Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ>Κοινωνία>Η ίδρυση Τράπεζας Αίματος άναψε... τα αίματα

Η ίδρυση Τράπεζας Αίματος άναψε... τα αίματα

allileggyhTo κάλεσμα του δήμου Βριλησσίων και του ΟΚΠΑ για συμμετοχή πολιτών στην υπό ίδρυση Τράπεζα Αίματος έγινε η αφορμή για έναν χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων.

Στο τραπέζι της αντιπαράθεσης κάθονται ο  Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Βριλησσίων «Η Αλληλεγγύη», ο ΟΚΠΑ και η «Δράση για μια άλλη πόλη».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Αλληλεγγύη»  αναφέρεται:

«Προς Το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων. Υπόψη Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου

Τυχαία πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο το κάλεσμα του Δήμου Βριλησσίων / ΟΚΠΑ για συμμετοχή των συμπολιτών μας στην υπό ίδρυση Τράπεζα Αίματος.
Ως εκ τούτου, υπενθυμίζουμε ότι:

1. Από το 1992 έως σήμερα, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Βριλησσίων «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», σε συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή, εξυπηρετεί και καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας σε αίμα για τους ίδιους ή συγγενικά τους πρόσωπα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατ’ έτος, έχουμε ανταποκριθεί θετικά σε πάνω από 30 αιτήματα του Δήμου και του ΟΚΠΑ.
2. Από την πλευρά του Συλλόγου μας, πάντα υπήρξε θετική διάθεση συνεργασίας και για το λόγο αυτό μας εκπλήσσει αρνητικά και μας θλίβει το γεγονός ότι τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό, αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη του το πολύ ουσιαστικό έργο της τελευταίας 25ετίας του Συλλόγου μας.
3. Ουδέποτε υπήρξε ουσιαστική πρόσκληση συνεργασίας από τον ΟΚΠΑ, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα ζητήθηκε η συνδρομή του σε όλα τα επίπεδα. Αντιθέτως, ο Σύλλογός μας, τον τελευταίο χρόνο συνεργάσθηκε τόσο με σχολεία της περιοχής όσο και με ιδιαίτερα δραστήριους συλλόγους όπως: τον Πολιτιστικό Σύλλογο "ΒΡΑΧΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ", τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Βριλησσός, τον Σύνδεσμο Αρκάδων Βριλησσίων, τον Σύλλογο Μεσσηνίων "Η ΕΛΑΙΑ" και το 4ο Σύστημα Προσκόπων Βριλησσίων.
Σημειωτέον ότι όλα τα μέλη του Συλλόγου μας, χαρακτηρίζονται από διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς στη βάση του εθελοντισμού και διαχειρίζονται με ευαισθησία το θέμα με πλήρη διαφάνεια, χωρίς σκοπιμότητες και ως εκ τούτου θεωρούμε πλήρως ακατανόητο το επισυναπτόμενο γράμμα – πρόσκληση του ΟΚΠΑ.
Θεωρούμε ότι η ενδυνάμωση υφιστάμενων δομών με αποδεδειγμένο έργο και αποδοχή από τους συμπολίτες μας, μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα και σίγουρα χωρίς κόστος. Θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί άμεσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και να αναθεωρηθεί η απόφαση ίδρυσης τράπεζας αίματος από τον ΟΚΠΑ. Παραμένουμε στη διάθεσή σας γι’ αυτό»

Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος: Νατάσσα Φριτάκη
Η Γενική Γραμματέας: Δέσποινα Μακριδάκη

dimos vrilission amarysiaΟΚΠΑ: «Χρειάζεται κοινή προσπάθεια στην προσέλκυση περισσοτέρων εθελοντών αιμοδοτών»

Η απάντηση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Βριλησσίων αναφέρει:  «Κατάπληξη προξενεί το γεγονός πως άνθρωποι που διαχειρίζονται κοινωνικούς φορείς αλληλεγγύης και εθελοντισμού υψηλών μάλιστα απαιτήσεων, προδιαγραφών και ευαισθησίας όπως μία τράπεζα αίματος εκφράζουν τέτοιες αντιλήψεις. Από αυτά που αναφέρονται τόσο στο άρθρο που διακινήθηκε διαδικτυακά πριν μία εβδομάδα από πολιτική παράταξη και κοινοποίηση του από τον εν λόγω σύλλογο, όσο και στην σημερινή επιστολή που η πρόεδρος του συλλόγου απευθύνει δημοσίως σε τοπικά σάιτ καθώς και στα μέλη του Συλλόγου και την απευθύνει και στο Δημοτικό συμβούλιο, προκύπτει ότι:

Προβάλλεται η έννοια του ανταγωνιστικού παράγοντα για ένα υπό ίδρυση ταυτόσημο ή ομοειδή φορέα αλληλεγγύης και εθελοντισμού ως επιχείρημα για τη διατήρηση ενός μονοπωλιακού καθεστώτος όταν γνωρίζουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτόν τον όρο:

* Παντελής απουσία άμιλλας και εφησυχασμός σε βασικές παροχές,

*Έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, αδυναμία ή και άρνηση εντατικοποίησης δραστηριοτήτων προς ανταπόκριση των αυξημένων αναγκών

* Δημιουργία-διατήρηση κλειστού κυκλώματος διαδικασιών

* Διαμόρφωση συντήρηση κατεστημένων καταστάσεων, παραγοντισμού

Μήπως θα έπρεπε να φαντασθούμε όλους όσοι συνηγορούν σε αυτά, στη θέση ενός Δημοτικού φορέα, πολιτισμού ή αλληλεγγύης και εθελοντισμού, μίας τράπεζας αίματος του Δήμου; Δεν γνωρίζω τότε αν θα τολμούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια επιχειρήματα για να αποτρέψουν άλλους συλλογικούς φορείς να δημιουργήσουν δράσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης, παρόμοιες ή ταυτόσημες με αυτές του Δημοτικού φορέα που θα διοικούσαν. Ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε τη κριτική τους, όταν γνωρίζουμε ότι στους περισσότερους δήμους ανά την επικράτεια, εθνικοτοπικοί σύλλογοι έχουν δημιουργήσει και δυο και τρεις τράπεζες αίματος στον ίδιο Δήμο. Όμως δυστυχώς για κάποιους ακόμα, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να καταλάβουν ότι η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός δεν είναι για το φαίνεσθαι, δεν έχει σχέση με ανταγωνισμούς ή χρώματα, δεν έχει σύνορα, αλλά είναι πράξεις ψυχής που απαιτούν μόνο γενναιοδωρία θέληση και ηθικό ανάστημα. Ενημερωτικά να θυμίσω σε όλους όσοι επιλεκτικά έχουν κοντή μνήμη, ότι ο Δήμος Βριλησσίων μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου και της Αντιδημαρχίας Παιδείας, έχουν συνεργαστεί τουλάχιστον 2 φορές μέσα σε 2μιση έτη για την πραγματοποίηση αιμοδοσίας του συλλόγου αυτού όπως και συνεργασία υπήρξε και με τον σύλλογο αιμοδοτών η Ελπίδα. Επίσης, ο Δήμος μας μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού και του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού, συμμετέχοντας στη 13η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, υποδέχτηκε τη "Φλόγα της Αγάπης", με την συνεργασία και συμμετοχή δεκάδων πολιτών, φορέων, συλλόγων, πρωταθλητών και αθλητικών σωματείων των Βριλησσίων, και τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης με κύρια Λαμπαδηδρόμο την Ολυμπιονίκη μας Νίκη Μπακογιάννη. Σκοπός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού στην εθελοντική Αιμοδοσία, ώστε η χώρα μας να καταστεί αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Σε αυτή την τόσο σημαντική δράση όταν καλέσαμε και τον σύλλογο Αλληλεγγύης να το συνδιοργανώσουμε, δεν θέλησε να συμμετάσχει για δικούς του λόγους.

Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια στην προσέλκυση περισσοτέρων εθελοντών αιμοδοτών, επίσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας σοβαρός οργανωμένος και υπεύθυνος δήμος, πρέπει να δίνει το παράδειγμα και να είναι πρωτοστάτης σε δημιουργία δομών που υποστηρίζουν όλους, να συνεργάζεται με όλους και για αυτό και προχωρήσαμε στην συνεργασία και με τον επίσημο κρατικό φορέα ΕΚΕΑ, ενταχθήκαμε με την αποδοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στο κεντρικό μητρώο και για πρώτη φορά θα συμμετέχουμε ως Δήμος στην νέα οργανωτική διαδικασία που συμπεριλαμβάνει την δυνατότητα ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας του εθελοντή αιμοδότη με τα προνόμια που προκύπτουν από αυτή για κάθε αιμοδότη. Διότι πιστεύουμε ότι ο καθένας είναι ικανός να διαχειριστεί μόνος του ανά πάσα στιγμή επιθυμεί τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν σε αίμα είτε για τον ίδιο είτε για τους συγγενείς του είτε για τους φίλους του. Στο πνεύμα αυτό καλέσαμε όλους, ώστε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να σώσουμε περισσότερες ζωές και να συμβάλλουμε στη συγκέντρωση περισσότερου αίματος στη χώρα μας, διότι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και όχι το ποιος θα το κάνει ή το ποιος το έχει ήδη κάνει. Καλούμε σε κοινή εθελοντική δράση συγκέντρωσης αίματος όλους τους συλλόγους τοπικούς και μη, όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, ημερομηνία που μας καθόρισε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το οποίο θα κάνει αντίστοιχο κάλεσμα σε όλους, διότι όπως ενημέρωσε, μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις όλοι οι σύλλογοι αιμοδοσίας και οι φορείς μπορούν να πετύχουν τα ποθητά αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας».

Β. Αρσένη-Λάμπρου - Πρόεδρος ΟΚΠΑΔΒ

aimodosia drasi amarysia«Δράση για μια άλλη πόλη»: «Το ζήτημα αποκαλύπτει την προβληματική λειτουργία του ΟΚΠΑ» 

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η «Δράση για μια άλλη πόλη». Αναλυτικά, αναφέρεται: «Η πρόεδρος του ΟΚΠΑ ασφαλώς γνωρίζει, ότι όποιος χρησιμοποιεί στις επιστολές του το λογότυπο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Ν.Π.Δ.Δ. «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ», αναφέρεται σε αποφάσεις που δεσμεύουν τον φορέα που εκπροσωπεί. Το «τυπικό» (;) πρόβλημα εδώ είναι ότι η ίδια δεν έχει ακόμη συγκαλέσει, ως όφειλε, διοικητικό συμβούλιο στον αρμόδιο Οργανισμό για να εγκρίνει (τουλάχιστον εκ των υστέρων), όχι μόνο την «απάντησή» της, αλλά και την αρχική απόφαση ίδρυσης Τράπεζας Αίματος, την οποία επίσης έχει παραλείψει να εισηγηθεί στο συλλογικό όργανο του οποίου προΐσταται.

Εφόσον λοιπόν και εάν αυτό συμβεί, η κα Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΚΠΑ για όλα αυτά που δείχνει να μην θέλει να αντιληφθεί. Ότι δηλαδή ένας Δήμος δεν έχει καμιά δουλειά να ιδρύει, ούτε Τράπεζες Αίματος, ούτε πολιτιστικούς συλλόγους, ούτε άλλους φορείς, στο βαθμό μάλιστα που αυτοί υπάρχουν και λειτουργούν, πράγμα που αντίθετα μπορούν να κάνουν οι «εθνικοτοπικοί σύλλογοι» τους οποίους η ίδια επικαλείται.

Διότι «Δήμος», δεν είναι ο μηχανισμός της διοίκησης αλλά η τοπική κοινωνία, όπως κι’ αν αυτή εκφράζεται, όποιες συλλογικότητες κι αν «παράγει», είτε αυτές μας αρέσουν, είτε όχι. Συνεπώς αρμοδιότητα του ΟΚΠΑ είναι να «ακούει», να ενισχύει, έστω να εποπτεύει, αλλά να στηρίζει τις εθελοντικές δράσεις των δημοτών τις πρωτοβουλίες τους, αντί να τις ανταγωνίζεται, να τις δυσφημεί ή να επιχειρεί να τις «καπελώσει». Όσο για την επιχειρηματολογία περί «μονοπωλιακού καθεστώτος», «απουσία άμιλλας», «άρνησης εντατικοποίησης δραστηριοτήτων...», «δημιουργίας κλειστού κυκλώματος διαδικασιών» κλπ, απλώς μεταφέρει την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση για τις «αγορές», στις εθελοντικές / ανθρώπινες δραστηριότητες, πράγμα που εκτός του ότι μαρτυρά σύγχυση, προκαλεί και ανησυχία για το κατά πόσο η διοίκηση του ΟΚΠΑ είναι σε θέση να αντιληφθεί τη ζημιά που έχει ήδη προκαλέσει».

ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ

 

Περισσότερα στην κατηγορία ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης