Η γνωστή Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα και μέσα στο βαρύ πρόγραμμά της δεν παρέλειψε να παραβρεθεί και να χειροκροτήσει όλους τους συντελεστές του σπουδαίου έργου «Αμφιβολία» του John Patrick Shanley, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, με το Γιώργο Χριστοδούλου και τη Δήμητρα Χατούπη. Μάλιστα, με τον συγγραφέα του έργου τη διάσημη ηθοποιό τη συνδέει και το Όσκαρ, που έχει κερδίσει στην καριέρα της, μια και ο John Patrick Shanley ήταν ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού».
Η κυρία Ολυμπία Δουκάκη παρακολούθησε το έργο με αμείωτο ενδιαφέρον και εμφανώς συγκινημένη χειροκρότησε θερμά τους ηθοποιούς.
Ο Γιώργος Χριστοδούλου στο τέλος της παράστασης αναφέρθηκε με σεβασμό στην παρουσία της, η οποία σηκώθηκε, ανταποκρινόμενη στο εκτεταμένο χειροκρότημα μιας κατάμεστης αίθουσας και στο κάλεσμα του Γιώργου Χριστοδούλου στη σκηνή, όπου μαζί με όλους τους συνεργάτες την ευχαρίστησαν και της προσέφεραν ενθύμιο μια σπάνια συλλεκτική συλλογή με το έργο της ζωής του Κ. Καβάφη, του Γιάννη Σμαραγδή.
Η υπόθεση του έργου (για το οποίο έχουμε ξαναγράψει): Στο καθολικό σχολείο Σαίντ Νίκολας, στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης, το 1964, κάτω από τις αυστηρές οδηγίες της αδερφής Αλοίσιους, δημιουργείται μια παράξενη σχέση ενός ιερέα με έναν μικρό μαύρο μαθητή. Τον πρώτο μαύρο που φοιτά στο σχολείο. Όταν η αθώα αδερφή Τζέιμς παρατηρεί το υπερβολικό ενδιαφέρον που δείχνει ο ιερέας για το παιδί, αποφασίζει να το εκμυστηρευτεί στην αδερφή Αλοίσιους.
Η αδερφή Αλοίσιους, που στηρίζει την εκπαιδευτική της προσέγγιση πάνω στη δύναμη του φόβου και της πειθαρχίας, θα αναλάβει τη διαλεύκανση του γεγονότος, πιέζοντας τον ιερέα να παραδεχτεί την ιδιαίτερη σχέση του με τον μαθητή – χωρίς καμία απόδειξη με μόνο σύμμαχο τη βεβαιότητα της και την αδιάλλακτη στάση της για την ενοχή του πατέρα Φλύν.
Η αδερφή Τζέιμς όμως, πείθεται για την αθωότητα του ιερέα και αρχίζει να έχει αμφιβολίες ενώ, η αδερφή Αλοίσιους εμμένει αμετακίνητη στην σκληρή αρχική της στάση. Οι καταστάσεις θα περιπλεχτούν ακόμη περισσότερο με την εμφάνιση της μητέρας του μικρού μαθητή. Μια διάχυτη αβεβαιότητα συνοδεύει τους θεατές σε ένα προκλητικό μυστήριο, όπου δύο καλόγριες, ένας ιερέας και η μητέρα του μικρού μαύρου μαθητή έρχονται αντιμέτωποι με τα βασικά τους πιστεύω, παλεύοντας με κρίσεις και ετυμηγορίες.
Πουθενά δεν υπάρχει λύση, κάθαρση ή απόδειξη. Όλα είναι στις σιωπές, στις εικασίες, στα βλέμματα, στα αγγίγματα…στα πρόσωπα.
(Θέατρο Μέλι / Φωκαίας 4)