Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Pet News>«Μαμά, θέλω σκύλο»!

«Μαμά, θέλω σκύλο»!

bigstock 129732644 amarysiaΤι (πρέπει να) συμβαίνει όταν η επιθυμία ενός παιδιού γίνεται πραγματικότητα και στο σπίτι μας μπαίνει ένα κατοικίδιο Kαι μια μέρα, είτε οι γονείς μαζί είτε ο μπαμπάς σαν έκπληξη είτε η νονά... εμφανίζεται αγκαλιά με ένα αξιολάτρευτο κουτάβι!

Και εκεί αρχίζουν όλα!

Πολύ σύντομα, όλοι στην οικογένεια συνειδητοποιούν ότι ένα σκυλάκι, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο της ζωής του χρειάζεται φροντίδα για να μεγαλώσει αλλά και ενημέρωση, εκπαίδευση και πειθαρχία, ώστε να μάθει καλούς τρόπους μέσα και έξω από το σπίτι.

Μερικές φορές, η ιστορία καταλήγει κάπως έτσι: Ο πρώτος ενθουσιασμός φεύγει. Η μαμά ξαφνικά πρέπει να τα κάνει όλα! Δεν προλαβαίνει. Δεν έχει άλλη υπομονή. Μα καλά δεν την άκουγαν; Το κουτάβι μεγαλώνει, ή δεν συμπεριφέρεται όπως το είχαν όλοι στο μυαλό τους. Κοστίζει χρήματα, λερώνει, καταστρέφει πράγματα, ίσως δαγκώνει και γρατζουνάει, είναι πολύ ζωηρό, έγινε μεγάλο, τους ενοχλεί! Και αυτές οι βόλτες! Αχ αυτές οι βόλτες! Και το πρώην πολυαγαπημένο κουτάβι, καταλήγει είτε στο δρόμο είτε σε υιοθεσία είτε μόνο του στον κήπο, να παρακαλάει για ένα χάδι.

Φυσικά δεν είναι όλες οι ιστορίες έτσι. Αλλά έστω και μια να καταλήγει έτσι, κάτι δεν κάναμε σωστά.

Ας παίξουμε το παιχνίδι
των ερωτήσεων

Πότε πρέπει να μιλήσω με τον εκπαιδευτή; Η απάντηση είναι πριν πάρω σκύλο. Γιατί; Γιατί πολύ απλά το να διαλέξει κανείς τον κατάλληλο ιδιοσυγκρασιακά σκύλο για τον ίδιο και την οικογένειά του είναι εξαιρετικά σημαντικό. Για παράδειγμα, ένα σκυλί που λόγω ράτσας ή λόγω ιδιοσυγκρασίας χρειάζεται παραπάνω εκτόνωση έξω από το σπίτι προκειμένου να είναι νοητικά και σωματικά υγιές, πόσο κατάλληλο μπορεί να είναι για έναν ιδιοκτήτη που απουσιάζει πολλές ώρες από το σπίτι;

Είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψουν προβλήματα, όταν ο σκύλος -προκειμένου να εκτονωθεί- επιλέξει να μασουλήσει το τραπεζάκι της κουζίνας ή γαβγίζει υστερικά στο μπαλκόνι.

Μικρός, μεσαίος, ή μεγάλος; Ένας σωστά κοινωνικοποιημένος και σωστά μεγαλωμένος σκύλος είναι το πιο σημαντικό από όλα. Γιατί ένας σκύλος με καλούς τρόπους χωράει παντού. Είτε θέλετε να χωράει στην τσάντα σας είτε να χώνεστε στην τεράστια αγκαλιά του, αυτό που έχει σημασία είναι να χωράει στην καρδιά σας και στη ζωή σας. Οπωσδήποτε βέβαια, πρέπει κανείς να υπολογίσει το κόστος διαβίωσης, περίθαλψης και περιποίησης, ανάλογα με τον σκύλο που επέλεξε.

Ράτσα ή Φάτσα;

Θα διαλέγατε τον σύντροφό σας βλέποντας απλά μία φωτογραφία στο Ίντερνετ; Θα συμφωνούσατε να συγκατοικήσετε μαζί του ή μαζί της μην έχοντας καμία άλλη πληροφορία;

Είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο ένας ιδιοκτήτης να διαλέγει ένα σκύλο απλά επειδή του αρέσει πάρα πολύ μορφολογικά.

Το αν θα διαλέξετε ράτσα ή φάτσα είναι υποκειμενικό και είναι αναμφίβολο δικαίωμά σας. Δώστε όμως βάση στην επιλογή σας γιατί μην ξεχνάτε: Τα σκυλιά δεν επιστρέφονται.

Οι 3 Χρυσές Συμβουλές

- Τα σκυλιά δεν είναι δώρο. Δεν προσφέρουμε ένα σκυλί στον σύντροφό μας ή στη μητέρα μας που είναι μόνη. Το σωστό και υγιές μεγάλωμα ένος σκύλου, απαιτεί να έχει κανείς διάθεση και χρόνο και η απόφαση αυτού που αναλαμβάνει να τον καλοδεχτεί στη ζωή του πρέπει να είναι συνειδητή.

- Ζητήστε βοήθεια, για να διαλέξετε τον κατάλληλο σκύλο για εσάς και να ενημερωθείτε σωστά για το τι πρέπει να κάνετε από την πρώτη κι όλας μέρα που θα πάρετε τον σκύλο στο σπίτι σας, ώστε να ζήσετε όλοι αρμονικά.

- Και τέλος, σκεφτείτε! Θέλετε στα αλήθεια ένα σκύλο; Θα υπάρχει χώρος γι αυτόν για πάντα στη ζωή σας; Θα μπορείτε να του προσφέρετε αυτά που του αξίζουν, ώστε να σας δώσει πίσω αυτά που σας αξίζουν πολλαπλά; Η σχέση του μαζί σας είναι γι’ αυτόν ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στο μυαλό του και στην καρδιά του, από το να χάσει το πολυτιμότερο του αγαθό, Εσένα.

Λήδα Δαουτοπούλου - DOGMA TRAINERS

Τηλ: 6949077081

Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Σκύλων, P. D.T. I. GR -Πιστοποιημένη στην Υποβοηθούμενη Θεραπεία με Ζώα, Harcum College USA

Θαλάσσιος Βιολόγος - Ζωολόγος, Bsc Essex Univ. U.K.

Περισσότερα στην κατηγορία Pet News >

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης