Νίκος Σφαντός
«Προσωρινό κατάλυμα»
Το θέμα έθεσε αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Νίκος Σφαντός, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του ότι η διακοπή του ρεύματος έγινε κατόπιν εισαγγελικής εντολής, αφού από το περασμένο καλοκαίρι έχει εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί από το κράτος για να εκκενωθούν τα κοντέινερ και να αποδοθούν στην πρότερη κατάστασή τους. Και όχι μόνο αυτό: Όπως ανέφερε, στους κατοίκους έχει αποσταλεί και το διαβόητο ‘‘χαράτσι’’ της ΔΕΗ, κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα! Πρότεινε, μάλιστα, προς τη δημοτική αρχή να εξασφαλίσει ο Δήμος ένα προσωρινό κατάλυμα ‘‘για να βγάλουν χειμώνα, αν δεν θέλει να τους δει στο πεζοδρόμιο ή σε κάποιο παγκάκι’’, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση των πραγμάτων
Η… ειρωνεία του θέματος είναι ότι ο εισαγγελέας κινητοποιήθηκε μετά από σχετική καταγγελία του Συνήγορου του Πολίτη, καθώς, όταν προσέτρεξαν σε αυτόν οι κάτοικοι, ακολουθώντας την συμβολή ορισμένων δημοτικών συμβούλων, για να γνωστοποιήσουν τις κάκιστες συνθήκες διαμονής τους, ο Συνήγορος, μετά από επίσκεψή του στον χώρο, διαπίστωσε ότι κανείς εξ αυτών δεν δικαιούταν να διαμένει στις τροχοβίλες!
Παράλληλα, στους κατοίκους ειπώθηκε ότι εάν κάποιος εξ αυτών αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, θα έπρεπε να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου με τα απαραίτητα χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να ζει εκεί.
Κάποιοι από τα μέλη των οικογενειών που διαμένουν στα κοντέινερ εργάζονται εκ περιτροπής στον Δήμο ως υπάλληλοι καθαριότητας, με οκτάμηνες συμβάσεις. Όπως έλεγαν οι εκπρόσωποί τους στο Δημοτικό Συμβούλιθο, «λεφτά δεν υπάρχουν, δουλειές δεν υπάρχουν και αναγκαζόμαστε να μένουμε εκεί», για να προσθέσουν: «Τώρα ζούμε στο σκοτάδι. Υπάρχουν άνθρωποι νεφροπαθείς, άλλοι με τραχειοστομία… Έλεος! Άνθρωποι είμαστε, δεν είμαστε ζώα. Ίσως να μπορούσατε να μας βοηθήσετε, δίνοντάς μας ένα βοήθημα να νοικιάσουμε προσωρινά κάποιο σπίτι».
Ν. Χιωτάκης
«Μόνο να πιέσουμε μπορούμε»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης διατύπωσε την άποψη ότι «ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τίποτε περισσότερο από το να πιέσει πολιτικά την ΔΕΗ να επαναφέρει το ρεύμα, ώσπου να βρεθεί μια λύση για τη διαμονή των κατοίκων, με τον Δήμο να μπαίνει ως εγγυηητής».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινωνικής Μέριμνας Κηφισιάς, Μαρία Κεφαλά – Σαλματάνη, η οποία παρακολουθεί από κοντά το θέμα εδώ και χρόνια, υπογράμμισε τον νομικό κίνδυνο που διατρέχει ο Δήμος και οι αρμόδιοι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η πλήρης μεταφορά των κοντέινερ από το οικόπεδο του ΟΕΚ, όπως έχει επιβάλει η πολιτεία από το 2006.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Η κ. Κεφαλά – Σαλματάνη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εγκαλούμαστε ως Δήμος ότι καθυστερούμε την εκκένωση του οικοπέδου του ΟΕΚ. Εδώ και αρκετό καιρό έχουν λάβει όλοι το τελευταίο τελεσίγραφο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Συνήγορο του Πολίτη και από τη ΔΕΗ ότι το ρεύμα θα κοπεί διά παντός. Εάν κάποιος είχε έντονο πρόβλημα υγείας, θα έπρεπε να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου με τα απαραίτητα χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να δικαιωθεί. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν το έκανε! Οι συγκεκριμένες οικογένειες διαμένουν παράνομα μέσα στα κοντέινερ και από το 2006 έχουν πάρει οκτώ ειδοποιήσεις ότι θα πρέπει να φύγουν. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών εργάζονται στην καθαριότητα του Δήμου, εντούτοις τα δικά τους σκοθπίδια δεν τα μαζεύουν, με αποτέλεσμα να εμφανίζει εικόνα τριτοκοσμικής χαβούζας ο χώρος»,
Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι «κακώς η ΔΕΗ τούς έκοψε το ρεύμα παραμονές Χριστουγέννων», προσθέτοντας ότι «αυτή την ενέργεια δεν μπορώ να την εξηγήσω».
Η συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκειά της, εξελίχθηκε σε έναν συνεχή ακροβατισμό ανάμεσα στο «νόμιμο» και το «ηθικό» της υπόθεσης.
Άμεση λύση ζήτησε η μειοψηφία
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Βάρσος χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμη» την κατάσταση, προβλέποντας ότι «σε λίγο, με την κρίση που ζούμε, θα βλέπουμε τσαντιράκια σε όλες τις πλατείες της Κηφισιάς», για να προσθέσει: «Πέντε οικογένειες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να τις προστατέψουμε. Να μείνουν εκεί μέχρι να βρούμε τρόπους αποκατάστασής τους, ακόμη και με επιχορήγηση του Δήμου».
Την ενοικίαση από τον Δήμο χώρων για την προσωρινή μετεγκατάσταση των οικογενειών από τον Δήμο πρότεινε ως λύση και η επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΗ ΦΩΣ Αγγελική Συνοδινού. «Η αυτοδιοίκηση έχει υποχρεώση να βρίσκει τέτοιες λύσεις για προβλήματα της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρώην δήμαρχος Εκάλης Βάσω Σπηλιωτοπούλου (ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ) έκανε τη δική της πρόταση: «Εφόσον το ρεύμα έχει κοπεί, εμείς δεν πρέπει να πιέσουμε μόνο για την επανασύνδεσή του, αλλά να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές μετεγκατάστασης των οικογενειών, είτε στις παραπλήσιες Εργατικές Κατοικίες, είτε σε κάποια από τα αδρανή Ολυμπιακά Ακίνητα που αυτή τη στιγμή καταρρέουν».
Ο εκπρόσωπος της ΑΝΑΣΑ Παναγιώτης Κανακάκης, αφού υπογράμμισε ότι «το θέμα της μετακίνησης όλων των κοντέινερ από το οικόπεδο του ΟΕΚ θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, όμως κάποιοι τις κατέλαβαν ή τις ενοικίασαν δίχως να έχουν τέτοιο δικαίωμα», εν συνεχεία εκτίμησε ότι «για να διαμένουν υπό τέτοιες άθλιες συνθήκες σε αυτά τα κοντέινερ οι οικογένειες, αυτό σημαίνει ότι έχουν πραγματική ανάγκη που πρέπει να λάβουμε όλοι μας υπόψη και πως δεν θα μείνουν στον δρόμο».
Τέλος, η Χριστίνα Κοσμά (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ) έκανε λόγο για «Κηφισιά πολλών ταχυτήτων, η οποία, με την οικονομική κρίση των ημερών, έχει αρχίσει να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο» και πρόσθεσε: «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να πάρουμε ομόφωνη απόφαση στήριξης των ανθρώπων αυτών, με βάση τις δεδομένες συνθήκες».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το Σώμα να ψηφίζει ομόφωνα την πρόταση Χιωτάκη για άσκηση πίεσης προς τη ΔΕΗ για επαναφορά του ρεύματος.
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η πίεση έπιασε τόπο σε πολύ μεγάλο ποσοστό, καθώς το ρεύμα επανασυνδέθηκε σε όλες τις οικογένειες, πλην μίας.
Την ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη επιτυχία του Δήμου» την εξέλιξη αυτή.
Αναφερόμενος στην μοναδική οικογένεια που παραμένει ακόμη δίχως ρεύμα, τόνισε ότι οφείλεται σε μεγάλο ποσό από απλήρωτους λογαριασμούς και παρέπεμψε και πάλι στη ΔΕΗ, καθώς, όπως ανέφερε, «εκείνη έχει αφαιρέσει τις συγκεκριμένες ασφάλειες που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο».
Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Νίκος Σφαντός, πάντως, επανέφερε στο τραπέζι το ζήτημα της μελλοντικής αποκατάστασης όσων διαμένουν στα μεταλλικά κουτιά, δίχως, ωστόσο, να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση.





































































































