Μια γιορτή που εάν εξαιρέσει κανείς τα τυπικά που χαρακτηρίζουν κάθε τέτοια εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που εδώ και αρκετά χρόνια παλεύει άνισα, άλλοτε για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και άλλοτε να στηρίξει όσο μπορεί την πολιτιστική της κληρονομιά.
Σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση του πρώτου έπαιξε και συνεχίζει να παίζει η πολεμική μας αεροπορία που από τότε που συγκροτήθηκε στις αρχές του αιώνα μέχρι και σήμερα άλλαξε πολλούς τύπους αεροσκαφών, εκείνο όμως που δεν άλλαξε και παραμένει το ίδιο διαχρονικά είναι τα ψηλά ιδανικά, η τόλμη και πάνω από όλα η δεξιοτεχνία των ελλήνων αεροπόρων, που εάν ποτέ είχε υιοθετηθεί βραβείο για τους καλύτερους χειριστές, είμαι βέβαιος ότι θα είχαν σαρώσει.
Άλλωστε, είναι πολλά τα παραδείγματα της γενναιότητας και παλικαριάς που έχουν κάνει γνωστή την Αεροπορία μας παγκοσμίως.
Χαρακτηριστικά αναφέρω: Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων σημειώθηκε η πρώτη παγκοσμίως αεροπορική αποστολή ναυτικής συνεργασίας από τα Δαρδανέλια που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία των θαλάσσιων επιχειρήσεων με τους ατρόμητους, Υπολοχαγό Μουτούση και σημαιοφόρο το Αριστείδη Μωραϊτίνη, ο οποίος βομβάρδιζε με το αεροπλάνο του τις τουρκικές δυνάμεις τη ΝΥΧΤΑ. Κατά την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής ο αεροπόρος Βελούδιος, ο οποίος προσγείωσε το αεροπλάνο του στην Προύσσα, ύψωσε την ελληνική σημαία και κατόρθωσε να διαφύγει με διάτρητη από τις σφαίρες έλικα, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα.
Ο άθλος στην εποποιία του ‘40 του Υποσμηναγού Μητραλέξη που εμβόλισε με την έλικά του το ουραίο πτέρωμα ιταλικού βομβαρδιστικού, το οποίο και κατέπεσε.
Τη γενναιότητα του αεροπόρου Αθανανασάκη που ξεκινώντας από τη Λιβύη με κατεύθυνση και στόχο το βομβαρδισμό της κατεχόμενης από τους Γερμανούς Κρήτη και ενώ είχε εντολή να επιστρέψει πίσω, γιατί μια δεξαμενή του είχε ξεκολλήσει, παρόλα αυτά συνέχισε βομβαρδίζοντας τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, καταρρίφθηκε έπεσε με το αλεξίπτωτο και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.
Και σε καιρούς ειρήνης το ακροβατικό σμήνος της αεροπορίας που σε κάθε αεροπορική επίδειξη ήταν πρώτο και σε βαθμό δυσκολίας και σε βαθμό ελιγμών μέχρι το θάνατο τον τραγικό θάνατο του αλησμόνητου Νίκου Σιαλμά και του Υποσμηναγού Ν. Παρούση.
Τις φετινές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Αμαρουσίου κύριος Γεώργιος Πατούλης συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Σπύρο Σταθούλη, τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Επαμεινώνδα Κατσιγιάννη και τον αντιδήμαρχο Επαμεινώνδα Γαρδέλη, ο οποίος ξενάγησε τον δήμαρχο στο αεροδρόμιο του Τατοΐου και του οποίου ο πατέρας υπήρξε ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ανέφερε τα εξής:
«Η Πολεμική μας Αεροπορία από την εποχή της ίδρυσής της έχει συμβάλει σημαντικά έως και σήμερα, στους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας, όπως επίσης και σε καιρούς ειρήνης, διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πάντοτε δίνοντας μαθήματα θάρρους και ιδανικών. Γι αυτό και σήμερα τιμούμαι όχι μόνο τους ηρωικούς πιλότους μας αλλά το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς τη συμβολή των οποίων τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί».
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Επαμεινώδας Α. Γαρδέλης
Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου.