Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Υγεία>Απολογισμός εκστρατείας ενημέρωσης για αντιβιοτικά/εμβόλια

Απολογισμός εκστρατείας ενημέρωσης για αντιβιοτικά/εμβόλια

apologismos antiviotikwnΣυνάντηση με θέμα την εκστρατεία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου μεταξύ του προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη και της καθηγήτριας Παθολογίας ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγου  Ελένης Γιαμαρέλλου  για τον απολογισμό της εκστρατείας μέχρι σήμερα και τον περαιτέρω σχεδιασμό της.

Η Εκστρατεία έχει ξεκινήσει από το 2014, τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 84 ημερίδες ενημέρωσης του κοινού πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτής της εκδήλωσης έχει δημιουργηθεί κατάλληλο βιβλίο που απευθύνεται στους παιδικούς αναγνώστες με τίτλο  «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη Συγγραφέα Ιωάννα Μπουλντούμη. Το βιβλίο έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων για τη διανομή του στα δημοτικά σχολεία της χώρας μέσω των Δήμων-μελών του Δικτύου, η οποία και έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά από αυτά τα βιβλία να βρίσκονται ήδη στις βιβλιοθήκες των σχολείων.

Παράλληλα με την εκστρατεία και κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελ. Γιαμαρέλλου, πραγματοποιείται πιλοτικά στους γιατρούς του Δήμου Αμαρουσίου έρευνα για τη χρήση του strep test και τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών όπου δεν είναι απαραίτητα. Για το σκοπό αυτό έχουν διανεμηθεί σε 15 γιατρούς παθολόγους 375 strep test. Έχουν διανεμηθεί επίσης πρωτόκολλα και φόρμες καταγραφής ασθενούς στους οποίους χορηγούνται τα test για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πραγματική ανάγκη για χρήση αντιβιοτικού. Η έρευνα θα διεξάγεται μέχρι τέλη Μαρτίου.

Ο Γ. Πατούλης δήλωσε: «Για τέταρτη συνεχή χρονιά εξειδικευμένοι ιατροί λοιμοξιολόγοι διατρέχουν όλη την Ελλάδα με στόχο να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας με τον πιο έγκυρο τρόπο, για το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών αλλά και να προστατεύουν την υγεία τους με όλα τα εγκεκριμένα για τους ενήλικες εμβόλια. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί προς όφελος των πολιτών σε κάθε σημείο της χώρας».

Η Ελ. Γιαμαρέλλου, αναφέρθηκε στη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα εμβόλια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά με συνέπεια όταν πραγματικά τα χρειαζόμαστε να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί δεν είναι πλέον δραστικά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής του Δικτύου Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, η συντονίστρια Προγράμματος «Υγιείς Πόλεις» στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ και πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, Νταίζη Παπαθανασοπούλου και η  δημοσιογράφος Υγείας Ελένη Καμάρα.

Περισσότερα στην κατηγορία ΥΓΕΙΑ > ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης