Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Ευχαριστούμε για την πρόσκληση που μας απευθύνατε.
Αν με δυο λόγια μας ζητούσατε να τοποθετηθούμε για το θέμα που συζητάμε θα σας έλεγα:
«Ναι στην μεταρρύθμιση στην Τ.Α. – Όχι όμως στο συγκεκριμένο σχέδιο»
Η μεταρρύθμιση στην Τ.Α. είναι απαραίτητη.
Εκτός από τις διαπιστώσεις που υπάρχουν στο κείμενο της διαβούλευσης του Υπουργείου , είναι και η ανάγκη να αποκατασταθεί το κύρος της Τ.Α. στη λαϊκή συνείδηση.
Άρα το ζητούμενο δεν είναι μεταρρύθμιση ή όχι, αλλά μεταρρύθμιση σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Και εδώ ξεκινάνε οι διαφωνίες μας με το σχέδιο.
Καθιέρωση της απλής αναλογικής και όχι του συστήματος που δίνει στην πλειοψηφία τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η μη καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν δίνει διέξοδο σε κοινωνικές δυνάμεις να εκφραστούν με αυτοδιοικητικά κριτήρια, πέρα και έξω από τα πολιτικά κόμματα, ακριβώς όπως επιβάλλεται από το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Αντίθετα με τις συνενώσεις ενισχύεται περαιτέρω η κομματικοποίηση των συνδυασμών ακριβώς όπως συμβαίνει και σήμερα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
Αν ανατρέξετε στο διαδίκτυο θα δείτε δεκάδες ενώσεις ενεργών πολιτών που προωθούν διάφορα κοινωνικά θέματα και που θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν πολιτικά, όχι όμως υποχρεωτικά κάτω από την σκέπη του ενός ή του άλλου κόμματος.
Καθιερώστε λοιπόν την απλή αναλογική στην Τ.Α. και αφήστε την κοινωνία να αναπνεύσει ελεύθερα και να εκφραστεί.
Διαφάνεια – Συμμετοχή – Έλεγχος
Αν για κάτι κατηγορείται σήμερα η Τ.Α. είναι η αδιαφάνεια και η έλλειψη λαϊκού ελέγχου.
Ο Καλλικράτης δυστυχώς με τις νέες δομές που προτείνει:
Διατηρεί άθικτο το δημαρχοκεντρικό σύστημα αναγορεύοντας το δήμαρχο σε απόλυτο άρχοντα και δίνοντας του τέτοιες εξουσίες που ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει
Δίνει μεγάλη σημασία στη διαβούλευση που όλοι γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται για να δώσει κοινωνική νομιμοποίηση σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις της εκάστοτε πλειοψηφίας.
Δεν περιλαμβάνονται προτάσεις όπως ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός που καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή των αποφάσεων των λαϊκών συνελεύσεων για τη Δημοτική Αρχή.
Το σχέδιο δεν επιβάλλει διαδικασίες λαϊκού ελέγχου της Διοίκησης από τα Τοπικά Συμβούλια, τους εργαζόμενους του Δήμου και τους πολίτες.
Το πως θα εφαρμοστούν αυτές οι διαδικασίες και ιδιαίτερα πως θα προκύψει η διοικητική συγκρότηση κάθε Δήμου θα πρέπει να είναι απόφαση της ίδιας της τοπικής κοινωνίας. Ένας νόμος που θα υποχρεώσει χιλιάδες τοπικές ιδιαιτερότητες να χωρέσουν στον ίδιο στενό πλαίσιο θα οδηγήσει τελικά σε στρεβλώσεις.
Μιλάμε δηλαδή για θεσμοθετημένη αυτοοργάνωση και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που όμως δεν προβλέπονται.
Τέλος διαφωνούμε εντελώς με την καθιέρωση των Γενικών Διοικήσεων για τον έλεγχο των 13 αιρετών περιφερειών. Ο θεσμός αυτός περιορίζει τα δικαιώματα και την αυτονομία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Θα λειτουργήσει ουσιαστικά για την προώθηση κεντρικών κυβερνητικών επιλογών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας.
Διευκρίνηση αρμοδιοτήτων εξασφάλιση οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού
Το σχέδιο είναι ανάγκη να γίνει σαφέστερο σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν τελικά στους Δήμους στα πλαίσια της γενικότερης αναδιάρθρωσης του κράτους και όχι μόνο της Τ.Α.
Το τι μένει στους Δήμους, τις Νομαρχίες, τις Περιφέρειες, τις Γενικές Διοικήσεις και κυρίως τι μεταφέρεται από το Κράτος είναι ανάγκη να διευκρινισθεί περισσότερο.
Φτάνουν για αυτά οι πόροι του ΕΛΛΑΔΑ ή θα απαιτηθούν και πρόσθετοι;
Κατά τη γνώμη μας και με δεδομένη τη δημοσιονομική συγκυρία που επιχειρείται η μεταρρύθμιση, θα επιβληθεί αύξηση του Φ.Π.Α. για την χρηματοδότηση της Τ.Α. καθώς και τοπικοί φόροι. Το σχέδιο προϊδεάζει για κάτι τέτοιο.
Μπροστά σε μια τέτοια αβεβαιότητα και υποχρηματοδότηση θα πολλαπλασιαστούν οι «προτάσεις» μεγαλοεπιχειρηματιών για χρηματοδότηση της τοπικής ανάπτυξης που ιδιαίτερα εδώ στο Μαρούσι γνωρίζουμε πολύ καλά που έχουν οδηγήσει.
Στα πλαίσια της παραπάνω ανάλυσης η συζήτηση για συνενώσεις του ενός με τον άλλο Δήμο είναι μάλλον αποπροσανατολιστική έχει καθαρά δημοσιονομικό χαρακτήρα (περικοπή δαπανών). Αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις και με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών έτσι όπως αυτή θα εκφραστεί μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα, αυτό να συμβεί.
Φίλες και Φίλοι,
Μεταρρυθμίσεις αυτής της κλίμακας που εκτός από ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο απαιτούν και σοβαρή τεχνική προετοιμασία και υποδομή για να γίνουν απαιτούν άνεση χρόνου.
Απαιτούν να γίνουν κτήμα των πολιτών οι οποίοι και θα τις στηρίξουν.
Σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία ανάλογες αλλαγές στις Σκανδιναβικές χώρες πήραν περίπου 15 χρόνια.
Δύσκολα η κυβέρνηση θα μας πείσει δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στη Δημόσια Διοίκηση ότι θα τα καταφέρει στο διάστημα των 9 μηνών που απέμεινε μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές.
Εμείς προτείνουμε να συνεχιστεί ο διάλογος στην τοπική κοινωνία με τη διοργάνωση ανάλογης διημερίδας ώστε να δοθεί η δυνατότητα μα ακουστούν πιο ολοκληρωμένες και επεξεργασμένες απόψεις που θα της επιτρέψουν να διαμορφώσει τη δική της άποψη και τις δικές της προτάσεις.
* Ομιλία στην εκδήλωση της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»