3.1.2. Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ
Το Εθνικό ΠΔΕ είναι περιορισμένο λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
Οι Περιφέρειες είναι η καταλληλότερη βαθμίδα της Δημόσιας Διοίκησης για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων (πλην των έργων τεχνικής υποδομής εθνικής κλίμακας), που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.
Γι’ αυτό προτείνουμε τη συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών με την ΕΝΠΕ στη διαμόρφωση των κριτηρίων τομεακής και περιφερειακής κατανομής του Εθνικού ΠΔΕ (έστω και περιορισμένου σήμερα) και την αποκέντρωση της διαχείρισής του.
3.1.3. Θεσμοθετημένοι Ειδικοί Πόροι
Θεωρούμε απολύτως αναγκαία τη συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών με την ΕΝΠΕ στη διεύρυνση και εκλογίκευση των Ειδικών Πόρων με αντικειμενικά κριτήρια, που θα συνδέονται τόσο με τις ανάγκες κάθε γεωγραφικής περιοχής όσο και με τους αξιοποιούμενους ενδογενείς πόρους της.
3.1.4. Λοιπές κρατικές επιχορηγήσεις (Μεταβιβαστικές πληρωμές, έκτακτες επιχορηγήσεις κλπ.)
Δεν διεκδικούμε πρόσθετους πόρους. Ζητούμε αντικειμενικά και συμφωνημένα κριτήρια και ουσιαστική διαφάνεια στη χρηματοδότηση των Περιφερειών με τις έκτακτες επιχορηγήσεις.
3.2. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΠΟΡΩΝ
3.2.1. Είναι αναγκαία η πολιτική και νομοθετική διασφάλιση της Συνταγματικής επιταγής σύμφωνα με την οποία η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμους) πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.
3.2.2. Διεκδικούμε τη μεταφορά και των λοιπών πόρων πλην των οικονομικών (προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής κλπ.).
Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται εφεξής οι Περιφέρειες να καταστρατηγήσουν το Σύνταγμα και να αναλάβουν την άσκηση αρμοδιοτήτων που δεν συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους(οικονομικούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή).






































































































