Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΠΕΝΤΕΛΗ>Τοπικές Δράσεις>Εορταστικό διήμερο «Κεσκέκι» από τον «Άγιο Γεώργιο Γκιούλμπαξε»

Εορταστικό διήμερο «Κεσκέκι» από τον «Άγιο Γεώργιο Γκιούλμπαξε»

KeskekiΤο φετινό εορταστικό διήμερο του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» γνωστό ως Κεσκέκι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018  στην πλατεία Μικρασιατών (Αγίου Γεωργίου) στα Μελίσσια. Το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

-Την Κυριακή 22 Απριλίου στις 20:00 θα γίνει η προπαρασκευή του φαγητού «Κεσκέκι» δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων.

-Τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 11:00 , το φαγητό «Κεσκέκι» θα μοιραστεί και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπου τα χορευτικά τμήματα του «Αγίου Γεωργίου Γκιούλμπαξε» θα παρουσιάσουν χορούς από την Μικρά Ασία καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδος. Κατόπιν θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με την συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Ένα έθιμο που κρατάει 60 χρόνια!

Το Κεσκέκι είναι φαγητό από μοσχαρίσιο κρέας και αποφλοιωμένο στάρι το οποίο την παραμονή ετοιμάζεται στην αυλή της Εκκλησίας μέχρι τα ξημερώματα την ημέρα της γιορτής, μετά την Θεια Λειτουργία μοιράζεται σε όλους τους προσκυνητές με κρασί κ.λ.π. Είναι ένα έθιμο που χάνεται βαθιά στους αιώνες και ανάγεται στης αρχαίες ταυροθυσίες στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους με τα κοινόβια

Το έθιμο αυτό μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσιο από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα από το χωριό Γκιουλμπαξέ της περιοχής Σμύρνης, όπου ετελείτο κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Η πιο γραφική εικόνα είναι αυτή της παραμονής το βράδυ που ανάβουν φωτιές, στήνονται τα καζάνια για να βράσουν το κρέας με το αποφλοιωμένο στάρι και όλη την νύχτα ως τα ξημερώματα βρίσκονται κάτοικοι και φίλοι του εθίμου που βοηθούν και παρακολουθούν την ετοιμασία του φαγητού που διατηρείται ζεστό μέχρι το μοίρασμα του.
 
 
 
 
Περισσότερα στην κατηγορία ΠΕΝΤΕΛΗ > ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης