Ο Οργανισμός Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου εξέδωσε ανακοίνωση με σύντομες συμβουλές προκειμένου να απολαύσουμε τις διακοπές μας με ασφάλεια, προστατεύοντας την υγεία μας.
Οι συμβουλές, αφορούν κυρίως βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε όσον αφορά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τη σωστή διατήρηση των τροφίμων και την κατανάλωση του αλκοόλ.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Υγείας του Δήμου Κώστας Νταλούκας, με αφορμή την ανακοίνωση, επισημαίνει ότι ο καρκίνος του δέρματος, η δηλητηρίαση με τρόφιμα και τα ατυχήματα από κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν, με την τήρηση βασικών κανόνων.
Οι κανόνες αυτοί είναι:
- Μην βγείτε για μπάνιο ή έξω τις ώρες 11 το πρωί με 4 το απόγευμα, που ο ήλιος ακτινοβολεί κάθετα και η ακτινοβολία αυτή προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στο δέρμα
- Φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου και ρούχα που καλύπτουν όσον το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.
- Χρησιμοποιείστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 και αλειφτείτε συχνά ιδίως μετά από άσκηση ή κολύμπι.
- Η σκιά είναι η καλύτερη προστασία για τον ήλιο.
- Πάντοτε να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν πιάσετε τρόφιμα. Πλύνετε τα σκεύη και τις επιφάνειες που θα μαγειρέψετε πριν και μετά το ψήσιμο.
- Διατηρείστε τα ωμά τρόφιμα και τους χυμούς τους ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα κατά την διάρκεια της αποθήκευσης και της παρασκευής.
- Όταν βάλετε τρόφιμα σε φορητό ψυγείο για να φάτε στην ύπαιθρο ή την παραλία τυλίξτε το ωμό κρέας και τα πουλερικά επιμελώς και βάλτε τα στον πυθμένα του ψυγείου, ώστε να μην τρέξουν ζουμιά στα άλλα τρόφιμα.
- Ψήστε το κρέας επαρκώς
- Όταν πρόκειται να ξαναζεστάνετε φαγητό, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει σε αυτή του μαγειρέματος.
- Φροντίστε, την ώρα του ψησίματος, το ψημένο κρέας να μην έρχεται σε επαφή με το ωμό
- Καταναλώστε την μαγειρεμένη τροφή όσο ακόμα είναι ζεστή. Θυμηθείτε: τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται όταν η τροφή κρυώνει σιγά – σιγά.
- Βάλτε όσον το συντομότερο δυνατόν στο ψυγείο τα περισσεύματα και την μαγειρεμένη τροφή. Μην διατηρείτε τροφές σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από μία ώρα το καλοκαίρι.
- Καταψύξτε αμέσως την τροφή που έχει περισσέψει, αν πιστεύετε ότι δεν θα την καταναλώσετε μέσα σε δύο – τρεις ημέρες.
- Σχεδιάστε με ασφάλεια τις δραστηριότητες και τα σπορ
- Αλκοόλ και κολύμβηση, σκι, οδήγηση ταχύπλοου και θαλάσσιες άλλες δραστηριότητες δεν πάνε μαζί.