Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Υγεία>SOS… πολλάκις από τα «βόρεια» νοσοκομεία

SOS… πολλάκις από τα «βόρεια» νοσοκομεία

nosokomeia mesaΚοινό ψήφισμα των Σωματείων Εργαζομένων «Αμαλία Φλέμινγκ», Σισμανογλείου και Παίδων Πεντέλης για τα άλυτα προβλήματα, ένταση με τον Παύλο Πολάκη.

Εκπρόσωποι Κομμάτων, ο δήμαρχος Πεντέλης, εκπρόσωποι δημάρχων και παρατάξεων, αντιπροσωπεία των ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ, συλλογικότητες και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Σωματείων Εργαζομένων των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, «Αμαλία Φλέμιγκ» και Παίδων Πεντέλης, και συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε στο «Φλέμιγκ» την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.

Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για την τραγική κατάσταση και τις ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων για να τα κρατήσουν ανοιχτά και να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης στους πολίτες της ευρύτερης βόρειας Αθήνας. Τα σωματεία παρουσίασαν στοιχεία που, όπως τονίζουν, «αποδεικνύουν ότι ο κόσμος που έχει ανάγκη απευθύνεται όλο και περισσότερο στα νοσοκομεία αυτά, γεγονός που δείχνει την αναγκαιότητα, να ενισχυθούν άμεσα σε προσωπικό και να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική υποδομή τους».

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι, την ώρα που τα προβλήματα παραμένουν ή γιγαντώνονται, «η διοίκηση παρουσιάζει και προωθεί “σχέδιο ανάπτυξης” που βασικό του στοιχείο είναι οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών μέσω κοινού οργανισμού».

Ακολούθησε συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων, με πρώτο την έλλειψη προσωπικού «που κάνει πλέον τη λειτουργία τους επικίνδυνη», όπως ανέφεραν, ενώ ως προς την συγχώνευση των νοσοκομείων υποστήριξαν ότι «όχι μόνο δεν είναι εγγύηση καλής λειτουργίας και ανάπτυξης, ούτε σιγουριάς για τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα (όπως έγινε με το Παπαδημητρίου και το παιδοψυχιατρικό) προανάκρουσμα για κλεισίματα και διαθεσιμότητες».

Κοινό ψήφισμα

Τη σύσκεψη ακολούθησε η έκδοση κοινού ψηφίσματος των τριών σωματείων, το οποίο έχει ως εξής:

«1. Οι εργαζόμενοι και οι φορείς, τοποθετούμε την “κόκκινη γραμμή” της αντίστασής μας, σε κάθε προσπάθεια της Διοίκησης των Νοσοκομείων που θα συγχωνεύει και θα καταργεί τμήματα και υπηρεσίες των Νοσοκομείων με όχημα τον ενιαίο οργανισμό, που θα στρώνει το έδαφος και θα διαμορφώνει το νομικό πλαίσιο για την σταδιακή κατάργηση και το κλείσιμο του “Αμαλία Φλέμιγκ”, που θα δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω συρρίκνωσης και υποβάθμισης για το Σισμανόγλειο και το Παίδων Πεντέλης. Φύσει και θέσει, οι εργαζόμενοι και όσοι απευθύνονται στα Νοσοκομεία μας διεκδικούμε την ανάπτυξή τους, με πλήρη κάλυψη των απαιτούμενων μόνιμων θέσεων. Το σχέδιο που μας κοινοποιήθηκε και η ομολογία της Διοίκησης πως το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», (δηλαδή χωρίς νέες οργανικές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού, τεχνολόγων κλπ. και με υποσχέσεις για χρηματοδότηση μέσω δωρεών!). Καταδεικνύει ότι εκείνο που θα απομείνει στο τέλος είναι (ακόμα περισσότεροι) εργαζόμενοι “λάστιχο”, με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις εκεί που ήδη υπάρχουν τραγικές ελλείψεις και εξουθενωμένο προσωπικό.

2. Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεσα η ενίσχυση με το απαιτούμενο προσωπικό και στα τρία Νοσοκομεία για να αποτραπεί, πρώτα και κύρια, ο κίνδυνος κατάρρευσης και κλεισίματος μονάδων και τμημάτων.

3. Θεωρούμε ακόμα, επιβεβλημένη την διεύρυνση των υπηρεσιών υγείας στη περιοχή με το προσωπικό και τη χρηματοδότηση που απαιτείται, επ’ ωφελεία των κατοίκων της περιοχής. Με Νοσοκομεία που θα λειτουργούν διατηρώντας την αυτοτέλειά τους.

4. Εκτιμούμε ως απαραίτητο τον συντονισμό και τον κοινό βηματισμό με όλους τους φορείς, τους συλλόγους, τα κινήματα και τους Δήμους της περιοχής στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ισχυρής συμμαχίας των εργαζομένων και των κατοίκων της με κοινό στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην περίθαλψη και την αντίσταση σε κάθε απειλή για νέες συγχωνεύσεις και κλεισίματα Νοσοκομείων.

Δεν διαπραγματευτόμαστε την ύπαρξη και αξιοπρεπή λειτουργία των νοσοκομείων. Με μαζικές κινητοποιήσεις θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας σε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη».

stergiou amarysiaΔημήτρης Στεργίου - Καψάλης: «Θέλουμε αυτόνομα και τα τρία νοσοκομεία»

«Ως Δήμος μπορούμε να συνεισφέρουμε στον εξωραϊσμό της πτέρυγας “Μπόμπολα” που έχει κλείσει, ώστε να γίνει Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα»

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη στον απόηχο της σύσκεψης στο «Φλέμινγκ», προκειμένου να μάθει τις θέσεις του Δήμου για το «φλέγον» ζήτημα των νοσοκομείων της περιοχής.

«Ενημερώθηκα για την προσπάθεια των εργαζομένων να αντισταθούν στην πρόθεση της διοίκησης των νοσοκομείων Σισμανογλείου και “Φλέμιγκ”, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος Οργανισμός» μας λέει και προσθέτει: «Από την κουβέντα κατάλαβα ότι μετά την περίοδο κατά την οποία ο Άδωνις Γεωργιάδης διετέλεσε Υπουργός Υγείας , υπάρχει μια “στραβή” διαδικασία, σύμφωνα με την οποία το Σισμανόγλειο έχει γίνει κεντρικό νοσοκομείο που έχει ως υπομονάδες του το “Φλέμιγκ” και το Παίδων Πεντέλης. Η διαδικασία αυτή προωθείται ώστε να γίνει status, προκειμένου σταδιακά να λειτουργήσει ένα κεντρικό νοσοκομείο που θα λέγεται “Σισμανόγλειο” και τα υπόλοιπα να υπολειτουργούν».

Ποια είναι η θέση του Δήμου στο ζήτημα; Ο δήμαρχος απαντά: «Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως διοίκηση του Δήμου Πεντέλης έχουμε σαφή και ξεκάθαρη θέση: θέλουμε το Σισμανόγλειο, το “Φλέμιγκ” και το Παίδων αυτόνομα νοσοκομεία, γενικά και εφημερεύοντα. Νοσοκομεία τα οποία δεν θα έχουν αλληλεξάρτηση, θα είναι πλήρως στελεχωμένα, ενώ θα έχει προηγηθεί μελέτη για τον εξωραϊσμό των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, τομέας στον οποίο κι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε. Επίσης, θέλουμε να στελεχωθούν με τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να μη θυμίζουν τα νοσοκομεία της σημερινής κατάστασης, της απαξίωσης η οποία φαίνεται πως προωθείται. Εμείς ως Δήμος -και αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε ήδη προτείνει- μπορούμε να συνεισφέρουμε στον εξωραϊσμό της πτέρυγας “Μπόμπολα” στο “Αμαλία Φλέμιγκ” που έχει κλείσει, ώστε να γίνει πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Να στελεχωθεί και να λειτουργεί, δηλαδή, από το υπουργείο και να συντηρείται από τον Δήμο Πεντέλης».

Και ο Δ. Στεργίου - Καψάλης κατέληξε: «Θα είμαστε μπροστάρηδες σε οποιαδήποτε κινητοποίηση οργανωθεί από τους φορείς των εργαζομένων. Απαιτείται εγρήγορση από όλους μας ώστε να μην επιτρέψουμε την υλοποίηση αποφάσεων που θα διαταράξουν το κυρίαρχο θέμα της υγείας του πολίτη».

Στο προσκήνιο τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σισμανόγλειο

«Πόλεμος καταγγελιών» Πολάκη - εργαζομένων

«Μιλάμε για παρακράτος με χιλιάδες πλοκάμια, όμως θα τα κόψουμε». Η συγκεκριμένη ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, προκάλεσε «πόλεμο» με το Σωματείο Εργαζομένων του Σισμανογλείου. Αφορμή για την ανάρτηση αποτέλεσε καταγγελία συνεργάτιδάς του, ο αδελφός της οποίας χειρουργήθηκε στο Σισμανόγλειο, ότι δεν υπήρχαν καθαρά σεντόνια, ότι συνάντησε επιθετική συμπεριφορά και ότι μετά από ενέργειές της «βρέθηκαν μέσα σε μισή ώρα και διανεμήθηκαν σε όλους τους ασθενείς».

Ο υπουργός κατέληξε στο μήνυμά του, λέγοντας ότι για το περιστατικό διέταξε σχετική έρευνα.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων σε έκτακτη συνεδρίασή του καταγγέλλει τη διοίκηση του Νοσοκομείου και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τον οποίο και καλεί να ζητήσει συγγνώμη θέτοντας σειρά σοβαρών ερωτημάτων - καταγγελιών:

«Επιληφθήκατε του θέματος κ. Πολάκη και κ. Διοικητά όταν:

• Βαριά ασθενείς μαζί με τους εργαζόμενους κλείστηκαν ανάμεσα σε δύο ορόφους, την προηγούμενη εβδομάδα με κίνδυνο της ζωής τους, επειδή δεν επισκευάζονται τα ασανσέρ;

• Εδώ και 2 χρόνια που κυβερνάει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένουν 5 αίθουσες κλειστές στα Χειρουργεία, 6 κρεβάτια κλειστά στη ΜΕΘ, 80 κρεβάτια κλειστά στο Νοσοκομείο;

• Την ίδια περίοδο που εσείς ηγείστε στο Υπουργείο Υγείας και το νοσοκομείο μας, αποχώρησαν 300 εργαζόμενοι ενώ προσλήφθηκαν μόνο 11;

• Κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι και οι έφηβοι ασθενείς στους ψυχιατρικούς ξενώνες;

• Για τον χαλασμένο υπέρηχο των ΤΕΠ και τα δρομολόγια ασθενών και τραυματιοφορέων;

• Για τη συρρίκνωση των Υπηρεσιών Υγείας του “Αμαλία Φλέμιγκ”, που μάλιστα γρήγορα, γρήγορα θέλετε να κλείσετε, μιλώντας δήθεν για ανάπτυξη με ενιαίο Οργανισμό, όταν η χρηματοδότηση των δύο Νοσοκομείων είναι μειωμένη κατά πολύ στον προϋπολογισμό του 2018.

• Σε προηγούμενη εφημερία δεν υπήρχαν σεντόνια για τους ασθενείς, οι οποίοι δεν τύγχαναν να είναι γνωστοί του υπουργού;

• Σε σχέση με τη Βοηθό Θαλάμου της Χειρουργικής Κλινικής στην οποία νοσηλεύεται ο ασθενής της συνεργάτιδας σας στο Υπουργείο, που σέρνει το πόδι της, με πόνο στο πρόσωπό της, αλλά παρόλα αυτά αλλάζει τα σεντόνια και φροντίζει τους 30 ασθενείς μόνη της; Την κυρία αυτή που στηρίζει το Δημόσιο Σύστημα Νοσοκομείο, δεν την είδε η συνεργάτιδά σας και τολμάτε εσείς να την αποκαλείτε πλοκάμι του παρακράτους;

• Για να απαντήσετε και να επιλύσετε τα όσα αιτούνται οι Διευθύνσεις των Υπηρεσιών του Νοσοκομείου;

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνει ότι το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έχει ταμειακό διαθέσιμο πάνω από 5.000.000 ευρώ. Τελικά ποιος ευθύνεται κ. Υπουργέ, κ. Διοικητά που δεν καλύπτονται βασικές ανάγκες των ασθενών, όταν υπάρχουν «λεφτά», κατά τον κ. Πολάκη;

Τελικά το φιλότιμο των εργαζομένων ασθενών πώς πληρώνεται;

Όπου υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφορίας και κατάχρησης, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, όχι μόνο τα καταγγέλλει, αλλά απαιτεί από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να μη τα κουκουλώνει και να αποδίδει τις ευθύνες όπου κι αν υπάρχουν».

Περισσότερα στην κατηγορία ΥΓΕΙΑ > ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης