Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ>Πολιτική>Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το πυροφυλάκιο Βριλησσίων

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το πυροφυλάκιο Βριλησσίων

EKSOΗ «Δράση» κάνει λόγο για «εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης». Για «πυροφύλακες - φαντάσματα» και «σερίφηδες» την εγκαλεί ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλέξης Μαυραγάνης.

Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Πυροφυλάκιο Βριλησσίων εξέδωσε η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια Άλλη Πόλη». Η «Δράση» κάνει λόγο για εικόνα εγκατάλειψης χαρακτηρίζοντας την περιοχή «εργοτάξιο που εγκυμονεί κινδύνους» ενώ υπενθυμίζει την πρόταση που είχε καταθέσει για την δημιουργία μιας ανοιχτής ομάδα εθελοντών υπό μορφή συλλόγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  «Θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πυροφυλάκιο Βριλησσίων, σημείο αναφοράς για την προστασία του περιαστικού άλσους του Αγ. Θεόκλητου. Παρά τις σχετικές «σέλφι» που αναρτώνται εν αφθονία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με τα χαμόγελα των κατά περίσταση επισκεπτών -πολιτευτών και κυρίως των διοικούντων, που αναπαράγουν μια εικόνα ειδυλλιακή, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική... Ελάχιστοι και εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους εθελοντές, έλλειψη φωτισμού στο πυροφυλάκιο και τους γύρω χώρους (στο απόλυτο σκοτάδι οι βραδινές βάρδιες), έλλειψη ρεύματος (που συνεπάγεται έλλειψη ψυγείου για την εξασφάλιση κρύου νερού εν μέσω θέρους και αδυναμία φόρτισης κινητών και ασυρμάτων), κατεστραμμένη στέγη από τον αέρα, (που κατά τη διοίκηση θα επιδιορθωθεί τον Σεπτέμβριο), έλλειψη ασυρμάτων ώστε να επικοινωνούν οι εθελοντές με το «κέντρο», εικόνα εγκατάλειψης... Την ίδια ώρα, η υπό εξέλιξη εργολαβία για την αποκατάσταση της υδατοδεξαμενής καθυστερεί ανεπίτρεπτα χωρίς ουδείς να αντιδρά, έχοντας μετατρέψει την περιοχή σε ανοιχτό εργοτάξιο που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την ασφάλεια των εθελοντών, αλλά ακόμη και για την ενδεχόμενη πρόσβαση πυροσβεστικού οχήματος στη δεξαμενή. 

Πριν από δύο χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων (20.07.2015, Αριθμός Απόφασης 104/ 2015) είχε αποφασίσει ομόφωνα τη σύσταση Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βριλησσίων. Η απόφαση προέβλεπε:
«...Λόγω των ειδικότερων αναγκών αντιπυρικής προστασίας της φετινής θερινής περιόδου και των γενικών αναγκών πολιτικής προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια κάθε χρόνου προτείνεται η σύσταση Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βριλησσίων. Η εθελοντική ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες εντοπισμού και έγκαιρης ειδοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιών και σε κάθε δράση που εμπίπτει στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής σε κάθε χρονική περίοδο, σε συνεργασία και υπό τις κατευθύνσεις του Δήμου Βριλησσίων και των συναρμόδιων αρχών. Στα κύρια καθήκοντά της περιλαμβάνεται η συνεχής παρατήρηση και εποπτεία της δασικής περιοχής από το φυλάκιο επί της οδού Σολωμού στα Άνω Βριλήσσια (Πάτημα), οι τακτικές περιπολίες εντός της δασικής περιοχής καθώς και καθαρισμός της περιοχής από παραπεταμένα υλικά (σκουπίδια) επικίνδυνα για έναυση πυρκαγιάς, καθώς και άλλων επίμαχων περιοχών και σημείων που κρίνεται σκόπιμο. Η ομάδα των εθελοντών προτείνεται να ονομαστεί «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» και να έχει έδρα στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων, με επικεφαλής τον εκάστοτε αρμόδιο αιρετό για τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Μετά την κατάρτιση της παραπάνω ομάδας πρέπει να συντελεστούν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την εκπαίδευση των εθελοντών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.»
Η «Δράση» είχε προτείνει τότε να δημιουργηθεί μια ανοιχτή ομάδα εθελοντών υπό μορφή συλλόγου, που να διαθέτει δηλαδή νομική υπόσταση και καταστατικό, ώστε αφενός να διευρυνθεί το σώμα των εθελοντών, αφετέρου η ομάδα των ενδιαφερομένων να αποκτήσει αυτόνομη λειτουργία, υπό την αιγίδα βεβαίως του Δήμου και του αρμόδιου γραφείου Πολιτικής Προστασίας. Η πρόταση της «Δράσης» δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ., επειδή κρίθηκε ότι η υπάρχουσα κατάσταση λειτουργούσε ικανοποιητικά, παρ’ όλο που με αυτήν θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και άλλα κρίσιμα προβλήματα, όπως π.χ. η έλλειψη ασφάλισης των εθελοντών σε περίπτωση κινδύνου ή τραυματισμού τους στο βουνό αλλά και κατά τη μετακίνησή τους, είτε από και προς τα σημεία φύλαξης, είτε στις περιπολίες, είτε και σε συμβάντα εκτός της περιοχής.
Ποια ήταν η «υπάρχουσα κατάσταση» στον δήμο μας; Η συγκρότηση μιας «κλειστής» ομάδας από 15 συγκεκριμένα και ονομαστικά αναφερόμενα μέλη, (με την προσθήκη, ως επικεφαλής, του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας), τα περισσότερα των οποίων διέθεταν πολύχρονη εμπειρία στη φύλαξη του βουνού και αποδεδειγμένο ενδιαφέρον και αγάπη για το άλσος, ορισμένα μάλιστα είχαν αποκτήσει ή απέκτησαν και εκπαίδευση από την Πυροσβεστική. Οι 15 αυτοί εθελοντές, στους περισσότερους εκ των οποίων ο δήμος και κάθε διοίκηση «χρωστάνε» πολλά, ορίστηκαν με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.. (Οι συγκεκριμένοι εθελοντές ας μη συγχέονται με τους μεμονωμένους εθελοντές ή τις συλλογικότητες που δεν διαθέτουν αρμοδιότητα και εκπαίδευση -μεταξύ των οποίων και η «Δράση»- και συμβάλουν μόνον επικουρικά στη φύλαξη του βουνού καλύπτοντας ορισμένες βάρδιες, χωρίς να εντάσσονται οργανικά στο σχεδιασμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που έχει επιφορτιστεί με την 24ωρη φύλαξη του βουνού και όχι μόνον...)

Ερωτάται λοιπόν η διοίκηση και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δυο χρόνια μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, πόσα από τα 15 συστατικά μέλη της «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» παραμένουν και σήμερα ενεργά, επιφορτισμένα σε σταθερή βάση με τη φύλαξη του δημοτικού άλσους; Λειτουργεί η ομάδα ως ομάδα;
Μήπως έχει αντιληφθεί η διοίκηση και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ότι ούτε στα δάκτυλα του ενός χεριού δεν αριθμούνται πλέον οι εκ συστάσεως εθελοντές που «επιχειρούν» στον «Θεόκλητο»; Και για ποιους λόγους άραγε συνέβη αυτό;
Με ποιον τρόπο ο δήμος Βριλησσίων φροντίζει τους εθελοντές τους, οι οποίοι μπορεί να μη ζητούν τίποτα περισσότερο από ένα αυτονόητο ενδιαφέρον, ωστόσο μέχρι και τη «στολή» με τον απαραίτητο δαπανηρό εξοπλισμό πληρώνουν από την τσέπη τους; Μήπως καλύπτονται έξοδα βενζίνης για τις μετακινήσεις τους ή τις περιπολίες; Και πόσο «εθελοντής» πρέπει να είναι τελικά κάποιος, για να παραμένει σ’ ένα βουνό νύχτα, χωρίς φωτισμό, χωρίς ασφάλεια των προσωπικών αντικειμένων του, χωρίς ρεύμα, χωρίς επικοινωνία, χωρίς ένα μπουκάλι νερό, ακόμη και χωρίς σακούλες απορριμμάτων όταν οικειοθελώς καθαρίζει το δάσος; Και κυρίως χωρίς να ερωτάται ή να υπολογίζεται σε οτιδήποτε; Είμαστε σοβαροί; Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί ομαλά η φετινή αντιπυρική περίοδος... ώστε στη συνέχεια να διερευνηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, εάν πράγματι, η διοίκηση επιθυμεί τη διάλυση της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας ή όχι... Θα επανέλθουμε»...

Αλέξης Μαυραγάνης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας : «Η Δράση συνεχίζει την πορεία της προς το νεοσυντηρητισμό»

mayraganis«Μήπως η υπερσυντηρητική-«σερίφικη» ατζέντα βρίσκει νέους εκφραστές για λίγες θερινές εντυπώσεις» αναρωτιέται σε ανακοίνωση-απάντηση προς την «Δράση» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Αλέξης Μαυραγάνης. Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει:

«Τη δική της λυπηρή πορεία προς το νεοσυντηρητισμό φαίνεται ότι συνεχίζει η Δράση με ανακοινώσεις σαν τη σημερινή (που με επίταση μάλιστα ζητά την απάντησή μας), αναιρώντας σημαντικά στοιχεία από μια ενδιαφέρουσα τοπική πορεία ετών …Μετά την αρνητική της στάση στο θέμα των παρατασιούχων εργαζόμενων της καθαριότητας και για τη διαδικασία μόνιμης πρόσληψη προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας στον τομέα αυτό, μετά την άρνησή της στην έναρξη διαδικασίας απόκτησης του Ο.Τ.61 (πρώην τένις κλαμπ), εξακολουθεί – την ώρα του μιντιακού ξεσαλώματος για τα θέματα πυροπροστασίας στο κεντρικό σκηνικό - και με αφορμή τη φύλαξη του Θεόκλητου, να επενδύει στη λογική της στείρας αντιπολίτευσης σε ότι περπατάει, πετάει ή κολυμπάει, σε ότι γενικώς κινείται… Γιατί γίνονται έργα (και μέχρι να ολοκληρωθούν ενοχλούμαστε); Γιατί υπάρχουν αρκετοί εθελοντές και όχι ακόμα περισσότεροι; Γιατί κάνουμε παραπάνω κοινωνική πολιτική; Γιατί τόση αλληλεγγύη; Γιατί κάνουμε λιγότερη αθλητική πολιτική; Γιατί επενδύουμε σε εξοπλισμό πυρόσβεσης και θέλουμε αληθινούς εθελοντές, αντί για εργολάβους πολιτικής προστασίας; Γιατί-γιατί-γιατί….

- Επειδή επενδύουμε στις υποδομές ύδρευσης, φυσικού αερίου και πάσης φύσης δημόσιες υποδομές που αναβαθμίζουν το προάστιό μας, έστω και αν στο μεσοδιάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν τέτοια έργα υποδομής πρέπει να επιδείξουμε (όλοι μας) και κάποια αναγκαία υπομονή.
- Επειδή όταν εισάγεις προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης για πρώτη φορά σε έναν ΟΤΑ, ακόμα κι αν αρχίζουν με αδυναμίες, η κατεύθυνση είναι ορθή και το πεδίο για την περαιτέρω ενδυνάμωση και βελτίωσή τους ιδιαίτερα πρόσφορο και ευρύ, όπως και αυτό της συνεισφοράς όλων.
- Επειδή σε μερικά έρμα στρέμματα πρασίνου που βρίσκονται στο δασάκι του Θεόκλητου και αποτελούν πνεύμονα οξυγόνου, περιπάτου και αναψυχής, χρέος μας είναι να φυλάσσονται και να διαχειρίζονται, με ίδιες δυνάμεις και με την ευπρόσδεκτη εθελοντική συνεισφορά των πολιτών, κι όχι να ανεχθούμε την εκμετάλλευση της περιβαλλοντικής προστασίας από πυροφύλακες «φαντάσματα» και διάφορους σερίφηδες… Επειδή-επειδή-επειδή…

Ιδίως, πάντως, η ευκαιριακή υιοθέτηση «καουμπόικων» λογικών και σχημάτων αντί της δημόσιας και κοινωνικής διαχείρισης του σημαντικού αυτού περιβαλλοντικού ζητήματος, θεωρώ ότι εκθέτει όσους με ευκολία αναλαμβάνουν να την ευαγγελίζονται και χρειάζεται περισσότερο προσοχή… Αλλά και σοβαρότητα, για την οποία κιόλας μας εγκαλείτε… Αναμένουμε πράγματι να επανέλθετε, θα έχει ενδιαφέρον για να δούμε ποιος υπερασπίζεται τι τελικά…

Η δημοτική αρχή αλλά και προσωπικά, ευχαριστούμε και ευχαριστώ ειλικρινά και θερμά, τους εθελοντές - εγγεγραμμένους σε αποφάσεις και ομάδες ή μη – που (και) φέτος συμβάλλουν χωρίς άλλες σκέψεις και στοχεύσεις στην πυροφύλαξη του Δάσους Θεόκλητου. Κι οι οποίοι, πέραν των όσων έχουν την οποιαδήποτε σχέση εργασίας με τον Δήμο Βριλησσίων - που κι αυτούς προφανώς ιδιαίτερα ευχαριστούμε για τις άριστες και ευσυνείδητες υπηρεσίες τους - είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Και χρόνο με τον χρόνο θα γίνονται και περισσότεροι, όσο αντιλαμβάνονται ότι δεν υποκρύπτονται διάφορα παιχνίδια και μικροσυμφέροντα».

Περισσότερα στην κατηγορία ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης