Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, Λιάνας Κανέλλη, Γιώργου Μαυρίκου, Νίκου Παπακωσταντίνου, Θανάση Παφίλη και Γιάννη Πρωτούλη για την «απαράδεκτη τακτική πολλών δήμων, με ονομαστική αναφορά στον Δήμο Αμαρουσίου, να χαρακτηρίζουν “πλεονάζον προσωπικό” μόνιμους εργαζόμενους απαραίτητους για την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ» κατατέθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2009 στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση.
Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό, στο Νόμο 3731/08, αρθ.18, παρ.5α περιλήφθηκε διάταξη με την οποία προσωπικό που είχε προσληφθεί σε αστικές εταιρείες των ΟΤΑ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και πληρούσε τις οριζόμενες προϋποθέσεις, υπάχθηκε στις διατάξεις των παραγράφων 3,7 και 8 του άρθρου 269 του Ν.3463/06 και στην παρ.2 του αρθ.25 του Ν.3613/07. Κατά την εφαρμογή, όμως, της τελευταίας πιο πάνω διάταξης σημαντικός αριθμός εργαζομένων χαρακτηρίζεται αυθαίρετα και καταχρηστικά ως «πλεονάζoν προσωπικό» με αποφάσεις των οικείων Δημοτικών ή Κοινοτικών συμβουλίων, δηλαδή των ίδιων οργάνων που παλαιότερα είχαν αποφασίσει ότι ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία των Δήμων.
Η πρακτική αυτή πολλών δημοτικών αρχών, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε βάρος των πιο πάνω εργαζομένων. Τους υποχρεώνει να περιφέρονται υποβάλλοντες αιτήσεις σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς χωρίς θετικό αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Έτσι, όμως, καθίστανται στην πράξη ανενεργείς οι διατάξεις για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, αφού με τον τρόπο αυτό ένας μεγάλος αριθμός τους οδηγείται πρακτικά σε απόλυση.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Αμαρουσίου που αφού προσέλαβε εκατοντάδες συμβασιούχους με απαράδεκτες ‘‘ελαστικές’’ σχέσεις εργασίας, αποφάνθηκε στη συνέχεια ότι ‘‘πλεονάζουν’’ 105 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Από αυτούς ελάχιστοι μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ, ενώ για τους υπόλοιπους, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία, δηλώθηκε από τη δημοτική αρχή ότι μετά την 18/12/09 δεν θα μπορούν να πληρωθούν οδηγούμενοι έτσι σε απόλυση.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός,
– Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την τακτοποίηση σε οργανικές θέσεις του Δήμου των μονίμων, αορίστου χρόνου εργαζομένων που χαρακτηρίζονται παράνομα και καταχρηστικά ‘‘πλεονάζον’’ προσωπικό και εξοστρακίζονται από το φυσικό εργασιακό τους χώρο οδηγούμενοι έτσι σε απόλυση ύστερα από 10 και πλέον έτη συνεχούς εργασίας στον οικείο ΟΤΑ».