκλη άμαξα, πράγμα που απαιτούσε δύο ισχυρές δοκούς, μερικές χονδρές φάλαγγες τορνευμένες με πολύ σκληρό ξύλο και τρεις - τέσσερις μεγάλους ξύλινους μοχλούς.

Η μεταφόρτωση στην άμαξα θα έπρεπε να διευκολύνεται με κατάλληλες λιθόκτιστες, υπερυψωμένες διαμορφώσεις του κάτω μέρους της Οδού Καταγωγής, καθώς και με ισχυρά ξύλα για την ακινητοποίηση της άμαξας και τη σύνδεσή της με τη λιθόστρωτη επιφάνεια της οδού καταγωγής.

Για την ανάβαση των λίθων στην Ακρόπολη χρησιμοποιούσαν το σύστημα των αντίσταθμων αμαξών το οποίο απαιτούσε τη χρήση πολύ μεγάλων, ισχυρών και ευκίνητων τροχαλιών στο άνω μέρος κάθε απλής διαδρομής, καθώς και πολύ ισχυρών σκοινιών.

proskeklimenoiΟι προσκεκλημένοι

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης,  ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ. και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Κωστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής Πέτρος Δαμιανός και Φώτης Χρυσικός, οι αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου Κώστας Ρώτας, Κηφισιάς Ζέτη Κασιμάτη και Λυκόβρυσης - Πεύκης Χρήστος Φωτίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου και γ.γ. του Δήμου Βριλησσίων Νίκος Μπαρμπούνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πέτρος Κούκουζας και Κώστας Βλάχος(Μαρούσι), Άντα Μπούσουλα, Σεβαστός Βορέας (Πεντέλη) και Ευγενία Κατούφα (Χαλάνδρι), οι πρώην δήμαρχοι Πεύκης Παύλος Καμάρας και Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης και Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, η πρώην δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς και δημοσιογράφος Νίνα Βλάχου κ.ά.

 

 

stergiou amarysia copy copy copy copyΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗΣ

«Ένας τόπος με κρυμμένο ιστορικό και περιβαλλοντικό μεγαλείο»

 «Η προώθηση και ανάδειξη της ιστορίας και της φυσικής ομορφιάς της Πεντέλης και του Πεντελικού σε συνδυασμό με την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού από εξειδικευμένους ανθρώπους (περίπατος, ποδηλασία, ιππασία, λάξευση μαρμάρων, εξερεύνηση σπηλαίων και άλλα) προφανώς αναδεικνύει τουριστικά και πολιτιστικά έναν τόπο με κρυμμένο ιστορικό και περιβαλλοντικό μεγαλείο». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης και στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Καραμέρο πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται το πόσο επίκαιρη και επιτυχημένη είναι η πρωτοβουλία σας και ο Δήμος Πεντέλης με όλα αυτά τα προσόντα που σας ανέφερα προφανώς και μπορεί να αποτελέσει τον χώρο ανάπτυξης δράσεων στα πλαίσια της σχεδίασής σας, προς όφελος του τόπου, των ανθρώπων του και της πατρίδας ευρύτερα».

Ο δήμαρχος προχώρησε σε μια περιληπτική παρουσίαση των ιστορικών και τουριστικών στοιχείων της Πεντέλης, «η ανάδειξη των οποίων», όπως σημείωσε, «θα συντελέσει αποφασιστικά στην επιτυχία της πρωτοβουλίας που όλοι προσδοκούν και επιδιώκουν προς εθνικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό όφελος της περιοχής και της πατρίδας ευρύτερα». Και κατέληξε ως εξής: «Σήμερα, παρά τις μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές από πυρκαγιές που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, η Πεντέλη είναι κύριος Περιβαλλοντικός, Ιστορικός και Τουριστικός Εκπρόσωπος της Βορειοανατολικής Αττικής για τον Έλληνα και τον ξένο επισκέπτη. Συγχαίρουμε την Περιφέρεια Αττικής για την πρωτοβουλία της αυτή και στηρίζουμε τον Συνεργατικό μας Σχηματισμό για την ανάδειξη της περιοχής μας, της Πεντέλης και του Πεντελικού, ως κύριου Πολιτιστικού και Τουριστικού Προορισμού, όπως επίσης και την “ΑΜΑΡΥΣΙΑ” και τον εκδότη της Χρήστο Ζαγκλή για την έγκυρη ενημέρωση για τα θέματα και για την στήριξη του πολιτιστικού και κοινωνικού γίγνεσθαι της περιοχής».

karameros amarysia copy copy copy copy copyΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ

«Να καταστεί η βόρεια Αθήνα ποιοτικός τουριστικός πόλος»

Παραθέτοντας μια σύντομη περιγραφή της φιλοσοφίας του Συνεργατικού Σχηματισμού «Discover North Athens» και κάποιες από τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται εν εξελίξει με στόχο να καταστεί η βόρεια Αθήνα «ποιοτικός τουριστικός πόλος έλξης», ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γιώργος Καραμέρος καλωσόρισε και ευχαριστώντας το κοινό για την μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση για την «Οδό Λιθαγωγίας», τόνισε: «Αυτή η έκδοση αποτελεί μια σεμνή προσπάθεια ανάδειξης των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών θησαυρών της βόρειας Αθήνας. Πιστοί στους αναπτυξιακούς στόχους του “Discover North Athens” με οδηγό τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ ξεκινάμε μια αρχαία περιήγηση από το Πεντελικό όρος στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης».

Μάλιστα, ο Γ. Καραμέρος ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής προτίθεται να διαθέσει την έκδοση για την «Οδό Λιθαγωγίας», μεταφρασμένη στα Αγγλικά, τόσο στους επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης, όσο και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε μια προσπάθεια σύνδεσης του αρχαίου δρόμου των μαρμάρων με τον Ιερό Βράχο, καθιστώντας τον πόλο τουριστικού ενδιαφέροντος.

«Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η αεροπορική γραμμή Αθήνα – Πεκίνο σε 9,5 ώρες. Βρισκόμαστε σε επαφές με Κινέζους παράγοντες σε μια προσπάθεια να πάρουμε ένα κομμάτι της επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη και αλλού και να την φέρουμε στα βόρεια προάστια με το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον και την πλούσια ιστορία», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης ευχαρίστησε τον Χρήστο Ζαγκλή και την «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» για την επιτυχημένη εκδήλωση και την καλαίσθητη έκδοση για την «Οδό Λιθαγωγίας».

zaglis amarysiaΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΓΚΛΗΣ

«Εδώ και 52 χρόνια στηρίζουμε τον πολιτισμό της περιοχής»

Την στήριξη του Συνεργατικού Σχηματισμού «Discover North Athens» για ανάδειξη της βόρειας Αθήνας σε τουριστικού πόλου έλξης, η οποία συμβαδίζει με την 52χρονη ιστορία της «ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ» κατά την διάρκεια της οποίας στηρίζει έμπρακτα την ιστορία, την λαογραφία, την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής, υπογράμμισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο εκδότης Χρήστος Ζαγκλής. «Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών ήταν και είναι για την “ΑΜΑΡΥΣΙΑ” πρωταρχικός στόχος», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την παρουσία στην εκδήλωση του Δημήτρη Μασούρη, «του παλαιότερου συνεργάτη της εφημερίδας» και τη «δεύτερη γενιά», τον Γιώργο Πάλλη (σ.σ. αρχαιολόγος, επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας του πλήρους ιστορικού λευκώματος για το Μαρούσι, εκδόσεων «Α»), χαρακτηρίζοντάς τον ως «ό,τι σημαντικότερο έχει να επιδείξει σε επίπεδο ιστορίας και λαογραφίας αυτός ο τόπος τα τελευταία χρόνια».

Περισσότερα στην κατηγορία ΠΕΝΤΕΛΗ > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης